"RĂZBOIUL BANANELOR" A LUAT SFÂRŞIT:  UE şi America Latină au pus capăt disputei vechi de 20 de ani

Ziarul BURSA #Internaţional / 13 noiembrie 2012

UE şi America Latină au pus capăt disputei vechi de 20 de ani

Cel mai lung diferend comercial din ultimii o sută de ani s-a încheiat: în această săptămână a intrat în vigoare acordul dintre ţările Uniunii Europene (UE) şi cele ale Americii Latine cu privire la reducerea taxelor de import de banane. Se aşteaptă ca acest acord să reanime agricultura în Lumea Nouă şi să exercite o influenţă pozitivă asupra stabilităţii sociale dintr-o serie de ţări de pe celălalt mal al Atlanticului, potrivit cotidianului rus Novîe Izvestia.

Săptămâna trecută, la Geneva, a fost semnat un acord conform căruia UE se obligă să reducă taxele la importurile de banane din ţările Americii Latine de la 176 la 114 euro pe tonă. Acordul, care a pus capăt "războiului bananelor" vechi de 20 de ani, a fost elaborat încă în 2009, însă până acum nu a putut fi ratificat de toate ţările participante ale conflictului.

De o parte a baricadei se aflau ţări latino-americane precum Columbia, Brazilia, Venezuela, Guatemala, Mexic, Nicaragua, Ecuador, iar de alta - UE. Europenii erau acuzaţi de importuri ilegale de banane din fostele lor colonii. Fructele tropicale din aceste ţări nu erau impozitate, în timp ce pentru producătorii de banane din ţări ale Americii de Sud erau în vigoare taxe vamale ridicate. În opinia autorităţilor ţărilor-exportatoare, o asemenea politică a UE încălca regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi aducea prejudicii serioase economiei din regiune. Aceste tarife au constituit cauza falimentării a mii de producători agricoli din America Latină.

Între timp, Europa explica introducerea de taxe la importurile de banane prin faptul că ar dori să-i sprijine în acest fel pe producătorii de produse agricole din fostele sale colonii. În opinia europenilor, ţările din Africa şi bazinul Caraibe puteau astfel să-şi restabilească economia, fără ajutor financiar din partea statelor străine.

În conflict s-au implicat şi SUA, în condiţiile în care companii americane deţin controlul a peste aproximativ jumătate din piaţa bananelor din ţările latino-americane. Cu toate acestea, acordul semnat avantajează în primul rând Ecuadorul, deoarece bananele din această ţară reprezintă circa 60% din această piaţă a UE, potrivit Agerpres. De asemenea, exportul de banane este una dintre principalele surse de venit pentru această ţară. Deloc întâmplător, preşedintele Asociaţiei exportatorilor ecuadorieni de banane, Eduardo Ledesma, a numit acordul de la Geneva o "victorie a Ecuadorului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb