• Jean-Claude Juncker: Niciun pachet de salvare pentru Cipru până în martie
Miniştrii de finanţe din zona euro (Eurogroup) aveau programată pentru ieri seara o reuniune în cadrul căreia urmau să dezbată opţiunea recapitalizării directe a băncilor prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate (ESM), respectiv programul de sprijin destinat sectorului bancar al Spaniei. Grupul urma, totodată, să-l numească pe noul preşedinte al acestei entităţi, Jeroen Dijsselbloem - ministrul de finanţe al Olandei. Dijsselbloem, în vârstă de 46 de ani, şi-a anunţat în mod oficial candidatura săptămâna trecută, în Parlamentul olandez.
Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, care a deţinut şefia Eurogroup vreme de opt ani, renunţă la această funcţie, astfel că reuniunea planificată pentru ieri seara a fost ultima pe care a prezidat-o.
Miniştrii de finanţe din zona euro aveau în plan să abordeze problema spinoasă a "activelor moştenite" care pot fi considerate eligibile în cazul recapitalizării viitoare a instituţiilor creditoa-re prin ESM - fondul permanent de salvare a zonei euro.
Eurogroup urma să decidă, ieri, dacă cele 41,5 miliarde euro solicitate de Spania pentru sistemul bancar vor fi alocate din ESM în mod direct, astfel încât să nu împovăreze statul spaniol cu credite.
Menţionăm că, înaintea reuniunii de ieri, Jean-Claude Juncker a declarat că Ciprul nu poate să primească un pachet de salvare financiară mai devreme de luna martie.
"Discutăm situaţia Ciprului, însă nu vom lua nicio decizie în privinţa unui pachet de salvare din cauză că ţara încă derulează negoci-eri în acest sens", a subliniat Juncker.
Nicosia caută să obţină un sprijin de circa 17 miliarde euro pentru recapitalizarea sectorului bancar.
Euro s-a depreciat cu 0,1% ieri, la ora 10.20, pe piaţa SUA, ajungând la 1,3312 dolari.
•
Ministrul francez de finanţe, Pierre Moscovici, declară: "Jean-Claude Juncker a întrupat o preşedinţie echilibrată între ţările din nordul şi cele din sudul Europei, între cererile de consolidare fiscală şi speranţele de creştere şi, de asemenea, un echilibru între tipul de viziune germană şi tipul de viziune franceză".