RECOMANDĂRI CONTRADICTORII Vindem sau cumpărăm acţiunile "Banca Transilvania"?

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 aprilie 2005

Un raport al "Raiffeisen Centralbank" destinat investitorilor instituţionali a fost publicat în presă trunchiat şi cu greşeli. Indignat de acest raport, domnul Mihai Iordache a scris un articol, publicat în "Bursa", în care contestă concluziile raportului. Reprezentanţii băncii urmează să clarifice cum de a apărut în presă raportul, trunchiat şi cu greşeli. În acelaşi timp, Bogdan Campianu, şeful Diviziei Cercetare din "Raiffeisen Capital & Investment", îi răspunde domnului Iordache în cele ce urmează.

În ediţia ziarului "Bursa" din 1 aprilie, domnul Mihai Iordache a publicat articolul "O mare manipulare" referitor la un raport al "Raiffeisen Centralbank" (RCB) privind cele două mari bănci listate la BVB: BRD-Groupe Societe Generale şi Banca Transilvania. Faptul că domnul Iordache are opinii nu poate fi decît pozitiv, faptul că emite sentinţe bazate pe un articol dintr-o altă publicaţie românească este însă regretabil. În orice caz situaţia creată merită cîteva precizări.

În primul rînd, şi asta domnul Iordache nu avea de unde să o ştie, una din publicaţiile româneşti a preluat fără consultarea şi, implicit, fără acordul "Raiffeisen", pasaje dintr-un raport transmis clienţilor de către RCB. Trebuie să precizăm aici că rapoartele de acest tip sînt în mod explicit destinate investitorilor instituţionali care, pe baza informaţiilor cuprinse în raport, iau propriile decizii de investiţie, care pot sau nu să ţină seama de recomandarea înscrisă pe raport. Acesta este de altfel şi motivul pentru care se face diferenţa între investitorii instituţionali (sofisticaţi) şi cei nesofisticaţi şi motivul pentru care aceste rapoarte nu au, în nici un caz, ca destinaţie publicarea în presă. Politica noastră este de a ne face periodic publică percepţia asupra pieţei româneşti şi chiar asupra perspectivelor unor acţiuni individuale, dar în nici un caz să publicăm în presă rapoarte destinate clienţilor. Modul în care ziaristul respectiv a intrat în posesia raportului şi motivele care l-au determinat să publice (cu greşeli!) părţi ale aces-tui raport în ziua de luni, 28 martie (atunci cînd toate pieţele din Europa de Vest au fost închise) urmează să fie clarificate de către cei în măsură să efectueze astfel de investigaţii.

În ceea ce priveşte substanţa raportului, e greu de explicat cum dintr-un raport de 11 pagini domnul Iordache îşi construieşte pledoaria (de altfel nefondată) plecînd de la o singură cifră şi anume dividend yield-ul pentru "Banca Transilvania". Domnul Iordache spune "este total incorect să spui că acţiunea TLV are un randament de 0.00% cînd deja se cunoaşte care este remuneraţia acţiunilor pe 2005. Banca acordă gratuit un număr de 58.616% acţiuni (...) deci un randament final de 63.6%". Domnul Iordache operează cu termeni pe care nu-i înţelege: nu acţiunea TLV are un randament de 0%, ci dividend yield este 0% pentru că, prin definiţie, dividend yield reprezintă dividendul anual împărţit la preţul acţiunii, iar TLV nu plăteşte dividende.

Mai departe, ce înţelege domnul Iordache prin "remuneraţia acţiunilor" pe anul 2005 numai dînsul poate explica. Domnia sa ar trebui să înţeleagă faptul că, într-o piaţă eficientă, în urma acordării de acţiuni gratuite, preţul noilor acţiuni trebuie să se ajusteze astfel încît valoarea companiei înainte şi după acţiunea corporativă respectivă să rămînă neschimbată. Altfel spus, dacă o companie valorează 100 milioane de euro şi are un număr de 100 milioane de acţiuni, valoarea pe acţiune va fi un euro. Dacă această companie încorporează rezervele (din profitul anilor precedenţi, reevaluări etc) în capitalul social şi mai emite 100 milioane de acţiuni, valoarea companiei va fi aceeaşi, dar valoarea pe acţiune va deveni 0,5 euro (100 mil euro/200 mil acţiuni). Astfel, un acţionar care înainte de această operaţiune avea 1.000 de acţiuni (valoare 1.000 euro), după majorare va avea 2.000 de acţiuni (valoare tot 1.000 euro). Unde este remuneraţia acţiunilor? O ajustare similară a preţului se face atunci cînd are loc o emisiune de acţiuni la un preţ diferit (mai mic) decît preţul de piaţă. Este adevărat că istoric pe piaţa românească această ajustare nu s-a făcut integral, astfel încît am avut de-a face cu creşterea peste noapte a valorii unor companii în urma unor operaţiuni de acest gen. Aceasta este o anomalie specifică pieţei româneşti, care cel mai probabil va dispărea odată cu maturizarea pieţei şi cu atît mai repede cu cît unele acţiuni sînt deja considerate scumpe.

Un ultim element: rezultatele analizei noastre sînt consistente atît cu cele ale altor analişti din companii de renume active în piaţa românească, cît şi cu rapoartele noastre anterioare. În acest sens ţinem să menţionăm că în fapt valoarea considerată justă pentru acţiunile ambelor bănci a fost ridicată de la data precedentului nostru raport (septembrie 2004).

În încheiere, repetăm că înţelegem să ne asumăm evaluarea şi recomandarea către clienţii noştri, dar nu şi modul abuziv în care raportul nostru a fost folosit şi interpretat de terţe persoane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb