• Orban, Antonescu şi Tăriceanu vor concura pentru şefia partidului, în martie, iar competiţia se anunţă foarte încordată • Liberalii nu au intrat, momentan, în polemici, fiind mai degrabă preocupaţi să critice bugetul de stat al tandemului PSD - PD-L • Momentan, liderii formaţiunii şi-au conturat mesajul electoral în jurul inamicului comun Traian Băsescu
Tensiunea în interiorul PNL creşte pe zi ce trece, odată cu aproprierea alegerilor pentru şefia formaţiunii, stabilite în a doua decadă a lunii martie, cu toate că liderii formaţiunii care şi-au anunţat deja candidatura nu o arată şi nu au intrat, momentan, în polemici politicianiste.
Alegerile din interiorul PNL au o miză dublă: în primul rând, liberalii vor avea un nou preşedinte sau îl vor reconfirma pe actualul şef, Călin Popescu Tăriceanu.
În al doilea rând, de rezultatul alegerilor din PNL poate depinde structura actualului Executiv.
Sunt voci care susţin că îndepărtarea lui Tăriceanu va coincide practic cu scoaterea social-democraţilor de la guvernare, sub celebrul clişeu de refacere a dreptei în ţară şi de neînţelegeri doctrinare.
Una dintre ele este cea a vicepreşedintelui PD-L, Raluca Turcan, care, probabil, cu acceptul tacit al preşedintelui Traian Băsescu, le-a aruncat mănuşa liberalilor prin oferta unificării dreptei, însă cu condiţia alungării lui Tăriceanu de la conducerea PNL.
Amintim declaraţiile liderului PD-L: "Un PNL fără Tăriceanu poate reprezenta un pas pentru unificarea dreptei. Nu este vorba de refacerea Alianţei DA. Eu vorbesc de o construcţie politică pe termen lung, de o unificare a forţelor politice. Subiectul unificării dreptei este absolut necesar".
Astfel, este limpede că democrat-liberalii urmăresc cu mare atenţie situaţia internă din PNL şi aşteaptă cu sufletul la gură înlăturarea lui Tăriceanu. Declaraţiile pedeliştilor ca "dacă scăpăm de Călin dau de băut" sunt mai mult decât elocvente.
Până la ora actuală în competiţia pentru şefia PNL s-au înscris actualul lider Călin Popescu Tăriceanu şi doi vicepreşedinţi, Ludovic Orban şi Crin Antonescu.
La momentul actual există două certitudini: una este relaţia cordială între Orban şi Antonescu iar cea de-a doua, relaţia glaciară între Orban şi Tăriceanu.
Cei doi vicepreşedinţi şi-au anunţat, ieri, simultan candidatura pentru şefia PNL, după cum a anunţat Bogdan Olteanu, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor ajuns purtător de cuvânt al partidului.
Ludovic Orban a arătat că şi-a stabilit două obiective politice personale: readucerea PNL la guvernare în postura de "locomotivă" a Executivului şi învingerea lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale ce vor avea loc anul acesta.
"Mi-am reconfirmat intenţia de a candida la preşedinţia PNL cu obiectivul clar de a câştiga viitoarele alegeri parlamentare şi ca, în acest an electoral, să scăpăm România de ultima relicvă a regimului comunisto-securist, respectiv Traian Băsescu", a spus Orban.
Vicepreşedintele PNL a menţionat că nu este deranjat de competiţia făcută de colegul şi "bunul prieten" Crin Antonescu pentru şefia partidului şi a precizat că aceasta arată doar faptul că în interiorul partidului există o competiţie democratică.
La rândul său, preşedinte PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a apreciat că decizia lui Orban şi a lui Antonescu de a-l concura pentru şefia liberalilor este absolut firească.
Tăriceanu a declarat că în interiorul PNL întodeauna la congrese a fost o competiţie acerbă, apreciind că aceasta este un lucru binevenit şi firesc.
Potrivit Agerpres, preşedintele PNL a explicat: "O să începem pe 20 martie, ora 1, la Palatul Parlamentului, sala Cuza. Am convenit ordinea de zi şi numărul de delegaţi pe care fiecare filială judeţeană trebuie să şi-l desemneze în cadrul Delegaţiilor Permanente teritoriale pentru congres. Miercuri am stabilit şi comisiile de specialitate în care specialiştii noştri vor putea să lucreze pentru elaborarea documentelor de poziţie pe anumite sectoare de interes în care partidul trebuie să se manifeste".
Deşi competiţia dintre liberali se anunţă una de rafinament, fără lovituri sub centură sau declaraţiile răutăcioase cel puţin între Antonescu şi Orban, rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile pe viitor, după finalizarea discuţiilor pe tema bugetului de stat.
Până la data alegerilor în PNL mai este aproximativ o lună, timp suficient pentru răfuieli interne, cu toate că nimeni nu şi le doreşte.