Reclamaţiile la ASF contra emitenţilor s-au înmulţit, pe fondul desfiinţării Rasdaq

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 septembrie 2015

Reclamaţiile la ASF contra emitenţilor s-au înmulţit, pe fondul desfiinţării Rasdaq

ASF a sesizat Poliţia, într-un caz de furt de acţiuni

ASF a primit 9.206 petiţii, în primul semestru, dintre care 87,91% au fost înregistrate în sectorul asigurărilor

Astra, în topul reclamaţiilor

Problemele din legea de desfiinţare a pieţei Rasdaq s-au simţit şi în numărul petiţiilor primite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

În prima jumătate a anului, ASF a primit de la emitenţi 250 de reclamaţii, număr cu 48,81%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit instituţiei.

Per total, sectorul Instrumentelor şi Investiţiilor Financiare se află la coada clasamentului, în funcţie de numărul de petiţii primite în prima jumătate a anului, cu numai 344, faţă de 769 în Pensiilor Private, şi 8.093 în sectorul asigurărilor.

Totalul petiţiilor de pe piaţa de capital este în scădere cu 8,75% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014.

"Din analiza petiţiilor efectuată în funcţie de entităţile reclamate reiese că cele mai multe au fost înregistare pentru emitenţi (250), în creştere cu 48,81% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Acestea s-au concretizat în solicitări de informaţii, sesizări şi reclamaţii", precizează ASF, într-un comunicat.

Reprezentanţii Autorităţii arată: "Creşterea a fost determinată de intrarea în vigoare a dispoziţiilor Legii nr.151/2014 privind clarificarea statutului juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate, precum şi ale Regulamentului ASF nr.17/2014, emis în aplicarea legii. Structura petiţiilor pe speţe reclamate evidenţiază că cele mai multe petiţii (50,58%) s-au referit la nerespectarea drepturilor acţionarilor".

Între aspectele semalate se numără încălcarea prevederilor Legii nr.151/2014 şi ale Regulamentului ASF nr.17/2004, în ceea ce priveşte modalitatea de întocmire a rapoartelor de evaluare de către evaluatorii desemnaţi, precum şi faptul că rapoartele de evaluare nu au fost puse la dispoziţia acţionarilor.

Urmare a analizelor efectuate de ASF s-a constatat necesitatea refacerii rapoartelor de evaluare sau revizuirea acestora doar în cazurile Ecopack, Componente Auto Topoloveni, Vastex, Brickstone Construction Solutions şi Cozia Forest, potrivit ASF.

Participanţii la piaţă au mai semnalat ASF aplicarea de către Depozitarul Central a tarifelor în vederea retragerii, pentru acţionarii care au optat pentru retragerea din structura emitenţilor, în condiţiile delistării societăţilor de pe piaţa RASDAQ, conform Legii nr.151/2014 şi Regulamentului ASF nr. 17/2014. Pentru aceste situaţii, ASF a întreprins demersuri pentru ca acţionarii să fie scutiţi de plata acestor sume, fiind emisă Decizia nr. 635/02.04.2015 (în sarcina Depozitarului Central fiind instituită obligaţia de a nu solicita plata tarifului pentru retragerea din societăţi pe Legea nr.151/2014), precizează Autoritatea.

Petiţiile au mai vizat fapte abuzive împotriva intereselor acţionarilor în cadrul unui emitent, respectiv încercarea de revocare a hotărârii de delistare/neefectuarea plăţii către acţionarii care au solicitat retragerea din societate. ASF a dispus, în acest caz, sancţionarea persoanelor responsabile.

Pe lista de reclamaţii s-a regăsit şi modul defectuos de întocmire a procurilor de participare la AGA, de natură a leza drepturile acţionarilor, în cazul SIF Transilvania SA. În acest caz, ASF a obligat SIF Transilvania să modifice modelul de procură.

Un alt aspect reclamat a fost furtul de acţiuni, potrivit ASF, care arată: " În urma analizării aspectelor semnalate de petenţi au existat suspiciuni întemeiate într-un singur caz, pentru care a fost întocmită sesizare penală către Inspectoratul General al Poliţiei Române IGP.

Restul sesizărilor, în care petenţii susţineau că le-au fost furate acţiunile, s-au dovedit a fi situaţii ce se circumscriu art. 206 din Legea nr. 297/2004 sau societăţile respective au fost divizate/ au fuzionat şi, ca atare, deţinerile petenţilor s-au regăsit la alte societăţi sau, pur şi simplu societăţile emitente au fost radiate şi nu se mai tranzacţionează pe piaţa de capital, deci nu fac obiectul supravegherii ASF".

Cele mai multe reclamaţii au vizat neplata despăgubirilor

Direcţia Protecţia Consumatorilor (DPC) din cadrul ASF a primit, în semestrul I, în total, 8.093 petiţii referitoare la piaţa asigurărilor, din care au fost înregistrate în mod unic pe petent, analizate şi soluţionate 5.100 petiţii transmise de către asiguraţi/păgubiţi. Potrivit ASF, numărul total de petiţii include şi: reveniri/completări la petiţii deja analizate, solicitări care nu intră în sfera de competenţă a ASF, solicitări referitoare la obiectul de activitate al altor direcţii de specialitate din cadrul ASF şi care au fost predate acestora, petiţii care au fost clasate în conformitate cu prevederile Ordonanţei nr.27/2002 şi procedurile interne, precum şi solicitări de informaţii care au fost analizate şi soluţionate separat.

Autoritatea arată că cele 5.100 petiţii, analizate şi soluţionate în mod unic pe petent în primele şase luni ale anului, reprezintă 1,09% din numărul total de daune avizate de către asigurători (467.051) şi 0,03% din numărul total al contractelor de asigurare aflate în vigoare la sfârşitul perioadei analizate (15.459.306).

Aspectul cel mai des reclamat de către petenţi în semestrul I 2015 a fost neplata/plata parţială a despăgubirilor/valorilor de răscumăparare solicitate de către asiguraţi/păgubiţi, în 4.328 de cazuri, acestea reprezentând un procent de 84,86% din total. Printre alte aspecte sesizate s-au numărat şi solicitări de recalculare a valorii despăgubirilor, respectiv nerespectarea condiţiilor contractuale / Normelor RCA.

RCA, în topul reclamaţiilor din domeniul asigurărilor

În primul semestru al anului, cea mai mare pondere o deţin petiţiile înregistrate pe clasa asigurărilor generale, cu un număr de 5.011, reprezentând 98,25% din total, în scădere cu 13,78% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014.

În cadrul categoriei asigurărilor generale, ponderea importantă o deţin petiţiile înregistrate pe clasa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto RCA şi Carte Verde, cu un număr de 3.687, reprezentând 72,29% din totalul perioadei analizate, în scădere cu 10,34% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014.

Pe segmentul asigurărilor obligatorii RCA şi Carte Verde, cele 3.687 petiţii înregistrate şi soluţionate în semestrul I 2015 reprezintă aproximativ 0,09% din numărul contractelor RCA încheiate (4.020.771) şi, respectiv, 2,75% din numărul dosarelor de daună RCA avizate şi nelichidate (133.695), conform datelor raportate de către asigurători la ASF şi prezentate de către direcţia de specialitate.

Din cele 5.100 petiţii, la un număr de 3.057 petiţii, reprezentând 59,94% din totalul semestrului I 2015, s-au putut determina soluţii favorabile petenţilor, fiind întemeiate legal şi la care DPC a avut cadrul normativ corespunzător rezolvării disputei dintre părţi. Dintre petiţiile finalizate în favoarea petenţilor, 70,89% au fost finalizate prin plata despăgubirilor solicitate de către petenţi, în dosarele de daună deschise, precizează ASF.

Autoritatea mai arată că patru societăţi de asigurare au înregistrat scăderi ale numărului de petiţii în semestrul I din 2015, şi anume: Euroins SA (-51,91%), Uniqa Asigurări SA (-46,74%), Astra SA (-27,13%) şi Omniasig VIG SA (-10,21%). Celelalte societăţi de asigurare au înregistrat creşteri ale petiţiilor în perioada analizată. Creşteri semnificative s-au constatat la societăţile: Asirom VIG SA (81,17%), Carpatica Asig SA (74,37%) şi City Insurance SA (46,99%), cele trei societăţi de asigurare însumând un procent de 34,27% din totalul petiţiilor unice înregistrate în semestrul I din 2015.

Primele trei societăţi de asigurare cu cele mai multe petiţii, în primele şase luni ale anului, au înregistrat cumulat un procent de 53,10% din numărul total de petiţii adresate ASF, şi anume: Astra SA (21,49%), Euroins SA (17,75%) şi City Insurance SA (13,86%).

Majoritatea petiţiilor înregistrate în sectorul Pensiilor Private - solicitări de informaţii

Pentru piaţa pensiilor private, au fost primite 769 petiţii, în prima jumătate a anului, reprezentând un procent de 0,0113% dintr-un număr total de 6.780.350 participanţi înregistraţi la data de 30.06.2015, potrivit ASF. Dintre acestea, un număr de 727 petiţii au reprezentat solicitări de informaţii privind apartenenţa la fondul de pensii private şi alte informaţii despre sistem, iar 42 petiţii au necesitat instrumentare în vederea rezolvării aspectelor semnalate.

Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, se constată o creştere cu 46,76% a numărului petiţiilor înregistrate în semestrul I 2015, aceasta fiind determinată de creşterea interesului faţă de sistemul de pensii private, consideră reprezentanţii Autorităţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asta e de departe cea mai enervanta stire ever. Ce raspunsuri dau astia, iti sta mintea-n loc.A ajuns un ziar de promovare a sinecuristilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb