Războiul sustenabil

Gheorghe Piperea
Ziarul BURSA #Miscellanea / 10 februarie 2023

Războiul sustenabil
Gheorghe Piperea

Nu mai există nici măcar minimale eforturi de a camufla această doctrină cinică - păpuşarii digitali ai lumii consideră că omenirea are "nevoie" de un război continuu, sustenabil, pentru a se "purifica" şi repara. Acesta este curentul geo-strategic care domină relaţiile internaţionale de azi.

Premisa este că omul este duşmanul omului, că este homo homini lupus, motiv pentru care trebuie ca toţi să fie în război contra tuturor - bellum omnium contra ommes. De altfel, omul este şi duşmanul Pământului, zice-se, motiv pentru care trebuie să fie obligat la reducerea amprentei de carbon, iar dreptul la viaţă trebuie înlocuit cu dreptul la moarte decentă. Să uităm, aşadar, ce scrie în Biblie (creşteţi şi înmulţiţi-vă şi stăpâniţi Pământul).

De aceea, în anii de după evenimentul de la 11.09.2001, s-au dus:

(i) un război continuu, sustenabil, contra terorii - cele două războaie din Irak şi Afganistan au durat circa 19 ani, deşi au fost considerate întemeiate pe premise false chiar de doi dintre preşedinţii americani, mai precis, cei mai recenţi, Trump şi Biden,

(ii) în anii falimentelor bancare, un război contra îndatoraţilor (creditorii cauzatori ai crizei fiind salvaţi cu banii noştri, contra voinţei noastre), iar

(iii) în anii migraţiei săracilor şi oropsiţilor din Asia şi Africa, un război contra imigranţilor.

În anii mai recenţi, ai pandemiei, s-a dus un război contra unui virus, niciodată identificat ca fiind natural/artificial. S-a trecut chiar la economia de război (Mario Draghi & Macron dixit) sau la medicina de dezastru (Arafat dixit), deşi niciunul dintre noi nu a avut percepţia vreunui război, altul decât contra libertăţii, a cinstei ştiinţifice, a adevărului deranjant, "deviaţionist" şi a "dujmanilor" poporului mascat şi regulamentar înţepat.

Azi se duce un război pentru prezervarea "ordinii liberale bazate pe reguli", deşi nimeni nu înţelege care sunt aceste reguli, cine şi cu ce drept le edictează şi de ce Rusia a atacat o ţară cu populaţie rusă în proporţie de 40% şi cu care împarte cam aceiaşi oligarhi, politicieni corupţi, criminali şi servicii secrete.

Suntem în plină era a războiului proxy, fără daune globale, ci doar cu mici distrugeri creatoare, "controlabile" chirurgical, cu puţine victime colaterale, dar cu efecte de ordin economic, geo-politic, psihologic, antropologic chiar enorme şi ireversibile.

Modelul economic de după 2000 al "occidentului colectiv" a fost focusarea pe finanţe, tehnologia informaţiei şi servicii, în detrimentul producţiei. Resursele ieftine din Rusia, plus produsele ieftine şi stereotipice manufacturate în China & India au determinat profitabilitate de cazino în "occidentul colectiv", dar numai pentru conturi şi buzunare din ce în ce mai reduse ca număr şi cu preţul sărăcirii populaţiei vestice, nesimţitoare a totalitarismului importat din Rusia & China de marii democraţi din leadership-ul occidental. Urşii şi dragonii cu care "occidentul colectiv" a făcut afaceri profitabile timp de peste 25 de ani au devenit duşmanii care cereau apariţia salvatorilor. Când te uiţi la "salvatori" te apucă jalea - nebuni care cred că au misiuni mesianice, amici ai pedofililor, beţivi notorii, infractori dovediţi, impostori patentaţi, ramoliţi uitaţi de Dumnezeu pe Pământ, care "luptă" contra unor dictatori prin mandatari sau dau mână cu persoane absente din ţară sau din viaţă. Dar involuţia leadership-ului politic şi birocratic corespunde conceptului de "război sustenabil", care are ca scop atât reducerea numărului de "mâncători inutili" (noi suntem aceea, fiţi fără dubiu), cât şi asanarea economică şi financiară, punerea la treabă a resurselor materiale, financiare şi umane, înnoirea tehnologiilor şi a stocurilor de armament şi "însănătoşirea" planetei prin combaterea "dăunătorului" uman. Cu asemenea lideri de psihiatrie (sau de grădiniţă) aceste "realizări" sunt ca nişte floricele de porumb: uşor de fabricat.

Merită amintit că, pe timp de război sustenabil, se pot face eforturi populare, cu simţ revoluţionar de răspundere, de refacere a unor industrii - pharma, militar, financiar, IT etc.

Contradicţia ideologică "occident colectiv" versus restul asiatic-african al lumii este şi o contradicţie economică, defavorabilă nouă, europenilor, pe termen mediu şi lung - ne-am concentrat pe finanţe, IT şi servicii, în detrimentul producţiei, care a fost aproape total externalizată în China şi India.

Pandemia a fost un război sustenabil - socializarea, încrederea, mâna de lucru umană fiind considerabil reduse, iar comportamentul social şi antropologic fiind deformat substanţial şi, practic, ireversibil. Aşa-zisa luptă contra pandemiei a fost instrumentul cu care s-a făcut trecerea la omul nou-normal, de plastilină. Rezultanta este un supus fericit, viitor insectivor sau ierbivor, regulamentar îndopat cu seruri şi pastile.

Războiul sustenabil este "bun" şi la rezolvarea enormei crize de supra-îndatorare a statelor suverane. În război, datoriile suverane fie se şterg, pur şi simplu, fie se erodează treptat, sub impactul inflaţiei, până la momentul la care plata lor nu va mai fi o problemă*.

Iată, de exemplu, ce se întâmplă în SUA - sunt şefi de mari bănci globale care se pregătesc de situaţia în care ar interveni falimentul suveran al SUA. (https://www.cnn.com/2023/02/06/investing/bank-of-america-ceo-brian-moynihan-debt-default/index.html)

Este puţin probabil ca SUA să intre în faliment, căci au arma cea mai redutabilă posibil, dolarul, care poate fi "printat" oricând, în orice cantitate. Dar unele state mari, supra-îndatorate, ca Italia de exemplu, nu au asemenea arme şi, deci, falimentul acolo nu este chiar teoretic. În orice caz, este de reţinut că 25% din datoria actuală a SUA a fost generată în ultimii doi ani, adică în timpul domniei foarte coerentului şi cognitiv completului domn Biden. Este costul pandemiei, la care acum trebuie adăugat costul războiului. Grav este că nu numai americanul de rând suportă această piatră de moară uriaşă. O suportăm toţi, întrucât orice problemă americană este o problemă globală.

*am scris despre această doctrină a ştergerii datoriilor prin război, teoretizată chiar de laureaţi ai Premiului Nobel pentru economie, încă din 2015; cei curioşi pot cerceta şi afla detalii răsfoind cartea mea de atunci, Parakletos, publicată la editura CH Beck.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. ... probabil ca ucraina va fi prima tara "guvernata corporativ" (blackrock) ... desigur, aceasta dupa ce va fi desocializata ... astfel se rezolva si problema distantarii sociale si a conflictelor de munca ... va fi destul pentru toti... care au mai ramas ...

    ”Suntem în plină era a războiului proxy, fără daune globale, ci doar cu mici distrugeri creatoare”

    E o perspectiva filosofica a celui ce priveste razboiul de departe.

    Razboaiele nu trebuie sa fie globale pentru a avea impact global iar distrugerile nu sunt niciodata mici ci poate cel mult mai restranse ca arie; iar partea creativa lasa mult de dorit, putine distrugeri sunt urmate de inlocuiri, reconstructii dupa planuri sa zicem mai bune, adesea distrugerile sunt urmate de improvizatii sau doar ruine. 

    Rusia adica Putin a decis sa invadeze o tara independenta, razboiul se poate incheia in 2 ore daca se retrag in granitele lor si 100% Ukraina nu va intra 1m peste fasia rusa. Asa e poetic sa spunem ca "vrem pace pe Pamant" si sa bagam in aceeasi oala agresorul si victima.

    1. nu intelegi nimic din lummea asta complexa!

      americanii s-au ofuscat pt un balon,daca rusii aduceau armament in mexic si scut in america centrala,era de mult bombardat in numele democratiei!

      e grele lucrurile,iar informarea doar din surse autorizate fara sa pui creierul putin la contributie,iti da aceste concluzii idilice! 

      Credincioșii sunt mai toleranți cu dictatura și sclavia.

      Balonul din SUA era chinezesc și de spionaj. 

      Ucraina este un stat.

      Principiul autodeterminării națiunilor sau a popoarelor, este un principiu din dreptul internațional care prevede dreptul popoarelor și al națiunilor de a-și determina singure cursul propriilor dezvoltări politice, economice, culturale și sociale, fără intervenții directe sau indirecte din exterior.  

      Ce spui tu se aplica in relatiile internationale ale tarilor mici,a caror opinie e exprimata si neascultata de dulai precum sua,D,F,China,Gb,Ru!

      Aici functioneaza trocul in zone de influienta,mai pe sleau,e negociata la taraba influienta .arilor puteri in tarile mici,asa a fost si la Yalta,la Versailes 

      Ucrainenii șterg pe jos cu armata sovietică pt că nu-și acceptă statutul de insecte pe care i-l atribuiți tu și putin.

    Pe sau in jur de 6 aprilie 2023 Rusia va declara razboi NATO si/sau va ataca o tara NATO. E momentul pe care NATO il asteapta si pe care probabil si l-a dorit pentru a intra oficial militar in Rusia.

    Daca Rusia mai are un dram de inteligenta (DACA!) VA EVITA DATA DE 6 APRILIE 2023 SI IN GENERAL PERIOADA APRILIE/MAI 2023 si nu va declara razboi la adresa NATO si nu va ataca nici o tara NATO.  

    Daca depasim aprilie/mai 2023 fara al 3lea razboi mondial declansat, ACESTA VA FI EVITAT !

    Rusia sa dea dovada de intelepciune si rabdare! 

    1. Cum ai aflat sau calculat data de 6 aprilie?

      mama omida si baba vanga care au prezis cutremurele din Turcia cu o aproximatie de o ora!

      6 oprilie,ora 03.00 spunea baba vanga! 

      oricum,primii la care le sar dintii din gura sunt polonezii si romanii si apoi,de dragul planetei se vor impaca,dar noi ,vai vai omule vai,! 

      Ii obliga pe rusi,inundand UA cu armament modern sa atace pe cinevasi nu stiu cum se va termina!

      au gasit ua,cu bogatii f multe si vor sa o democratizeze ca pe RO,adica supermarket,mall si import din ue la tot ce misca,vor sa le ia centralwele nucleare ca isi zezolva ue problemele cu energia,sa le ia toate pamanturile ca 60% sunt luate de americani si chinezi si apoi armate private din luptatorii harsiti in razboi,wagner o sa fie mic copil! 

      Intru totul de acord cu acest articol.

      Felicitari domnule Piperea ! 

      În general dumițele rezonează pentru că au un punct slab comun.

      nino-nino-nino-nino pe repede inainte la cite-un postac de-al Bursa

    De citit "Doctrina socului" (2004) - Naomi Klein.

    Oare va fi vreodata si un razboi impotriva prostiei/semi-doctiei?

    Ukraina nu poate câștiga acest război, doar dacă reușesc să atragă Nato în conflict direct. Se cam străduiesc si cine știe? Poate le iasă (vezi racheta din Polonia și mai nou rachetele care au survolat spațiul aerian românesc.)Doresc neapărat să intervină Nato în război. Doar așa pot câștiga..

    1. NATO e deja in razboi cu rusii. Numai ca nu se cheama "razboi" si se poarta "proxi", adica prin intermediari (Ukr). Prin urmare, nu conteaza daca Ukr pierde sau castiga. In schimb, conteaza daca rusii vor fi pusi cu botul pe labe, sau ..nu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb