"Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS), cea mai mare bancă britanică deţinută de stat, va plăti 1,1 miliarde de dolari ca să pună capăt unei anchete privind vânzarea de titluri de valoare "toxice", garantate cu credite ipotecare, anunţă National Credit Union Administration (NCUA).
Vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare a avut un rol semnificativ în declanşarea crizei financiare din 2008.
RBS a vândut titlurile către două asociaţii de creditare, care au dat faliment în timpul crizei imobiliare din 2008, iar acum a dat asigurări că plata va fi acoperită "aproape integral din provizioanele existente", astfel că nu va fi afectat nivelul capitalului băncii.
La sfârşitul lunii iunie, provizioanele RBS pentru litigii se ridicau la 3,8 miliarde de dolari. Banca a precizat că această sumă nu acoperă investigaţiile aflate în derulare, lansate împotriva sa de Departamentul de Justiţie din SUA.
Preşedintele NCUA, Rick Metsger, a declarat că autoritatea pe care o conduce este mulţumită de acordul la care a ajuns cu banca britanică şi intenţionează să continue acţiunile de recuperare de bani de la societăţile financiare care au contribuit la criza financiară.
RBS nu şi-a recunoscut vina în acordul încheiat cu NCUA.
În timpul crizei financiare din 2008, Guvernul Marii Britanii a cheltuit peste 45,8 miliarde de lire sterline pentru salvarea RBS de la colaps.
Banca a avut o pierdere peste aşteptări în trimestrul al doilea din 2016, în condiţiile în care a trebuit să pună mai mulţi bani deoparte pentru acoperirea cheltuielilor cu litigiile. Pierderea netă a RBS a fost de 1,08 miliarde de lire (1,4 miliarde de dolari), comparativ cu un profit de 280 de milioane de lire în acelaşi interval din 2015. Analiştii estimau un rezultat negativ de 247 de milioane de lire.
1. Coptaciunea
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2016, 13:22)
Bancile mint ca la Meteo?