Realitatea distorsionată a lui Tudorel Toader

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 3 decembrie 2019

Tudorel Toader

Tudorel Toader

Fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, este nemulţumit că guvernul Orban doreşte să îl schimbe din funcţia de reprezentant al ţării noastre în cadrul Comisiei de la Veneţia. Şi, din acest motiv, a trimis o scrisoare către preşedintele Comisiei şi către conducerea acesteia, din conţinutul căreia reiese că Toader a fost eroul luptei pentru apărarea independenţei justiţiei în ultimii trei ani.

Dacă nu am trăi în România, scrisoarea adresată de Tudorel Toader Comisiei de la Veneţia ar părea una de bun simţ. Numai că realitatea prezentată de Toader în documentul trimis oficialilor europeni este una falsă, care contravine acţiunilor şi inacţiunilor fostului ministru al Justiţiei. Sau groparului independenţei justiţiei aşa cum a fost etichetat Tudorel Toader de mai mulţi reprezentanţi ai partidelor situate pe partea dreaptă a scenei politicii din ţara noastră.

În scrisoarea sa, Tudorel Toader enumeră mai multe "împrejurări" în care a fost apărătorul Justiţiei, între care refuzul de a promova OUG privind amnistia şi graţierea, cea pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală sau cea care să consacre posibilitatea formulării contestaţiei în anulare împotriva hotărârilor definitive pronunţate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în completuri de 5 judecători.

Referitor la legea recursului compensatoriu, el arată că proiectul a fost iniţiat anterior mandatului său la Ministerul Justiţiei şi că actul normativ a avut aceeaşi soartă precum proiectele legilor justiţiei şi cele de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală: au fost amendate drastic în Parlament, fără a avea avizul ministerului de resort şi nici al Consiliului Superior al Magistraturii. au vizat punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Ce omite să spună Tudorel Toader membrilor Comisiei de la Veneţia este tocmai pasivitatea lui în legătură cu dezbaterile parlamentare ale proiectelor respective. Tudorel Toader nu a participat la nicio şedinţă în Comisia Iordache, pentru a combate susţinerile fostei majorităţi parlamentare PSD-ALDE-UDMR în legătură cu modificarea proiectului legii recursului compensatoriu, legilor justiţiei, Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

Mai mult, după adoptarea acestora de Parlament în forma pe care o critică acum Tudorel Toader, fostul ministru al Justiţiei nu a făcut nicio sesizare către Curtea Constituţională pentru a atrage atenţia judecătorilor acestei instituţii cu privire la dispoziţiile neconforme, ce reprezentau un atac direct asupra actului de justiţie, independenţei magistraţilor sau care constituiau o relaxare în domeniul pedepsirii infractorilor.

Referitor la completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deşi Toader susţine că s-a opus promovării unei ordonanţe de urgenţă privind generalizarea contestării deciziilor luate de aceste instanţe nelegal constituite, conform deciziei Curţii Constituţionale, fostul minis-tru al Justiţiei omite să le transmită oficialilor europeni că tocmai el a lucrat la documentul prin care completurile respective au fost contestate la CCR.

În scrisoare trimisă Comisiei de la Veneţia, Toader mai aruncă în sarcina Comisiei Iordache înfiinţarea Secţiei speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Dar fostul ministru al Justiţiei omite din nou să îi informeze pe oficialii europeni că el a fost cel care a pus din plin umărul la operaţionalizarea funcţionării acestei secţii speciale, prin iniţierea OUG 90/2018. Ba mai mult, ca şi cum această ordonanţă de urgenţă nu ar fi fost de ajuns, la începutul anului în curs, guvernul Dăncilă, la iniţiativa aceluiaşi Tudorel Toader, a aprobat OUG 7/2019 şi OUG 12/2019 prin care înlătura principiul constituţional al separării carierelor între judecători şi procurori, dându-le primilor dreptul de a ocupa funcţii în cadrul secţiei speciale de anchetare a magistraţilor. În urma aprobării celor două ordonanţe, la începutul acestui an mii de procurori şi judecători au protestat pe treptele instanţelor şi parchetelor din întreaga ţară.

Cele două ordonanţe de urgenţă referitoare la Secţia specială au fost iniţiate de Tudorel Toader împotriva Opiniilor Comisiei de la Veneţia, căreia acum fostul ministru al Justiţiei îi cere sprijinul. Totodată, cele două acte normative adoptate de guvernul Dăncilă se află în contradicţie şi cu recomandările din rapoartele pe 2018 şi 2019 ale Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, şi cu recomandările din raportul GRECO pentru anul în curs.

Faţă de considerentele de mai sus, poziţionarea lui Tudorel Toader ca erou al luptei pentru independenţa justiţiei pare mai degrabă o blasfemie venită din partea celui mai politruc ministru pe care Justiţia l-a avut din 1990 încoace.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Acest individ ar trebui exclus din toate functiile pe care le deține.

    Este o rușine.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb