Războiul dintre sciatica lui Juncker şi geniul stabil al lui Trump

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 16 iulie 2018

Grafică de Make

Grafică de Make

MAKE

Beat criţă la summit-ul NATO de săptămâna trecută la Bruxelles, preşedintele Comisi­ei Europene Jean Claude Juncker s-a împleticit printre şefii de stat participanţi, s-a înclinat în spate până s-a sprijinit pe pieptul cuiva şi când preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko l-a bătut pe umăr amical, era să cadă pe jos, dar l-au ţinut pe picioare cei din jur.

"Miercuri seară, el suferea de o criză de sciatică extrem de dureroasă, însoţită de crampe", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, grecul Margaritis Schinas, adăugând: "Cred că este de foarte prost gust să încerci să faci titluri mari, exploatând în asemenea hal durerea preşedintelui Juncker", după care a insistat că "nu este nici elegant, nici corect".

Eu însumi sufăr de lombosciatică de 45 de ani, am câte două-trei crize foarte dureroase în fiecare an şi în modul cel mai neelegant imaginabil, susţin că Junker era beat criţă, căci la durerile sciatice nu-ţi pierzi echilibrul, ci eşti ţeapăn, ba chiar nici în scaun nu poţi sta, pentru că aşezat fiind, cauţi permanent o poziţie nedureroasă care, de fapt, nu există.

"Orice poate fi scuzat omului politic, dar nu şi alcoolismul", a afirmat Juncker în ziarul francez "Liberation", în cursul unui interviu din 2016, consemnat la Bruxelles de ziaristul Jean Quatremer, care a menţionat că "în cursul prânzului nostru, a băut patru pahare de şampanie, la o salată".

Sunt de acord cu preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Junker, că faptul că este alcoolic nu poate fi scuzat.

Oricât ar fi el de şarmant la beţie, nu este decât un beţiv dezgustător; "neelegant" nu este dezgustul pentru beţie, ci beţia însăşi este "neelegantă şi de prost gust".

Faptul că s-a dat în stambă în halul ăsta, a acoperit o întrebare legitimă, pe care nimeni nu şi-a mai pus-o: ce a căutat Jean Claude Junker la summit-ul NATO?!

Simplul fapt că summit-ul a avut loc la Bruxelles, nu este o justificare.

Junker nu este premierul Belgiei, iar Uniunea Europeană nu este membru NATO.

Deci, ce-a căutat beţivul la NATO?

Motivul este subtil.

Juncker are o răfuială cu Trump.

La 31 mai, preşedintele SUA Donald Trump a refuzat să prelungească scutirea de taxe pentru importurile americane din Uniunea Europeană (dar şi din Canada şi Mexic), importurile de oţel urmând să fie taxate cu 25%, iar cele de aluminiu cu 10%.

Furios, preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Junker a declarat: "Când suntem trataţi în acest fel, trebuie să reacţionăm adecvat, proporţional, sensibil şi inteligent".

Aşa că s-a îmbătat.

Ăsta este adevăratul început al războiului comercial SUA-UE, unde europenii puseseră taxe pe whisky, motociclete, unt de arahide şi blugi americani - nimic serios.

Adevărul este că Donald Trump nu ne-a tratat prea democratic la summit.

El ne-a pus în vedere nu doar să alocăm 2% din buget pentru cheltuielile de apărare (ceea ce România deja face, dar nu şi majoritatea membrilor NATO, deoarece angajamentul iniţial a stabilit anul 2024 drept termen al acestei ţinte).

El a cerut să le dublăm, la 4%.

Adică, în realitate, summit-ul NATO nu a fost despre apărare, ci des­pre bugete şi cheltuieli şi seamănă bine cu un şantaj în prelungirea războiului comercial.

Pe de o parte, taxe la importurile din UE, pe de altă parte, impunerea de cheltuieli bugetare pentru apărare cres­cute membrilor NATO europeni (debuşeu pentru industria americană de armament).

Cu ce seamănă această strategie?

Cititorii noştri, ca oameni de afaceri, recunosc în această strategie manevrele manageriale prin care o societate comercială poate fi urnită din faliment: este de ajuns să diminuezi un pic cheltuielile şi să creşti un pic veniturile - afacerea îşi ia zborul.

Donald Trump este, în primul rând, un afacerist.

El pare că tratează Statele Unite ale Americii ca pe o afacere, cheltuieşte mai puţin cu oţelul, vinde mai mult armament şi "Make America Great Again".

Automobilele germane îl enervează.

Gazul rusesc importat de nemţi îl enervează, aşa că priveşte Germania drept duplicitară în NATO, iar în comerţ, drept un competitor semnificativ şi neloial.

De altfel, Uniunea Europeană se pregăteşte să se alieze cu inamicii comerciali ai Statelor Unite.

Oficialii de top ai Uniunii Europene, preşedintele CE Jean Claude Juncker şi preşedintele Consiliului UE, Donald Tusk se vor întâlni cu liderii Chinei şi Japoniei săptămâna asta pentru a strânge legăturile în faţa temerilor că preşedintele american Donald Trump va declanşa un război comercial global.

Acordul cu Japonia va fi "cel mai mare negociat vreodată de Uniunea Europeană", susţine Margaritis Schinas: "Acest acord va crea o zonă de comerţ liber care să acopere aproape o treime din PIB-ul mondial", a spus el.

În China, cei doi lideri se vor întâlni cu preşedintele Xi Jinping şi premierul Li Keqiang.

Dar China este principalul oponent al SUA, atât în războiul valutar, cât şi în războiul comercial.

Într-un scenariu lansat pe site-ul "Zerohedge", războiul comercial este ultima etapă înainte de războiul militar; 1) prima fază constă în dezechilibru comercial: trai peste nivelul propriilor venituri, escaladarea costurilor de producţie, toate conducând la deficit comercial şi datorie naţională nesus­tenabilă; 2) criza financiară: blocarea creditării, falimente şi şomaj; 3) război valutar: devalorizarea monedelor pentru impulsionarea exporturilor, emisiune de monedă (primul care devalorizează moneda, câştigă); 4) război comercial: introducerea de tarife, taxe la importuri, subsidii în propria producţie şi măsuri tot mai populiste; 5) război militar: avantaj pentru cel care face prima mişcare.

Autorul scenariului afirmă că ne aflăm în stadiul al patrulea, puţin înainte de al cincilea.

Sincer, scenariul mi se pare oarecum mistic, dar cred că este bine să-l ofer cititorului.

De exemplu, nu ştiu cum stadiul al patrulea conduce la un război militar care aduce avantaj celui care atacă primul, deoarece există o concomitenţă a tuturor stadiilor, astfel că, războaiele existând deja, nu mai este deloc clar cine mai poate să facă o mişcare care să fie "prima".

Dacă, însă, la următoarea întâlnire dintre Juncker şi Trump, plănuită pentru sfârşitul acestei luni,...deci, dacă Juncker va veni la întâlnire cu aceeaşi durere sciatică de la summit-ul NATO, clătinându-se şi împleticindu-se spre Trump ca să-l ciupeas­că şi să-l bată peste obraz, "drunk like skunk" ("beat ca un sconcs" - expresie enlezească folosită de presă la adresa şefului CE) ...încă o dată, deci, dacă Juncker va dori să se apuce de reverul lui Trump ca să se ţină ca în tramvai, iar dacă Trump se va feri şi Juncker se va prăvăli pe-acolo pe la Washington, peste Melania...deci, da, mă înţelegeţi,...Trump s-ar putea să se simtă atacat şi să declanşeze un război sfânt de apărare împotriva Uniunii Europene.

Conform propriilor declaraţii, Donald Trump este "un geniu stabil".

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Să nu uităm totuşi că Juncker e cel care dă României lecţii despre cum trebuie să fie justiţia, despre cât de abuzive sunt legile noastre care nu fac altceva decât să pună în linie legislaţia cu hotărârile CCR. Penibil!

    1. Se vede de la distanta ești cu penalii autohtoni!

      Iar tu ești cu Securitatea stalinistă.

      Nu trebuie sa fii de partea "penalilor" ca sa ai un pic de demnitate si de mandrie nationala. Criza valorilor se manifesta in intreaga lume! La fel si coruptia! Hai sa ne aparam intersele si sa ne "spalam rufele" acasa! Daca noi nu mai permitem lectii de la politruci straini cu interese clare, altele decat grija pentru democratia Romaniei, daca suntem mai demni si daca incercam sa luptam pentru bunastarea noastra poate vom fi mai respectati in lume!

      Asta e foarte important: să spălăm rufele acasă. Deci, cu cuvintele infractorilor din parlament și guvern, lăsați-ne să dăm legi prin care să albim infractorii, în primul rând pe Dreagnea și pe Motocicleanu, lăsați-ne să controlăm justiția și nu vom mai avea corupție în Romania, ci un stat de drept croit de infractori, pentru bunăstarea lor și a curvelor lor.

    Jean Claude ar trebui pensionat anticipat, iar Donald este el insusi un pensionar.

    Credeti ca oamenii astia au vreo idee despre cum ar trebui sa arate lumea peste 20-30 de ani?  

    1. sa-i faca desfacerea CIM sa poata primi indemnizatia de Pensionäre fara sa iasa la pensie

    Cine este geniul stabil?. 

    ..... ne aflăm în stadiul al patrulea, puţin înainte de al cincilea. 

    Merită apreciat stilul umoristico-sarcastic al articolului, dar comentariul său era mai potrivit pe pagina sa de Facebook, sau într-un tabloid decât într-un ziar cu pretențiile “Bursei”. Speculațiile neîntemeiate prezentate drept adevăruri definitive sunt specifice acestor medii de comunicare. Iată-le:

    1. Make afirmă că Junkers era beat, pentru că el suferă de lombosciatică, dar nu are probleme de echilibru sau de mers. Or, generalizarea este neîntemeiată. Tratatele medicale, care sintetizează un mare număr de cazuri afirmă că durerea lombară “iradiază în membrul inferior pe traiectul nervului sciatic și este însoțită de parestezii și tulburări de mers” (Popescu, E.D., Ionescu, R., 1995, Compendiu de Reumatologie, Ed.Tehnică, pg. 289. 

    2. “Junkers nu avea ce căuta la Summitul NATO” (parafrazat). Cf. statutului NATO pot include între participanți “înalți reprezentanți ai organizațiilor internaționale precum … Uniunea Europeană…”. Pe scurt, Junkers era inclus în lista participanților.  

    3. “Summitul NATO nu a fost despre apărare ci despre bugete și cheltuieli”. Nu există nicio diferență între cele două: câți bani aloci atâta apărare ai.

    1. 1. Asa este. La mine, durerea iradiaza pe piciorul sting, unde sufar de o pareza si am tulburari de mers, dar NU DE ECHILIBRU! Una este sa mergi greu, alta este sa-ti pierzi echilibrul. Cunosc diferenta, deoarece imi pierd si echilibrul in mers, dar numai in intuneric - se datoreaza altei afectiuni decit lombosciaticii.

      Deci, sint convins ca Juncker era beat mort. 

      2. O.K., dar, oricum, betia l-a descalificat, asa ca intrebarea "Ce cauta betivul la summit-ul NATO?", este la locul ei.

      3. Nu, mai exista si strategie militara, mai exista si talent si scoli militare, etc. Vezi "Sobieski si romanii". 

      Am si eu un prieten bun care face analiza pe text ca tine: chitzibushul chitzibushurilor este cel pe care il reliefeaza, considerand ca ala este buturuga mica care rastoarna carul mare. Desi mi-e priten vechi si drag, nu m-am obisnuit niciodata cu copacii in detrimentul padurii. Intelege ce vrei de aici.

      1. Scuză-mă că am uitat să mă semnez, dar formatul pe care ziarul Bursa îl oferă pentru comentarii este extrem de descurajator. Sunt nevoit să scriu în alt format și pe urmă să le transcriu în micul spațiu alocat. Efortul pe care îl fac se datorează interesului meu pentru ziar.

      2. Experiența personală nu este un argument infailibil. Durerea sciatică poate provoca efecte diferite de la suferind la suferind. Iar alcoolismul – frecvent la lideri politici din toate timpurile – nu are importanța pe care i-o aloci în articol și nici nu descalifică.  

      3. Tot ce ai enumerat costă bani și intră în bugetul apărării. Dar dacă ții seama că Belgia nu are niciun tanc, că Danemarca are 3 (trei) tunuri de mare calibru, că cea mai mare, mai bogată și mai puternică țară UE – Germania (populație: 83 mil) – are mari și late 10 (zece) avioane de luptă active și doar cca 70 de mii de soldați în armata terestră cu 300 MBT la peste 80 milioane de locuitori, dacă intri în papucii lui Trump descoperi aici o problemă. Pentru că tu ții 30 de F-35 și 20.000 de soldați în UE ca să o aperi, pe banii tăi.

      Dl. Președinte Trump ar putea fi înțeles doar dacă locuiești în U.S.A. Toate comentariile sunt de prisos...mai precis ironiile la adresa domnului Trump.

      Am spus eu ca Trump n-ar avea dreptate?

      Nu, nu am spus si n-am spus asta pentru ca nu asta era subiectul.  

      Daca ai fi luat in seama ceea ce spun eu, iar nu doar sa potrivesti cuvinte ca sa dai impresia de dialog, atunci n-ai mai fi ajuns la vulgaritatea replicii de la 3., unde a mai ramas numai sa bugetezi patriotismul; interesul tau declarat pentru ziarul BURSA nu-i asa ca-i bugetat de BNR si PSD? 

      Daca nu ai fi tinut cu tot dinadinsul sa ma contrazici, atunci ai fi observat ca Compendiul de reumatologie pe care il citezi nu sufla nici o vorba despre vreo pierdere de echilibru ca manifestare a durerilor sciatice. Scuze, dar sa nu observi ca argumentul cu care ma contrazici este, de fapt, in favoarea mea, nu este deloc un semn bun pentru capacitatea ta intelectuala, in general... 

      Ba da, alcoolismul este degradant si descalifica; oarecum o spune si Juncker, dar se pare ca nu-ti vine sa-l crezi - cind o sa imbatrinesti si tu, ai sa vezi ca nu te mai poti tine pe picioare.

      Scuza-ma pentru formatul descurajator pe care ziarul Bursa îl oferă pentru comentarii; cu toate astea, ma bucur ca te descurci. 

    Donald ne spune ca Sua si Rusia cu petrolul iar cel mai bogat continent cu migrantii.

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb