Recolta record din America de Sud pune presiune pe preţul boabelor de soia

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 mai 2017

Recolta record din America de Sud pune presiune pe preţul boabelor de soia

Preţul futures al boabelor de soia a scăzut ieri, la Bursa din Chicago, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele 13 luni, din cauza livrărilor record din America de Sud, care pun presiune pe cotaţii.

La Chicago Board of Trade (CBOT), preţul boabelor de soia cu livrare în iulie a scăzut cu 0,7% la ora 10.20, ajungând la 9,20 dolari/buşel - cel mai redus nivel din aprilie 2016 până în prezent.

Bursele americane au fost închise luni, iar în ultima zi a săptămânii trecute, cotaţia boabelor de soia a pierdut 1,4%.

"Piaţa continuă să fie invadată de producţia mare din sezonul agricol 2016", a declarat, conform Reuters, Tobin Gorey, director de strategie agricolă la Commonwealth Bank of Australia. În opinia sa, "piaţa este îngrijorată, de asemenea, de perspectivele ofertei din 2017".

Astfel, producţia record de soia din America de Sud determină declinul preţurilor. Reuters notează că fermierii din Brazilia caută să-şi accelereze vânzările după deprecierea monedei naţionale.

Totodată, agricultorii din SUA cultivă în mod activ soia, iar în situaţia în care condiţiile meteo vor fi bune, în continuare, este posibil ca producţia să crească, afectând preţurile.

De menţionat că, în Europa, cultivatorii de soia de la Marea Neagră şi-au sporit interesul pentru această materie primă agricolă, în ultimul deceniu. Potrivit blackseagrain.net, şi agricultura din Rusia a urmat acest trend, iar cultura de soia a crescut de peste patru ori în perioada menţionată, ajungând la recordul de 3,1 milioane de tone în anul agricol 2016/2017.

Amintim că, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial a scăzut în aprilie, pentru a treia lună consecutiv, deoarece s-au ieftinit toate materiile prime agricole, cu excepţia cărnii.

FAO Food Price Index, care măsoară modificările preţurilor înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr, s-a situat la 168 de puncte în aprilie, în scădere cu 1,8% faţă de luna precedentă.

Indicele FAO a scăzut în ultimii cinci ani din cauza supraproducţiei, a încetinirii economiei globale şi a aprecierii dolarului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb