RAZBOIUL BANCI-CLIENTI / CRISTIAN DAN, ADMINISTRATORUL GRUPULUI CLIENŢILOR ÎMPRUMUTAŢI ÎN CHF: "Clienţii îşi doresc la conducerea băncilor nu bancomate, ci oameni"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 februarie 2016

"Clienţii îşi doresc la conducerea băncilor nu bancomate, ci oameni"

"Îl rugăm pe domnul Preda să facă public numărul debitorilor în CHF posesori de Ferrari"

Împrumutaţii în CHF cer comunităţii bancare din România să renunţe la tonul arogant şi la poziţia de forţă în relaţia cu clienţii, ne-a declarat ieri Cristian Dan, administratorul Grupului Clienţilor împrumutaţi în CHF. Domnia sa a transmis mediului bancar: "Mesajul nostru e clar, domnilor bancheri: dorim oameni la conducerea băncilor, nu bancomate.

"Nu mai tensionaţi relaţia client-bancă prin intervenţiile neinspirate ale unor reprezentanţi ai sistemului bancar".

Reacţia lui Cristian Dan vine în urma declaraţiilor secretarului general al Consiliului Patronatelor Bancare (CPBR), Bogdan Preda, care a menţionat că reprezentanţii CPBR şi ai Asociaţiei Române a Băncilor nu au fost invitaţi să participe la lucrările comisiilor Senatului în care trebuia să se discute amendamentele Legii Dării în Plată. Reprezentantul băncilor a făcut aceste afirmaţii după ce deputatul Daniel Zamfir a spus că legea respectivă a fost amânată pe motiv că băncile nu şi-au formulat un punct de vedere.

Cristian Dan ne-a declarat: "Domnul Bogdan Preda se arată deranjat de faptul că «reprezentanţii comunităţii bancare nu au primit până în acest moment, pe cale oficială, nici de la iniţiator şi nici de la comisiile Senatului, aceste noi propuneri de amendamente».

Aş vrea să-i transmit că şi reprezentanţii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF au fost profund contrariaţi de modul în care a fost modificat articolul 15 al legii 363/2007, în condiţii dubioase şi fără vreo consultare cu reprezentanţii consumatorilor, în plină criză a francului elveţian, pentru a împiedica sancţionarea băncilor ce nu respectă deciziile ANPC sau pe ale instanţelor".

Domnul Cristian Dan ne-a mai spus că grupul clienţilor cu credite în franci aşteaptă încă poziţia Preşedinţiei României cu privire la solicitarea debitorilor de a face publice toate documentele primite de la reprezentanţii sistemului bancar în legătură cu Legea Dării în Plată.

Reprezentantul clienţilor bancari aminteşte în acest sens scrisoarea adresată de Banca Naţională a României prin care solicită trimiterea legii înapoi la Parlament sau la Curtea Constituţională şi orice alte documente primite pe această temă de la BNR; documentele transmise de reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi ai Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR); scrisoarea pe care Administraţia Prezidenţială a primit-o de la cei patru reprezentanţi ai băncilor-mamă ale unor bănci străine care operează pe teritoriul României.

Domnul Cristian Dan susţine: "Vom urmări cu interes dacă Preşedintele României va transparentiza aceste demersuri care au fost făcute - în esenţă nimic altceva decât un lobby disperat al bancherilor care nu acceptă nimic în afară propriilor pseudo-oferte în care debitorii nu mai au încredere, întrucât fiecare act adiţional semnat cu banca s-a dovedit, în foarte multe cazuri, dacă nu în majoritate, o capcană care a crescut costul creditului.

Pe noi, ca debitori, ne deranjează profund faptul că ARB face atâta caz când îi sunt în joc interesele şi nu aminteşte absolut deloc cauza care a dus la apariţia acestei legi, şi anume abuzurile pe care tinerele familii de debitori trebuie să le suporte în prezent din partea sistemului bancar atât în timpul contractului cât şi după în cazurile nefericite de executări silite.

Mai mult decât atât, bancherii, care fac scandal în jurul legii dării în plată şi în jurul faptului că nu li se pune totul pe tavă, detaliat, să nu uite că băncile care au fost invitate la negocieri de către clienţii cu credite în CHF, aşa cum a sugerat domnul guvernator Mugur Isărescu, şi-au bătut pur şi simplu joc de acţiunea clienţilor, care a fost, de fapt, o mână întinsă amiabil băncilor pentru a muta relaţia cu clienţii de la tribunal - sau din sălile de judecată - înapoi la ghişee, acolo unde îi este de fapt locul".

Reprezentantul clienţilor cu credite în CHF este de părere că relaţia client - bancă s-a mutat din tribunal în Parlament nu din vina clienţilor, ci din cauza băncilor care sunt în continuare inflexibile şi refuză categoric negocierile cu debitorii pentru împărţirea poverii creditelor şi a restabilirii echilibrului contractual.

Domnul Cristian Dan ne-a mai spus: "Domnul Bogdan Preda să ţină cont că, aşa cum ARB doreşte să fie la curent cu toate modificările legii şi să poată să emită puncte de vedere, la fel îşi doresc şi clienţii bancari direct interesaţi de această lege, să fie prezenţi la dezbateri prin reprezentanţii lor, prin asociaţiile de consumatori.

Ba mai mult, chiar ne dorim o dezbatere faţă în faţă, televizată, cu reprezentanţii ARB pentru a demonta toate miturile pe care aceştia le-au aruncat în mass-media cu privire la împrumutaţii în CHF, în mod special mitul aruncării cheilor din Ferrari. Mai mult , îl rugăm pe domnul Preda să facă public numărul debitorilor în CHF posesori de Ferrari.

Dorim să-i transmitem şi să-l asigurăm pe reprezentantul Patronatului Bancar că, în urma sondajului făcut de noi cu resurse proprii - sondaj pe care ar fi trebuit să-l facă băncile şi să-l publice - debitorii nu se înghesuie să-şi predea cheile.

Pe un eşantion de peste 900 de debitori în CHF, situaţia se prezintă astfel:

- Încerc să negociez cu banca şi, dacă nu se arată flexibilă, predau casă băncii (39%, 361 Voturi);

- Intenţionez să merg în proces şi să-mi recuperez prejudiciul creat; dacă câştig continui contractul în noile condiţii (22%, 199 Voturi);

- Pentru moment nu predau casa, dar aş preda-o în cazul unui eveniment imprevizibil care m-ar împiedica să mai pot plăti ratele, după ce aş încerca să negociez cu banca (20%, 181 Voturi);

- Predau direct casa pentru că nu mai suport povara ratelor şi nu mai am timp de negociere (10%, 93 Voturi);

- Nu predau casa, am plătit prea mult la ea şi/sau soldul este mai mic decât valoarea imobilului (10%, 88 Voturi).

În concluzie, debitorii chiar nu doresc să abuzeze de lege, ci să se folosească de aceasta ca de o pârghie prin intermediul căreia să poată negocia.

După cum vedeţi, totul se învârte în jurul cuvântului atât de urât de bancheri, «negocierea» cu clientul".

Cristian Dan susţine că împrumutatul obişnuit, consumatorul mediu, nu are nicio şansă de renegociere a contractului cu banca: "Până şi propunerile de conversie cu care s-au prezentat până acum băncile, desigur în urma presiunii la care au fost supuse, nu sunt negociabile".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Au adormit catei, sau li s-a pus botnita?

    DORSC o intalnire televizata( in direct daca tv de stiri vor vrea sa transmita) in PARLAMENT pe modelul 04.12 2015 Legea darii in plata, subiect aprins de discutii la tv. Il gasiti pe Bursa.

    Ma intereseaza foarte putin spre deloc ce costume , pantofi au parlamentarii; cu cine iese in timpul liber ca Petre Roman. Sunt tv ziare care eu doresc sa scrie vorbeasca despre diferite legi si despre Legea in plata in mod special. 

    Fata de reprezentantii de acolo doresc sa invite si Anpc-ul si Bce-ul. 

    La aceea discutie a ramas o intrebare fara raspuns din partea Arb-ului: Cei cu Ferrari nu sunt executati? 

    De ce Legea d in plata sa nu se aplice si parlamentarilor si gradul II ? 

    DOresc sa fie invitat si domnul Iohanis la dezbatere.

    Sa raspunda daca a primit scris telefon recomandari din partea bancilor ;clientilor si sa le faca publice. De ce este secret? 

    Nimeni nu forteaza pe nimeni pentru nimic.

    Cine vrea isi ia casa, daca se calculeaza bine, de la cine vrea si cum vrea. 

    Tambalau care face rau la aia care-si vad de treaba si la toata tara.

    Cam asta e. 

    cine este acest netalentat Bogdan Preda? inteleg ca la baza este jurnalist. apoi a ajuns la BNR si Gazprom. cum a devenit reprezentantul bancilor? ce studii are el? a fost ales sa reprezinte bancile pt calitatile lui de pietar de la Obor sau pentru ce?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb