RĂZVAN NICOLESCU: "Dezvoltarea reţelei de gaze în mediu rural este o greşeală"

S.B.
Politică / 18 octombrie 2022

"Dezvoltarea reţelei de gaze în mediu rural este o greşeală"

Investiţiile în dezvoltarea reţelei de gaze în mediul rural ar fi o mare greşeală strategică a României, pentru că ar adânci dependenţa de importuri, iar oamenii nu-şi pot permite schimbarea tuturor echipamentelor din casă, a declarat, marţi, Răzvan Nicolescu, membru în board-ul Instituţiei Europene responsabile de Inovare şi Tehnologie (EIT) şi fost ministru al Energiei, informează Agerpres.

"Suntem mult prea săraci să facem două tranziţii energetice, să ne permitem două tranziţii energetice. Cea mai mare greşeală pe care o putem face acum este să investim sute de milioane de euro într-o tranziţie în mediul rural care va genera peste câţiva ani o altă tranziţie. Nu este niciun dubiu, gazul este un combustibil poluant. Noi să investim acum sute de milioane în reţele de gaze în loc să investim în reţele de energie electrică este, din punctul meu de vedere, cea mai mare greşeală strategică sau una dintre cele mai mari greşeli strategice pe care o poate face România, mai ales în acest moment, în contextul cu Rusia şi când regiunea noastră depinde foarte mult de gaz natural", a spus Nicolescu, în cadrul unei dezbateri organizate de Expert Forum şi Greenpeace.

El a precizat că până şi conductele sunt importate în cea mai mare parte din Rusia, unele provin din Turcia, iar sudorii sunt majoritatea din Vietnam.

"Deci nu este niciun efect economic, nu este ca şi când ai face investiţii şi generezi un return, taxe sau un impact pentru buget. În plus, investiţiile nu se termină la poarta omului. Oamenii trebuie să-şi schimbe, aragazul, sistemul de încălzire, boilerul de apă, iar investiţiile astea trebuie asumate de localităţile respective, care nu au aceşti bani. De aceea spun că nu suntem atât de bogaţi în mediul rural încât să facem două tranziţii. Încurajarea consumului de gaz în sectorul rezidenţial în centrale individuale este o mare, mare greşeală strategică pe care o putem facem", a subliniat Nicolescu.

Pe de altă parte, starea reţelelor electrice în România este extrem de proastă, ceea ce generează blocaje în dezvoltarea sectorului energiei regenerabile.

"Cred că şansa României în anii următori este să schimbe această paradigmă în care statul asigură securitatea energetică şi să se treacă la o paradigmă de a descentraliza, de a da oamenilor posibilitatea să-şi ia soarta în propriile mâini, persoane fizice sau juridice. Adică să-şi instaleze panouri fotovoltaice, puncte de generare proprii, poate şi baterii. Aici este un mare potenţial şi îi încurajez pe toţi să-şi ia soarta în propriile mâini", a completat Răzvan Nicolescu.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. stai linistit ca in italia consumul de gaze costa mai mult ca "casa" pe an!!!

    este interesul guvernelor... trebuie sa recupereze de undeva speculatia ciclica a creditului... 

    in busitura financiara trecuta govul a coborat deficitul doar din utilitati gaze si consum ... adica pe povara populatiei... unde te costa le luna mai mult energia si etc plus rata credit de bula... erai pe burta financiar =soc sever de migratie forta de munca.... 

    sa vedem tura asta unde mergem la munca ori pe front 

    s c cret 

    1. Energia provenita exclusiv din gaz natural este depasita si foarte scumpa nu numai in rural dar si in urban.. In plus este foarte poluanta ex, Brasovul un oras turistic la munte din cauza centralelor de apartament pe gaz a devenit un oras foarte poluat...Si exemplele pot continua....

      Frumos cu poluarea, dar care e alternativa ? Pe curent nu e poluant pt consumatorul final, dar productia de curent doar din regenerabile nu e inca fiabila si vor mai trece multi ani pina va putea fi stocata convenabil.

      Exact.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb