Recesiunea economică nu opreşte creşterea datoriilor populaţiei din SUA

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 august 2022

Călin Rechea

Creditul acordat gospodăriilor din Statele Unite a atins un nou record şi în T2 2022, de 16,15 trilioane de dolari, pe fondul unei creşteri trimestriale de 312 miliarde, după un avans de 266 de miliarde de dolari în trimestrul precedent, conform ultimului raport de la Federal Reserve Bank of New York (FRBNY) (vezi graficul 1).

Recesiunea economică nu opreşte creşterea datoriilor populaţiei din SUA

După cum arată datele de la FRBNY, soldul creditului a crescut cu 1,2 trilioane de dolari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi cu 2 trilioane faţă de sfârşitul anului 2019.

Valoarea creditelor ipotecare nou acordate a scăzut cu 100,8 miliarde faţă de trimestrul anterior, până la 758,1 miliarde de dolari. Cea mai mare parte a fost reprezentată de refinanţări, în condiţiile în care soldul creditului ipotecar a crescut cu 207 de miliarde de dolari faţă de T1 2022, până la 11,39 trilioane de dolari.

Soldul creditului acordat pe carduri a înregistrat o creştere trimestrială de 46 de miliarde de dolari în T2 2022 şi a ajuns la un sold de 887 miliarde de dolari, cu 40 de miliarde sub nivelul din 2019. Creşterea anuală de 12,7% a fost cea mai mare din ultimele două decenii.

Creditul auto şi-a temperat uşor creşterea anuală în T2 2022, până la 6,1%, de la 6,3% în trimestrul precedent, pe fondul unei creşteri trimestriale de 33 de miliarde de dolari, până la un sold de 1,502 trilioane de dolari, cu 87 de miliarde mai mare decât soldul din T2 2021.

Valoarea creditelor auto noi acordate, inclusiv contractele de leasing, a fost de 199 de miliarde de dolari, pe fondul unei creşteri a valorii creditelor individuale.

Creditul de studii a înregistrat o scădere trimestrială de un miliard de dolari şi a ajuns la un sold de 1,589 trilioane de dolari, cu 19 miliarde peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creditul acordat gospodăriilor, exclusiv creditul ipotecar, a crescut cu 103 miliarde de dolari faţă de T1 2022, până la 4,448 trilioane de dolari, nivel cu 255 de miliarde de dolari mai mare decât cel înregistrat în T2 2021. Creşterea trimestrială de 2,4% a fost cea mai mare din 2016.

Măsurile luate de autorităţi, dar şi de bănci, pentru amânarea plăţilor în cazul celor mai importante categorii de credite a continuat să distorsioneze semnificativ adevărata situaţie a incapacităţii de plată.

Astfel, rata totală de neperformanţă pentru întârzierile de plată de cel puţin 90 de zile şi-a continuat declinul şi în T2 2022, pe fondul scăderii de la nivelul creditelor pentru studii şi creditului auto (vezi graficul 2).

Recesiunea economică nu opreşte creşterea datoriilor populaţiei din SUA

În timp ce rata restanţelor de cel puţin 90 de zile de la nivelul creditelor de studii a scăzut cu 15 puncte de bază, până la 4,55%, rata restanţelor pentru cardurile de credit a scăzut cu 44 de puncte de bază, până la 7,98%.

Pentru creditele ipotecare s-a înregistrat o creştere cu un punct de bază a ratei de neperformanţă, până la 0,48%, iar pentru creditul auto rata restanţelor de cel puţin 90 de zile a scăzut cu 14 puncte de bază faţă de trimestrul anterior, până la 3,86%.

Rata totală a restanţelor de peste 90 de zile a scăzut în T2 2022 cu două puncte de bază, până la 1,81%, cel mai redus nivel din ultimii 18 ani, corespunzătoare unui sold al restanţelor de circa 292 de miliarde de dolari.

Rata restanţelor de cel puţin 30 de zile pentru creditul de studii a crescut cu 8 puncte de bază, până la 1,13%, iar pentru creditul ipotecar s-a înregistrat o creştere de 24 de puncte de bază, până la 1,9%.

În raportul de la FRBNY se arată că "rata publicată a restanţelor subestimează adevărata rată a restanţelor, deoarece jumătate dintre creditele de studii se află în perioada de graţie sau beneficiază de amânarea plăţilor".

În aceste condiţii, "rata de neperformanţă a creditelor pentru studii este de circa două ori mai mare decât cea publicată", iar valoarea nominală a creditelor de studii cu restanţe de cel puţin 90 de zile ar putea depăşi 144 de miliarde de dolari.

Mai mult, prevederi din cadrul Legii CARES (Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act) au determinat extinderea perioadei de suspendare a rambursării creditelor de studii până în luna august 2022.

Valoarea totală a creditelor restante a fost de circa 435 de miliarde de dolari în T2 2022, în creştere de la circa 431 miliarde în trimestrul precedent, în condiţiile în care valoarea creditelor cu restanţe de cel puţin 90 de zile sau aflate în executare silită a fost de 294 de miliarde, în scădere de la 299 miliarde de dolari.

Raportul trimestrial de la Federal Reserve Bank of New York mai arată că s-au emis 95.000 de notificări privind incapacitatea de plată a gospodăriilor în T2 2022, aproape de minimul istoric, după o creştere cu 4.000 de notificări faţă de trimestrul anterior.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Inflatia marea problema economica a occidentului

    care nu se mai poate rezolva cu TIPARIRE DE BANI ca pana acum.

    Viata bazata pe CREDITE --- NESUSTENABIL pe termen lung. 

    Interesant cum toti vad "paiul" din economia Americii si nu vad "barna" din economia Romaniei:-)...Diferenta dintre America si noi sau alti faliti din EU sau de pe aiurea este ca ei au economie. La noi, Manole, guvernul si mai nou "plicusor ban" se imprumuta in nestire intr-un orgasm financiar, iar Rechea ne freaca zilnic ridichea cu economia Americii:-). Ia sa faca o antiteza, la ce a prezentat despre America sa prezinte si despre Romania, China, Rusia...si atunci o sa pricepeti de ce America isi permite astfel de dezechilibre iar noi restul nu...

    1. Nu te obliga nimeni sa-ti lasi ridichea frecata. De fapt, iti place. Cit despre Romania, stii a citi slovele? Despre Romania este tot ziarul. Dintotdeauna.

      Domnule, de unde ai tras concluzia că SUA îs permite ..asemenea dezechilibre ?

      (cum bine le numești). 

      Vinde tot ce ai și du-te in SUA sa vezi ,o fi bine ?

      Sa fii boschetar in America tine si de cultura americana... Nu poti sa dai deoparte literatura beatnicilor, pentru ca apoi sa te prefaci surprins de existenta boschetarilor.

      Pe timpul lui nea Nicu....săracie mare in Occidentul asta decăzut. Am văzut și în filmele românești dinainte de 89. Ce bine era pe vremea lui nea Nicu.... Poate cine știe, vine tov Dragnea sa ne mai dea și nouă ceva. Dar nu mumu...????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb