RECTIFICAREA BUGETARĂ ÎN VARIANTA PSD: Majorarea pensiilor cu 40% şi un miliard lei pentru primării

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 11 septembrie 2020

Majorarea pensiilor cu 40% şi un miliard lei pentru primării

Majorarea cu 40% a valorii punctului de pensie, un miliard de lei pentru autorităţile publice locale şi 400 de milioane lei pentru programul Start-up Nation reprezintă modificările pe care social-democraţii doresc să le facă ordonanţei de urgenţă privind rectificarea bugetară, a afirmat, ieri, Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedintele PSD, după şedinţa Consiliului Politic Naţional.

Sorin Grindeanu a precizat: "Colegii mei din Parlament au depus amendamentele cu tot cu sursele de finanţare. Ştim în mod clar că în acest moment există subfinanţare cronică pentru autorităţile locale, care au fost supuse unor cheltuieli pe care nu aveau cum să le prevadă la începutul anului - şi aici mă refer la cheltuielile suportate cu carantinarea şi izolarea persoanelor infectate cu noul coronavirus, şi mai mai nou a cheltuielilor privind pregătirea noului an şcolar. Mai mult, întreaga greutate financiară privind noul an scolar a picat pe umerii autorităţilor locale, Guvernul spălându-se pe mâini şi aruncând totul către primari, profesori şi părinţi. Asta înseamnă fuga de răspundere. În majoritatea lor, autorităţile locale şi-au făcut treaba, dar asta nu înseamnă că problema de fond nu rămâne - cea de lipsă a sprijinului guvernamental".

Legat de scenariile oferite de Guvern cu privire la începerea noului an şcolar, prim-vicepreşedintele PSD s-a referit şi la problemele pe care le ridică în acest moment învăţământul online.

"Guvernul Orban nu a ajut cu nimic autorităţile locale şi a venit cu măsuri aberante, imposibil de aplicat. Aleşii locali s-au gospodărit cum au putut, pentru că Guvernul nu le-a dat nici măcar un leu. Cu patru zile înainte de începerea şcolilor, Guvernul nu şi-a îndeplinit obligaţiile, deşi a avut toată vara la dispoziţie. Nu sunt tablete, nu sunt măşti, nu sunt testări pentru profesori şi nu sunt manuale. 26% din şcolile din România nu au conexiune de internet fix. 98% din populaţia României are acoperire cu internet mobil, doar că reţelele 2G, 3G, chiar 4G, nu pot să satisfacă traficul pe care îl presupune scenariul educaţiei online în localităţile respective. Tocmai de aceea soluţia tehnică potrivită este internetul fix care acoperă traficul necesar. Lucrările pe partea de instalare a echipamentelor şi reţelelor de date mobile nu pot fi efectuate cu o viteză foarte mare. Ele ar fi trebuit să fi demarat mai demult, atât timp cât şcoala online a început din martie. Nu este de ajuns ca internetul să fie doar la şcoală, trebuie să fie şi la cei care primesc informaţiile acasă. Observ că în această perioadă nu s-a făcut niciun test cu privire la începerea noului an şcolar. Mi se pare iresponsabil modul în care lucrează Guvernul în acest subiect", a afirmat Sorin Grindeanu.

Liderul PSD a precizat că în cadrul şedinţei Consiliului Politic Naţional s-a discutat şi despre desfăşurarea alegerilor locale, dar şi despre eventualele alianţe pe care social-democraţii ar putea să le încheie pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.

"În acest moment, PSD e pregătit să câştige alegerile locale. Cred că va fi un proces electoral un pic diferit. În birorurile de secţie de votare dintr-un municipiu sunt cel puţin 16 persoane. Dacă adăugăm observatorii şi alegătorii apar probleme legate de distanţarea fizică. De aceea, accesul în aceste secţii trebuie controlat, fără cozi în interior. Nu ştim câte cabine sau săli de acest tip găsim în România", a spus Sorin Grindeanu.

Referitor la o eventuală amânare a alegerilor locale, prim-vicepreşedintele PSD a precizat: "Responsabilitatea organizării alegerilor aparţine Guvernului. Singurii care pot amâna alegerile sunt cei care guvernează. În acest moment, este prea puţin pe calendar ca să se mai poata întâmpla ceva. Dânşii doresc alegeri indiferent de cât de mare sau mică e pandemia. Pentru ei mai importante sunt alegerile decât sănătatea românilor".

În privinţa alianţelor politice pentru alegerile parlamentare, Grindeanu a menţionat că luni, 14 septembrie, va avea loc o nouă şedinţă a Consiliului Politic Naţional şi atunci liderii PSD vor decide cu cine se vor alia pentru scrutinul din 6 decembrie.

"Există partidele cu care am avut şi în trecut alianţe - ALDE, PP-USL - sau colaborări punctuale în Parlament, aşa cum este cazul cu cei de la Pro România. Vom discuta în zilele următoare, iar luni vom avea un tablou complet şi vom lua o decizie. Nu excludem, în acest moment, nicio alianţă cu vreunul dintre cele trei partide politice", a arătat Sorin Grindeanu.

Conform legislaţiei în vigoare, constituirea alianţelor trebuie depuse în termen de 5 zile de la înfiinţarea Biroului Electoral Central, cel mai târziu la data de 15 septembrie. Practic, partidele mai au termen până marţi pentru a-şi decide politica de alianţe, iar apoi se va merge separat.

Atât Victor Ponta, cât şi Călin Popescu Tăriceanu au anunţat public că ar fi benefică o alianţă cu PSD la alegerile parlamentare, asta pentru a maximiza şansele.

"Din punctul meu de vedere şi din punctul de vedere al celor care gândesc strategic, ar trebui să ne unim eforturile şi să ne luptăm cu PNL. Nu ni le unim? Probabil că o să pierdem separat", a afirmat Victor Ponta.

Dacă PSD va merge în alianţă cu Pro România, ALDE şi PP-USL, procentele aduse de aceste partide nu se traduc în raport direct de unu la unu cu numărul de mandate. Astfel, PSD poate obţine un scor mai mare decât ar obţine individual, dar mai puţine mandate.

Pe de altă parte, pentru Pro România, ALDE sau PP-USL această alianţă ar îndepărta grija pragului electoral. Pro România depăşeşte în toate sondajele pragul electoral de 5%, dar ALDE se află la limită, în timp ce PP-USL nu a mai candidat la alegeri naţionale.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Interesant! Guvernul nu a elaborat o politica educațională adecvată pandemiei. Accentul ar fi trebuit pus, de la început sau cât mai repede, pe învățământul online.fortarea învățământului face-to-face este foarte riscanta in condițiile in care ai 50 000 de Infecții active! SanatTea este mult mai valoroasa decât alegerile sauinvestitiille. Grindeanu încearcă sa facă ordine in PSD, mai ales in ceea ce privește strategia și ar trebui sprijinit!

    Vom plăti mai mult pe pensii și salariile bugetarilor decât se strâng din taxe și impozite.

    1. Rezultatul:Faliment votat de psd in Parlament.

      rezultatul: saracie si calicie votate de cozile de topor pdl din parlament .

      Este o minciuna ca statul nu are bani pentru pensii. Pot fi privatizate multe firme pe sume colosale ( de exemplu Hidroelectrica). Poate fi privatizat parțial învățământul superior și spitalele, multe firme de staț sunt obeze financiar, au rezultate reportate imense ( de exemplu SNG aproape un miliard de dolari). Se rețin in tot felul de buzulara sume mari de bani. Mult mai util ar fi ca aceste rezerve sa între imediat in circulația financiară. PNL este, din păcate, prizonierul acelorași iluzii despre investitiii ca și comunostiiin detrimentul bunăstării cetățenilor.

      PSD a blocat privatizările !!!, deci, cine sunt comuniști ???

      Cu alte cuvinte,hai sa vindem tot,ca sa mărim pensiile.Si cand se vor termina banii ? Hai sa ne împrumutam ! Pana cand ? Pana vom declara faliment ! Aceasta este politica PSD ! De ce sa investim in autostrăzi,școli,spitale,câ nd putem sa huzurim acum de banii disponibili.Cand nu vor mai fi bani,ne vom plânge iar ca nu sunt autostrăzi,spitale,școli,inv estiții noi in industrie ! Si implicit,ne vom plânge de săraci ce suntem.

      cred ca ai kkt in loc de creier , daca intrebi ce facem dupa ce se termina banii . de ce sa se termine banii , se opreste lumea in loc . nu se mai strang bani la buget ?

      Prost esti

      Comentarii fara gandire. Terminati cu privatizarile puneti mana si creati plus valoare din care sa se plateasca salarii si pensii. Ridicati fabrici si uzine si produceti produse romanesti pentru export, infiintati ferme agricole sa vindeti produsele la intern si extern. Puneti osul la munca.daca vreti bani.

      lasa manipularea Caline,vezi ca pnl isti tai vor sa vanda tot

      Ai uitat de salarile, pensile si indemnizatile nesimțite? sau esti din sistem?

      Bună idee; de la stat la privat și apoi o să trebuiască să ne tripleze pensile ca să putem face față prețurilor.

    Speranța more ultima : ORBUL a zis că v-a VEDEA. SURDUL că v-a AUZI.....!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb