Războiul cimentului: Braşovul pune la bătaie o fabrică de 100 milioane dolari

Oleg Cojocaru
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 12 mai 2004

Statul ar putea acorda garanţii guvernamentale proiectului gîndit de omul de afaceri braşovean Ioan Neculaie

Proiectul este privit ca o încercare de scădere a preţului la ciment

Investigaţia Consiliului Concurenţei privind eventuale practici anticoncurenţiale ale corporaţiilor internaţionale va fi finalizată pînă la 30 iunie

Preţul cimentului continuă să fie motiv de dispută între Guvern şi marile companii internaţionale "Lafarge", "HeidelbergCement" şi "Holcim". Încă de la începutul anului trecut, la presiunile patronatelor din construcţii, Executivul a sugerat Consiliului Concurenţei să verifice dacă suspiciunile privind înţelegerea multinaţionalelor în domeniul preţului la ciment are suport real. Consiliul Concurenţei trebuia să prezinte la sfîrşitul anului 2003 rezultatele investigaţiei sale. Ulterior, investigaţia s-a prelungit pînă în februarie 2004. De la ultimul termen au mai trecut trei luni. Surse din cadrul Consiliului susţin că rezultatele investigaţiei ar putea fi gata pînă la sfîrşitul lunii următoare. Premierul Adrian Năstase nu a mai avut, însă, răbdare: prezent la sfîrşitul săptămînii trecute la inaugurarea noii linii de producţie a cimentului la fabrica "Holcim" de la Aleşd (Bihor), primul-ministru a declarat că Ministerul Finanţelor şi Consiliul Concurenţei ar trebui să discute problema preţului la ciment, mai ales pentru a nu exista tentaţia ca preţul promovat pe piaţa românească să fie mai mare decît cel la export. Şeful Executivului a spus că trebuie găsită şi o soluţie pentru păstrarea profitului companiilor în ţară, ca să fie taxat aici, iar nu în alte părţi. Adrian Năstase a explicat că ar putea exista o intenţie de creştere a preţului la ciment, în condiţiile dezvoltării acestei pieţe, una dintre cele mai dinamice din ţară.

Surse din piaţă susţin că Executivul mai are o soluţie de rezervă în eventualitatea că rezultatele investigaţiei Consiliului Concurenţei vor da cîştig de cauză multinaţionalelor. Soluţia Guvernului ar fi sprijinirea proiectului omului de afaceri braşovean, Ioan Neculaie, de a construi o fabrică de ciment la Braşov. "Sprijinul statului ar putea să se materializeze chiar prin garantarea de către Guvern a creditului pe care Neculaie îl va angaja pentru proiect", susţin sursele citate.

Ioan Neculaie, patronul companiei "Prescon" Braşov, a recunoscut că unul din motivele pentru care s-a decis să iniţieze proiectul unei fabrici este preţul ridicat la cimentul produs de multinaţionalele prezente în România. "Sînt sigur că se poate produce ciment mai ieftin în România şi vreau să demonstrez acest lucru", ne-a declarat Ioan Neculaie. Omul de afaceri braşovean a precizat că pentru a-şi pune în practică planul de construire a fabricii de ciment la standarde europene va fi nevoie de cel puţin 100 milioane de euro, însă a negat implicarea Guvernului în proiect, precizînd, totuşi, că ar fi bucuros ca statul să îl sprijine. Mihai Rohan, preşedintele organizaţiei patronale din industria cimentului (CIROM), se îndoieşte însă că o nouă fabrică va putea menţine un nivel redus al preţului la tona de ciment: "Costurile de producţie vor fi mai mari datorită amortismentului aferent creditelor luate pentru construcţia fabricii", ne-a declarat Mihai Rohan. Preşedintele CIROM a adăugat că patronatul va protesta dacă Guvernul se va implica în proiectul fabricii de la Braşov. În afară de asta, chiar dacă fabrica va menţine un preţ mai scăzut faţă de cel practicat de actualii producători (Holcim, Lafarge şi HeidelbergCement), acest lucru va avea efect doar la scară regională. Transportul cimentului, foarte scump, este cel care creează situaţia de monopol natural de care beneficiază fabricile existente. În afară de aceasta, potrivit datelor CIROM, în pofida creşterii cererii interne de ciment din ultimii ani, majoritatea fabricilor de profil lucrează încă sub capacitatea instalată.

O piaţă de 250 milioane de dolari

O piaţă estimată la peste 250 milioane de euro, dar cu un potenţial imens de dezvoltare, industria de ciment românească este împărţită, aproape în cote egale, între trei mari companii internaţionale - "Lafarge" 34% (prin "Lafarge Romcim"), "HeidelbergCement" 35% (prin "Carpatcement") şi "Holcim" 31% ("Holcim România"). Cele trei multinaţionale controlează fiecare cîte trei fabrici de ciment. "Lafarge" deţine fabrici la Medgidia, Tg. Jiu şi Hoghiz. "HeidelberCement" are fabricile de la Deva ("Casial"), Bicaz ("Moldocim") şi Fieni ("Romcif"). Grupul "Holcim" are în proprietate uzinele de la Aleşd, Turda şi Cîmpulung. Sectorul producţiei de ciment este integral privatizat. Reprezentanţii Ministerului Economiei şi Comerţului, instituţie care a analizat evoluţia preţurilor cimentului în perioada 1996-2003, susţin că în ultimii ani s-a constatat că preţul cimentului pe piaţa autohtonă, calculat în dolari a crescut de 2,7 ori, în timp ce preţul la export a scăzut cu 12%. Consiliul Concurenţei investighează dacă aceste creşteri ale preţurilor la intern se datorează unor practici anticoncurenţiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb