Bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat au fost modificate, pentru a treia oară în acest an, de către Cabinetul Orban. Rectificarea bugetară adoptată ieri este necesară pentru plata pensiilor, măsurilor active de ocupare a forţei de muncă, a cheltuielilor făcute de Ministerul Sănătăţii, de Ministerul Agriculturii, dar şi pentru echilibrarea bugetelor locale, conform declaraţiilor făcute de premierul Ludovic Orban la începutul şedinţei de guvern.
"A trebuit să facem faţă la reglementări noi apărute care au generat noi cheltuieli. Trebuie să asigurăm resursele pentru plata pensiilor. Am crescut punctul de pensie cu 14% şi e necesar să asigurăm aceste resurse. Rectificarea bugetară este necesară şi pentru plata măsurilor active privind forţa de muncă - şomajul tehnic sau programul flexibil de muncă. De asemenea este necesară pentru asigurarea cheltuielilor sporite din domeniul sănătăţii. A trebuit să facem plăţi care sunt necesare în cadrul diferitelor scheme de ajutorare a companiilor afectate de pandemia Covid. (...) Am alocat sume suplimentare pentru investiţiile derulate prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, pentru a face faţă plăţilor pentru investiţiile locale. Am asigurat resursele financiare suplimentare pentru plăţile apărute în acest an la Ministerul Agriculturii legate de despăgubirile acordate fermierilor afectaţi de secetă şi pentru plata subvenţiei la motorină. De asemenea, consiliile judeţene şi primăriile ne-au solicitat echilibrarea bugetelor locale pentru a face faţă cheltuielilor sociale. La nivel consiliilor judeţene este vorba despre cheltuielile direcţiilor judeţene de asistenţă socială şi protecţia copilului, iar la nivel de primării, de banii necesari pentru plăţile asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi. Astfel că am suplimentat, am realimentat fondul de rezervă al guvernului pentru aceste plăţi. Sunt liniile mari ale rectificării bugetare", a spus premierul Ludovic Orban.
Şeful Guvernului a cerut însă atenţie mare la efectuarea cheltuielilor din bugetul public.
"Sigur că trebuie să fim extrem de atenţi la cheltuieli. Cer ordonatorilor principali de credite să aibă extrem de mare grijă în efectuarea cheltuielilor ca să putem să menţinem un echilibru bugetar care să ne permită în anii următori să reveneim la deficitul bugetar mai mic de 3% din PIB", a spus prim-ministrul Ludovic Orban.
Conform noii rectificări bugetare, prezentată încă de săptămâna trecută de Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, deficitul bugetar va creşte de la 8,6% din PIB la 9,1%, adică o majorare cu 96 miliarde lei.
Principalele ministere care vor primi mai multe resurse la această rectificare bugetară sunt: Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale - 1,6 miliarde de lei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - 1,1 miliarde de lei, Ministerul Sănătăţii - 1 miliard de lei, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei - 1 miliard de lei, Ministerul Fondurilor Europene - 105 milioane de lei, Ministerul Public - 90 de milioane de lei şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - 19 milioane de lei.
Amintim că prima rectificare bugetară a avut loc în aprilie, în timpul stării de urgenţă, iar cea de-a doua a fost efectuată de Guvern în şedinţa din 14 august.