RĂZBOI TOTAL ÎNTRE AGALOPOL ŞI SOBOLEWSKI Adriana Tănăsoiu, dată afară de la Depozitarul Central

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 noiembrie 2014

Adriana Tănăsoiu, dată afară de la Depozitarul Central

Costel Ceocea, SIF2: "Nu ştim dacă o astfel de decizie este suficient de bine argumentată"

Dan Paul, Asociaţia Brokerilor: "Mi se pare un gest de normalitate"

BVB: "Motivele demiterii directorul general de la Depozitar rămân necunoscute Bursei de Valori Bucureşti"

Nicolae Gherguş, Confident Invest: "Cred că Adriana Tănăsoiu a fost victima colaterală a unui război pro şi contra lui Sobolewski"

Actualizare 14:25 Clarificări Depozitarul Central: Tănăsoiu a încălcat clauzele de mandat stipulate în contract

Decizia de încheiere a relaţiilor contractuale între Adriana Tănăsoiu şi Depozitarul Central a fost rezultatul unei analize ample, fiind fundamentată pe evaluarea îndeplinirii obligaţiilor sale din contractul de mandat, transmite instituţia într-un comunicat.

Potrivit Depozitarului, evaluarea a avut la bază o opinie legală independentă, care a învederat încălcarea clauzelor contractului de mandat stipulate în contract, fapt ce a atras revocarea mandatului Adrianei Tănăsoiu. Principalele motive care au stat la baza acestei decizii sunt: nerespectarea obligaţiilor din contractul de mandat cu privire la loialitate, confidenţialitate, bună-conduită, precum şi modul în care a fost gestionat circuitul unor documente interne fără caracter public.

Documentaţia care a stat la baza acestei decizii a fost transmisă oficial tuturor instituţiilor abilitate, transmite Depozitarul.

De asemenea, instituţia subliniază faptul că au fost luate toate măsurile necesare pentru a se asigura că activitatea instituţiei nu va fi afectată de încetarea relaţiilor contractuale cu Adriana Tănăsoiu.

Pentru asigurarea unui management eficient, coerent şi în armonie cu regulile de guvernanţă corporativă, Silvia Buicanescu a fost numită director general interimar. Această decizie a avut în vedere criteriile de experienţă profesională şi managerială ale Silviei Buicanescu, respectiv 18 ani în cadrul grupului BVB şi şase ani în poziţia de Director de operaţiuni în cadrul Depozitarului Central.

"Toate proiectele Depozitarului Central vor fi continuate cu eficienţă şi profesionalism, iar abordarea privind implementarea proiectelor strategice pentru piaţa de capital va fi una prudenţială, cu respectarea legislaţiei naţionale şi a directivelor europene.

Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central asigura pe această cale întreaga piaţă de capital că va urmări, în continuare, implementarea strategiei de dezvoltare a pieţei de capital româneşti, în sensul promovării acesteia la statutul de piaţă emergenţă", mai transmite DC, în comunicat.

---

Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central a decis, marţi, rezilierea contractului directorului general Adriana Tănăsoiu, fără să comunice pieţei un motiv oficial pentru acest gest.

Potrivit unor surse, motivul pentru care Adriana Tănăsoiu a fost dată afară este încălcarea contractului de mandat.

Acestea susţin că cinci administratori ai Depozitarului ar fi votat pentru demiterea directorului general (Cristian Agalopol, Adrian Simionescu, Adrian Tod Răileanu, Carmen Dumitrescu şi Doru Boloş), trei s-ar fi abţinut (Cecilia Manta, Cristinel Sandu Popescu şi Alexandru Ioan), iar unul ar fi votat contra (Dana Mirela Ionescu).

Voci din piaţă văd decizia conducerii Depozitarului drept un episod din conflictul dintre preşedintele actual Cristian Agalopol şi directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski, care a fost votat de acţionarii Depozitarului drept noul preşedinte, deşi este în incompatibilitate conform reglementărilor în vigoare.

Cei doi nu s-au înţeles, iniţial, privind selecţia unui nou soft la Depozitarul Central.

Ulterior, colaborarea Adrianei Tănăsoiu cu Ludwik Sobolewski, în stabilirea datei de 6 octombrie pentru separarea sistemelor de tranzacţionare şi post-tranzacţionare şi reducerea ciclului de decontare ( de la trei la două zile), fără consultarea consiliilor de administraţie, a fost considerată anormală, drept ignorare a ierarhiei.

Adriana Tănăsoiu chiar a fost sancţionată de CA-ul Depozitarului, pentru modul cum a gestionat comunicarea în piaţă a noilor proiecte, în contextul în care custozii şi brokerii şi-au exprimat îngrijorări privind posibile riscuri de eşuare a tranzacţiilor. Recent, Adriana Tănăsoiu a dat în judecată instituţia pe care o conducea cerând Tribunalului Bucureşti să anuleze sancţiunea Consiliului de Administraţie.

Vestea demiterii Adrianei Tănăsoiu a fost primită diferit, în piaţă, unii spunând că decizia trebuia luată de mai mult timp, alţii, că este un profesionist şi că nu merita să fie dată afară, în timp ce o a treia categorie a criticat modul în care şi Adriana Tănăsoiu, şi Consiliul de Administraţie au gestionat conflictul din interiorul Depozitarului Central.

Costel Ceocea, SIF Moldova: "Percepţia noastră este că sunt mai mult orgolii, şi de o parte şi de alta"

Preşedintele SIF2 Moldova, Costel Ceocea, ne-a declarat că decizia CA-ului Depozitarului este una cu un impact foarte mare din perspectiva percepţiei pieţei.

"Ar fi trebuit ca CA-ul şi doamna Tănăsoiu să evalueze corect impactul negativ asupra pieţei, asupra încrederii operatorilor, al autorităţilor de supraveghere şi reglementare", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Această percepţie poate întârzia foarte mult iniţiativele în curs, referitoare la armonizarea legislaţiei pieţei de capital din România cu cea din Uniunea Europeană".

Domnul Ceocea ne-a spus că nu ştie dacă o astfel de decizie este suficient de bine argumentată: "Depozitarul Central este dator să dea garanţii pieţei că încrederea în instituţie este asigurată. Încă nu am reuşit să avem o informare completă a ceea ce a motivat decizia".

Preşedintele SIF2 este de părere că problemele trebuiau gestionate intern şi, la nevoie, solicitată, medierea ASF.

"Percepţia noastră este că sunt mai mult orgolii şi de o parte, şi de alta. Nu aşa se soluţionează problemele", opinează Costel Ceocea, care adaugă: "Găsim culpe în toate părţile, mai ales în situaţia în care există un litigiu între directorul genearal şi instituţie. Astfel de litigii apar foarte rar în piaţă şi sunt bazate pe argumente foarte solide".

BVB: "Bursa de Valori Bucureşti va solicita în mod oficial preşedintelui Consiliului de Administraţie al Depozitarului Central toate explicaţiile necesare cu privire la această situaţie"

Bursa de Valori Bucureşti, acţionarul majoritar al Depozitarului Central, prezintă opinia instituţiei, într-un comunicat de presă nesemnat, care nu este atribuit nici directorului general, nici Consiliului de Administraţie.

"Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ca răspuns la numeroasele solicitări venite din partea presei financiare, informează că BVB nu a fost informată şi nici consultată cu privire la revocarea directorului general al Depozitarului Central şi numirea noului director general. În plus, motivele deciziei luate de către Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central de a revoca directorul general de la îndatoririle sale rămân necunoscute Bursei de Valori Bucureşti", se arată în comunicat.

BVB spune că va solicita în mod oficial preşedintelui Consiliului de Administraţie al Depozitarului Central toate explicaţiile necesare cu privire la această situaţie: "În acelaşi timp, BVB îşi exprimă aşteptările ca starea de guvernanţă corporativă în cadrul Depozitarului Central - o instituţie de importanţă sistemică a pieţei de capital şi parte a Grupului BVB - nu se va deteriora în continuare".

Dan Paul: "Comunicatul BVB este nepotrivit, iar boardul nu are cunoştinţă despre el"

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor şi vicepreşedinte al BVB, ne-a declarat că boardul Bursei nu are cunoştinţă despre comunicatul transmis ieri, în numele instituţiei.

"Ştiam că în numele Bursei vorbesc preşedintele sau directorul general, nu că se trimit comunicate nesemnate", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Este un comunicat nepotrivit, pentru că au existat discuţii despre schimbarea Adrianei Tănăsoiu, în mediul bursier. Cine a conceput acest comunicat nu are cunoştinţe minime de guvernanţă corporativă, despre legea 297 a pieţei de capital sau 31 a societăţilor comerciale, întrucât boardul BVB nu are voie să intervină în deciziile conducerii Depozitarului şi nu are de ce să fie consultat în privinţa acestora. Cel mult, conducerea BVB nominalizează candidaţi pentru conducerea Depozitarului, care, mai departe, sunt independenţi. Respect decizia colegilor de la Depozitar".

Mai mult, Dan Paul, care ceruse anterior demiterea Adrianei Tănăsoiu, vede decizia boardului Depozitarului drept un gest de normalitate.

Domnia sa ne-a spus: "Mi se pare un gest de normalitate acela de a putea întrerupe un contract de mandat, atunci când Consiliul unei societăţi nu se înţelege cu directorul general, mai ales după gestul de neînţeles al acestuia de a-şi da în judecată propria instituţie".

Gherguş: "Mă aştept ca Depozitarul Central să piardă procesul cu Adriana Tănăsoiu fără a se ajunge măcar la discuţia pe fond"

Directorul general al Confident Invest şi vicepreşedintele Asociaţiei Brokerilor, Nicolae Gherguş, consideră însă că decizia Adrianei Tănăsoiu să dea în judecată Depozitarul Central este una normală.

Domnia sa ne-a spus: "Am avut discuţii cu câţiva din administratorii DC la AGA în care am aflat de avertismentul care a generat acest ciclu de incidente, iar concluzia mea a fost încă de atunci că acea sancţiune a fost dată cu titlu «preventiv», în cazul în care ar fi existat probleme pe 6 octombrie, dar şi că a fost vorba de mult orgoliu, de ambele părţi.

Motivele sancţiunii par superficiale iar procedura incompletă, aşa că personal mă aştept ca procesul să se piardă fără a se ajunge măcar la discuţia pe fond.

Unii dintre administratori mi-au sugerat că ar fi şi «alte elemente», dar care nu au putut fi scrise în sancţiune. Ori, aici apare lipsa de profesionalism şi practica noastră balcanică. Daca ai motive temeinice să sancţionezi pe cineva din top management, o faci pe baza acelor motive şi nu a unora inventate, şi analizezi măcar la nivelul funcţiei celui pe care îl sancţionezi! Nu era vorba de şoferul DC, care să ia avertisment şi să spună «mulţumesc că nu m-aţi dat afară", aveau motive temeinice să gândească la pasul următor.

Dacă aş fi fost sancţionat disciplinar de CA pentru că «...am comunicat necorespunzător cu clienţii, prin transmiterea de comunicate în limba engleză...» aş fi reacţionat la fel şi cred că şi cei care au dat sancţiunea nu ar fi avut altă poziţie decât să conteste sancţiunea".

În opinia domnului Gherguş, demiterea Adrianei Tănăsoiu nu a fost decât sfârşitul unei spirale, "pe care un CA cu câteva zile de mandat rămase, nu cred că avea dreptul moral să o facă, cu excepţia nevoii de a-şi satisface ego-urile personale".

Nicolae Gherguş adaugă: "Niciunul din cei cu care am discutat nu mi-a indicat pericolul iminent de la care au salvat Depozitarul prin demiterea CEO-ului.

Cred că Adriana Tănăsoiu a fost victima colaterală a unui război pro şi contra lui Ludwik Sobolewski. Se ştie foarte clar că sunt unul din cei care îi monitorizează fiecare mişcare greşită, că dezavuez puseurile autoritare ale acestuia, dar asta nu înseamnă că alunec în zona puerilă în care să consider că prietenii lui Sobolewski sunt duşmanii mei sau că nu apreciez lucrurile bune pe care acesta le face.

Sper ca BVB să analizeze cu corectitudine motivele demiterii, iar dacă acestea sunt temeinice, îmi cer scuze faţă de cei pe care i-am bănuit de neprofesionalism. Dar dacă şi demiterea a fost făcută pe motive precum cele din sancţiune sau a fost motivată de orgolii, atunci poate că ar fi cazul să facem în AGA DC şi exerciţiul democratic al imputării costurilor generate de aceste măsuri, pentru că am impresia că nu vor fi tocmai mici".

Adriana Tănăsoiu nu a putut fi contactată, ieri, pentru declaraţii, şi nici Depozitarul Central nu a revenit cu un comunicat lămuritor privind motivele renunţării la directorul general.

Consiliul de Administraţie a decis numirea Silviei Buicănescu în funcţia de Director General interimar, în locul Adrianei Tănăsoiu.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. piata s-a prabusit azi din cauza ca a fost schimbata o persoana cu alta. mare jmecherie. ceocea nu e sigur. bilteanu ce crede? pe hrebe ala micu nu-l intreaba nimeni?

    O opinie echilibrata.

    La fel si Ceocea.  

    Actionarii au puterea deplina.  

    Ca bine zice Ghergus. Vedem motivele, le analizam, iar daca nu stau in picioare cerem sa plateasca cine a facut le nebunu. 

    Simplu si la obiect.  

    Cand a plecat fostul ca de la depozitar au dat drumul la otc si i-au spart pe aia de la bvb. Era normal sa faca si astia prostii.

    Orgolii de copii. 

    ASF a sanctionat-o pe Tanasoiu in scandalul Harinvest! O fi platit amenda? Acum au dat-o afara si pt contributia la terminarea Harinvestului ! Oricum trecu un an si oamenii au ramas cu paguba !

    Despre profesionalism numai de bine, ca despre orice mort. Ca a murit saracul...sau cel putin nu gasesc nici urma de profesionalism, la nici unul din autorii acestui puzzle cu aroganta de articol. Autoarea citeaza 4 surse si le leaga intre ele cu fraze conjunctive. Da' informatia, unde-i informatia? ...ma intreb cu naivitatea unuia cu pretentii naive de la un reportez al unui ziar de stiri, nu de pareri. Nici Ciocea nu da dovada de o minima mimare a profesionalismului cand afirma ca nu stie e s-a intamplat acolo, cand are membru numit in consiliu. De ce nu l-o fi intrebat inainte de a se abera cu afirmatiile facute. Paul zice ca e bine, dar nu zice si de ce, se pare ca e bine doar pentru ca nu e bun comunicatul bursei, care nu e bun pentru ca nu stia el ca se da. Ghergus insa este ne-profesionistul sef, el deja stie si ca procesul se va pierde inainte de discutia pe fond!....a uitat insa sa spuna ce se va intampla in recurs si in apel....sau isi pastreaza o rezerva pentru alte interviuri in care nu are nimic de spus.....ei, si ce daca greseste si i-a acuzat pe unii/altii, dac'o fi cazul o sa-si ceara scuze! Normalitatea si profesionalismul - da' e lipsa rau, saracu - ar fi presupus sa Isi dea cu parerea daca stia ceva, dar tocmai zicea ca inca nu s-a cercetat. La fel de lipsit de profesionalism ca si comunicatul bursei, care anunta ca o sa intrebe, o sa ceara, o sa verifice....Din nou, normalitatea era sa faca intai aceste lucruri si apoi sa comunice ceva. Sa vedem daca o sa comunica si dupa ce o sa ceara, investigheze, analizeze. E bine ca exista ziarul bursa, ca altfel unde si-ar mai da cu parerea unii/altii....inclusiv eu, ca m-am trezit sa emit pretentii de profesionalism de la marii actori ai pietei de capital....poate al paiatei!

    1. Nu inteleg nemultumirea ta fata de articol: informatia ca Adriana Tanasoiu a fost data afara, ai aflat-o din BURSA, nu din alt organ de presa; felul in care a fost votata decizia si care-cum a facut-o l-ai aflat din BURSA, (ceea ce este o performanta jurnalistica, pentru ca informatia este confidentiala), nu din alt ziar, de la radio sau TV.

      Pe de alta parte, BURSA este ziar de stiri si de opinie, nu de alta, dar pe linga ca gazduim opinii, ne permitem sa ne formam chiar si noi, ziaristii, opinii. 

      Deci?!

      Care este problema ta cu articolul asta, care este un articol bun si despre care te straduiesti sa spui c-ar fi prost? 

      Era o opinie maestre, doar o OPINIE...nu un verdict, nu o initiere de polemica. Va raspund doar din respect pentru dumneavoastra si opiniile dumneavoastra. Chiar daca uneori nici eu nu sunt de acord cu ele sau cu modul in care le argumentati, vi le respect! Pentru ca asa inteleg eu libertatea de opinie.

    Dumneavoastra ati fi reusit sa cumparati actiuni cu ISIN SNPPACNOR09 intre 11 si 22 iulie 2011? Daca da atunci ati fi avut mai departe dreptul sa ramaneti sef la Depozitarul Central. Deoarece ar fi trebuit sa gestionati contul SNPP.BX. Altfel nu sunteti decat o visatoare. Poate de aceea nu sunteti cea mai puternica femeie din economia romaneasca. Eu insa am asa o parere si anume ca in curand acest loc va fi vacant. Eu va sustin din toata inima, desi gandul la prietena mea Eva Konzett de la Wirtschaftsblatt inca nu imi da pace.

    1. As adauga, relativ la profesionalism: isi mai aminteste cineva, episodul crash-ului sistemului IT Horizon, din 2004: Petromidia ?

      Ce a crapat atunci ?

      Sau totul a fost o cacialma ? 

      Simplu: a crapat sistemul de tranzactionare, doar atat.. a se vedea presa. Asta din cauza ca softul nu a fost testat pentru cifre mari (nr de actiuni tranzactionate) - lucru cam elementar dpdv IT. De alte aspecte, s-a scris. De asta, insa, nu.

    Cine il cunoaste un pic de tot pe agalopol, ar trebui sa stie ca n-ar fi votat demiterea daca nu avea toate motivele din lume si toate aprobarile de principiu, incepand cu femeia de serviciu de la bvb si terminand cu obama sau merkel. Asa ca nu este cazul sa ne indoim de legalitatea si fundamentul deciziei, ci mai degraba sa acordam credit acestui consiliu, pentru decizia curajoasa.

    Imi place ca-si dau cu parerea tot felul de "profesionisti" fara ca macar sa cunoasca cel putin partial situatia de la DC. Pentru a mai diminua putin aceasta incertitudine, pot sa affirm ca exista inclusive mai multe aspecte penale referitoare la activitatea acestei "profesioniste" Adriana Tanasoiu. Pe parcurs, vor iesi la iveala si probabil si in presa mai multe detalii legate de activitatea acesteia. Apreciez curajul CA-ului Depozitarului cu atat mai mult cu cat cunostea care vor fi reactiile. Dar ei au ales sa raspunda cu onestitate, chiar pe sfarsit de mandat, atat timp cat Directorul general a incalcat cu grosolanie multe din obligatiile legale. Cred ca peste putin timp va veti convinge de toate aceste afirmatii. Ba, vor mai aparea si altele noi.

    1. Nu e frumos sa jignesti acum o persoana cu care, probabil, candva te-ai inteles bine. In cazul in care cunosti anumite chestiuni prin care s-a incalcat legea, poate ar trebui sa le denunti.

      exact asta am si facut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb