RECONCILIEREA NAŢIONALĂ - UN DOCUMENT EXTRAORDINAR PSD îşi cere iertare pentru comunism şi mineriade!

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 3 decembrie 2009

Se vede din fotografie că, în pofida anilor grei de temniţă, Coposu a fost întotdeauna dispus să ierte.

Se vede din fotografie că, în pofida anilor grei de temniţă, Coposu a fost întotdeauna dispus să ierte.

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Tulburările de alaltăieri, de la Timişoara, au acoperit ştirea despre faptul extraordinar care s-a petrecut acolo: PSD şi-a recunoscut greşelile, asumându-şi vinovăţia pentru suferinţele poporului român în timpul comunismului şi a mineriadelor şi şi-a cerut iertare, ca prim pas într-un proces de reconciliere naţională!

    Reprezentanţii PSD Mircea Geoa-nă (preşedinte), Liviu Dragnea (secretar general) şi Ilie Sârbu (vicepreşedinte) au semnat, la Întâi Decembrie, la Timişoara, un Acord pentru reconciliere naţională, cu reprezentanţii PNŢCD, Radu Sârbu (preşedinte), Doru Năsui (prim vicepreşedinte), Gheorghe Ciuhandu (preşedinte CNC) şi Liviu Petrina (vicepreşedinte), care se termină cu cuvintele "Dumnezeu să binecuvânteze România!"

    În cuprinsul documentului, este scris:

    "Pentru reconcilierea naţională este necesară exprimarea căinţei - din partea celor care au greşit - şi a iertării - din partea celor care au suferit.

    Partidul Social Democrat îşi exprimă regretul pentru suferinţele prin care a trecut poporul român în timpul comunismului şi din cauza violenţelor şi ilegalităţilor din timpul mineriadelor. Ambele partide vor sprijini dezvăluirea adevărului şi înfâptuirea dreptăţii"

    Desigur, textul este interpretabil - că, la o adică, PSD nu spune explicit că ar fi vinovat de comunism şi mineriade.

    Desigur, căinţa PSD a întârziat două decenii.

    Desigur, se va spune că Geoană e dispus să iscălească orice, numai să ajungă preşedinte.

    Desigur, se va spune că a semnat doar o aripă a PNŢCD şi că Miluţ n-a semnat.

    Desigur, se va spune că, de fapt, ne-am reconciliat demult şi că tema "anticomunismului" este doar artificial adusă în această campanie electorală, mai ales că preşedintele Traian Băsescu a condamnat comunismul, deja, în Parlament.

    Dar, toate astea sunt, de fapt, detalii.

    Indiferent de conjunctura semnării acestui document, este limpede că PSD asumă căinţa, exprimându-şi regretele pentru suferinţele cauzate poporului român de comunism şi mineriade.

    Istoria noastră consemnează această dată ca ruptura oficială de comunism a partidului cu rădăcini comuniste.

    Este o ruptură clară de Ion Iliescu.

    Este evident că Iliescu nu ar fi semnat niciodată aşa ceva.

    Iar că PNŢCD a semnat doar cu o aripă, asta chiar că nu este deloc important; căci subiectul era PSD, iar nu PNŢCD.

    PSD putea să semneze cu oricine, sau putea să dea un simplu comunicat; ceea ce era important era ca PSD să semneze prin reprezentanţii săi legali.

    Radu Sârbu nu a exagerat cu nimic; probabil că, dacă ar mai fi trăit, Coposu ar fi acceptat şi el documentul...

    Opinia Cititorului ( 20 )

    1. PSD e de bun simt si si-a cerut iertare pt evenimentele mentionate mai sus, dar Basescu a avutcurajul sa o faca si el sau lasitatea il copleseste inca ?!

      1. Iti da in cap, ti-l sparge si apoi isi cere scuze...ce simti??

      Chiar nu aveti un pic de repect fata de oamenii care au suferit la mineriade? Sa va fie rusine! Stiti cat am suferit noi atunci pentru a va atinge voi telurile??

      1. e scuzabil ca esti asa idealista ,,e firesc sa fie asa ,doar esti femeie ..dar nu toti putem ignora realitatea ,,si anume faptul ca viata bate fillmul ,,daca citesti in aceeasi rubrica de azi vei gasi si autodenuntul lui lazaroiu care recunoaste ca in 90 impartea valuta manifestantilor iar prietenul lui droguri ,,asa ca chestia asta cu sacrificiul ptr ca sa traiasca altii bine suna aiurea rau ..faptul ca va comportati ca niste suporteri de fotbal incediind afise electorale ale adversarului spune totul ..eu personal fac ceva fie ca e pdl ,sau psd sau pnl ori cine o fi ..ptr mine timpul a demonstrat ca toti sunt ,,infractori legali ,ce tin prelegeri despre moralitate desi toti se zbat in mocirla imoralului ...nu-i asa ca daca nu votez nu ,,exist,,?haha nu am spirit civic bla bla ,,

        Asa cum gandesti si te batosesti iti va fi viata in continuare; un fel de bla, bla, bla .... 

      Lupul isi schimba blana dar naravul...ba...aviz celor ce au hotarat sa voteze cu Geoana..

      foarte bine ca isi cer iertare. Sa fie iertati si canon pentru iertare 20 ani sa nu mai fie la guvernare sau la presedentie.

      opiniile voaste sunt subiective ca ale suporterilor de fotbal ,,citi ani va trebuie sa realizati ca nu exista bun ?ca nu e nici o dif intre promisiunile unui barbat pina ce are o femeie in pat si promisiunile electorale?dar ma rog ,daca nu ar fi turma ce crede ca prin votul ei schimba societatea nu ar avea ,,cei destepti ,,pe cine sa manipuleze..ldar ce sa ceri unei turme care desi acum dupa ani se arata ca revolutia a fos ,,manipulare ,,iar ea continua sa sustina ,,dreptul nostru cistigat prin revolutie ,,e edificator cit de naiva e aceasta turma..

      Dle Make !? 

       

      PSD-ul este Mircea Geoana ? Iarasi o sa-i atribuie ceva Iliescu. Chiar credeti ca se vor caii, se vor debarasa de Iliescu - si nu numai; asta ar insemna cainta si recunoastere, iar cum un partid nu da sentinte penale, ar fi cazul sa-i dea una morala : EXCLUDEREA ! 

      Stai sa treaca alegerile si eventual (fereasca sfantul ) sa castige Geoana; dupa ce au puterea pun pariu ca vor incepe "clarificarile interne" , iar daca (dea Domnul) pierde Geoana, atunci sa vezi cum vor cere socoteala PSD-istii care n-au fost consultati sau nu au acceptat asa ceva. 

      Mai traim si mai vedem. 

      ..din cauza unora ca anonim si Laura care au votat Basescu. Orbiti de demagogia unui ratat, sunt pe cale sa vanda tara precum flota romaneasca..pe nimic

      1. anal-IST FIIND , ESTE CLAR DE CE GANDEST CU DOSUL. 

      In peregrinarile sale prin satele patriei, Basescu vede o batrana inchinandu-se si batand matanii in fata unei troite cu Iisus rastignit.

      Sigur pe dragostea netarmurita pe care i-o poarta poporul si oarecum contrariat,o intreaba: 

      -Mamaie, de ce nu te-nchini mai degraba la iubitul presedinte al tarii? 

      La care batrana:

      -Tare-as mai face-o, maica, daca l-as vedea si pe el rastignit!  

      mai anonim ..ce te pierzi in ,,turma ,,..viata mea este pragmatica ,iau din ce imi ofera viata doar ce cred ca imi este util ..nu sunt ca tine ,,femeie ,,care desi are 50 de ani desi timpul i-a demonstrat ca nu exista ce credea in adolescenta ea tot se incapatineaza sa caute pe site matrimonial ,,barbatul care stie sa o pretuiasca ,,desi a avut 20 care i-au demonstrat ca florile nu se ofera porcilor in speranta ca le pot aprecia..daca nu ai fi asa timpit si visator ai rationa ,ce vrei mai edficator decit asta ?geoana si antonescu in prima confruntare se faceau cu ou si otet ..acum ,,inving impreuna,,..tariceanu vine si zice clar ca orice campanie electorala e marketing ca omul vrea sa fie mintit ca altfel nu te alege si tu imi zici ca ai coloana vertebrala mergind si votind?eu prefer sa traiesc blab bla decit tirfa ca tine hranita cu vb dulci si promisiuni ..

      1. Nu esti pragmatic; zau ca-mi pare rau ca trebuie sa ti-o arunc in ochi; daca ai fi pragmatic ti-ai da seama ca pentru cei care "te lupti" nu existi; acestia ne privesc si trateaza ca si masa de manevra, iar din patru in patru ani ne arata si putin respect numindu-ne votanti si detinatori ai deciziei.

        Esti jalnic daca crezi in fratia Geoan/Antonescu; EU AM CREZUT CA S-A TEMINAT CU UTOPISTII, dar uite ca mai sunt ramasite (asta la figurat - nu vreau sa te jignesc) ; aduti aminte despre acestea dupa vreun an , doi. 

        Salut Nyk !

        Hai ca m- am prins ! Sefu' te - a trimis in ajutorul Anal-istului important , care nu prea mai dovedea cu minciunile , calomniile , provocarile si injuriile , ba incepuse chiar sa bata cimpii (spune-mi cinstit , nu-i asa ca bea in timpul programului ?!) ! Acum sunteti 2 Anal-isti importanti , vorba aia , unde - s 2 puterea creste ! De argumente insa ce sa vorbim , e vai de ele , la asa ceva e clar ca nu va pricepeti ! Tu sigur esti din vechea garda , de -ti mai aduci aminte cum se imparteau camioane de droguri si dolari in Piata Universitatii ! Dar schimbind putin tonul : Mai nenorocitilor , nu va e rusine sa mintiti si sa calomniati in continuare ! Sa va fie rusine macar de oamenii nevinovati pe care i - ati omorit sau nenorocit pe viata cu ocazia mineriadelor ! Nu mai vorbesc de cei ucisi sau schiloditi in Revolutie , mult dupa 22 Decembrie '89 si mult dupa ce Ceausescu fusese complet izolat si facut inofensiv ! Trag nadejde ca Dumnezeu o sa va bata macar acum la implinirea a 20 de ani de la Revolutie ! E singurul de la care mai astept o judecata dreapta , ca de bunacredinta a Justitiei si a simbriasilor ei m - am lamurit demult (tocmai citesc cum ca distinsa Mona Pivniceru a fost promovata la ICCJ !) !  

        mai omule tu esti cu capu rau flacau ..haha ..bai baiatule tu nu ai inteles ca eu fac ceva pe orice partid politic/..dif diontre mine si tine e ca eu nu sunt suporterul nici unei echipe ..ptr mine fie ca e psd ,pnl ,pdl sau cine dracu vrei tu sunt niste jegosi ordinari ce tin prelegeri despre moralitate desi ei sunt cei mai mari ,infractori legali ,,..iar cei care au murit in ,,revolutie ,,desi mereu ti se demonstreaza ca a foast lovitura de stat ,,au fost cei ca tine ,,turma ..care crede in utopii ..eu nu calomniez flacau ..eu vad ceea ce tu indoctrinat fiind nu poti accepta diversul de opinia ta ptr ca ti-ar deforma imaginea ce ti-a fost inoculata in creier ,,eu nu cred iin valori utopice ca democratie ,libertate si alte vb frumoase ptr sedus femeile ..am puterea de a analiza evolutia omenirii am realizat ca istiori e scrisa mereu de invingatori iar turma o accepta ca teza oficiala ..eu nu sunt flacau intrigat ca tine de ex daca politia bate intr-un sistem teocrat manifestantii ,ptr libertate ,,ptr ca vad acelasi lucru intr-un sistem ,democratic ,,deci difera doar eticheta ..un miv ex ,,daca sadam un criminal dictator tortura la abu grahib ,,nu am vazut sa fie mai prejos un american aducator de libertate ,,asadar eu nu prefer ca tine iluzii frumos poleite in detrimentul realitatii ..deci ia vezi cine asculta ce zice seful lui ?haha ..calomnie flacau inseamna acuzatii nefondate ,ori mie timpul mi-a demonstrat de 20 de ani din 4 in 4 ani ca cei ca tine prefera sa fie tirfe in patul unui candidat ce le promite luna de pe cer ..deci asta e dovada ca ori sunteti tirfe cei care votati ori timpiti ,,,deci nu e calominie odata ce o faceti ...

        Hai c- ai inceput si tu sa bati cimpii !

        Chiar ca ma faci sa pierd vremea !  

      nu cred ca geoana avea dreptul sa semneze documentul in discutie fara ca mai inainte sa clarifice lucrurile in partid .

      partenerii de document si-or fi pus problema asta ? 

      stim ce valoare are geoana in psd . daca avea vana regla problema in partid si apoi iesea la public si la parteneriat .

      cand va prezenta geoana documentul in discutie conducerii colective a psd spre a fi inususit de tot partidul . in mod normal trebuia sa faca asta ieri . 

      anonimule ,dar tu esti confuz rau flacau ..baiatule din ce am scris eu ,reiese ca eu cred in fratia geoana antonescu?eu nu cred in nimeni ,.nu sunt femeie sa cred in vb frumoase si promisiuni ..eu nu votez ptr ca nu vreau sa imi fie ofensata inteligenta ,,tu votezi ptr ca nu are ce sa iti fie ofensata ..nu eu o sa vad peste un an doi ce va fi ,,ci tu vei vedea la sf vietii ca ai visat toata viata ,ai votat si tot din 4 in 4 ani unul te-a sedus cu vb frumoase piuna te-a adus in pat ca sa il votezi..dupa care te-a abandonat..cum sa cred eu in fratia geoana cind in marea confruntare se acuzau cu familii etc si azi isi dau mina ..?nu cred in nimeni baiatule indiferent ca ar candida issus ..asadar eu sunt pragmatic ..si lupt ptr mine adfica ptr demintatea mea ..nu cred in prelegeri despre moralitate si bun simtz facute de persoane care stiu ca se zbat in micirla imoralului ..ptr mine toti merg la wc ..asadar daca tu crezi ca nu ..atunci voteaza ..cu asta ramai ..haha

      dar liberalii si taranistii si-au cerut scuze pt mortii interventiilor brutale din timpul manifestarilor din anii 1929 -1933 sau a rascoalelor taranesti din 1888, 1907. nu se poate si nu e adevarat ca mircea gioan sa ceara iertare lui radu sarbu,este peste puterea omului de a intelege.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb