RECTIFICAREA INHIBĂ DEZVOLTAREA 550 de milioane de euro dispar din investiţiile publice

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 30 iunie 2005

Guvernul taie şi 10% din fondurile pentru sprijinirea exporturilor

Prin îngheţarea fondurilor de salarii, Executivul forţează o res-tructurare a personalului din sectorul bugetar

Rectificarea bugetară aprobată ieri de Guvern va asigura funcţionarea sistemului public la cota de avarie. Ministerul Finanţelor a fost forţat să suplimenteze fondurile pentru cheltuielile de personal, în dauna investiţiilor publice. Cheltuielile de capital au fost diminuate de la 3,8% din PIB la 3,1% din PIB, ceea ce înseamnă o diminuare cu aproximativ 20.000 de miliarde de lei a investiţiilor publice. Adică, bani mai puţini pentru dezvoltare.

Nici salariaţii din sectorul bugetar nu vor avea motive de bucurie, cu excepţia judecătorilor (care şi-au cîştigat chiar în justiţie, dreptul la creşteri salariale!), pentru că Guvernul a decis ieri îngheţarea fondurilor de salarii pe acest an, renunţînd la majorarea de 6% planificată pentru luna octombrie şi la prime. Speranţa Executivului este că astfel ministerele vor opera singure restructurări la nivelul personalului. Cei mai mulţi bani acordaţi de cabinet vor fi alocaţi ministerelor implicate în procesul integrării europene, pentru evitarea clauzei de salvgardare. Cele mai păgubite ministere sînt portofoliile Muncii, al Transportului şi al Agriculturii. Ministerul Sănătăţii pierde şi el aproximativ 600 miliarde de lei, sumă destinată cheltuielilor de personal şi cheltuielilor salariale. În schimb, Executivul a acordat prin Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate, un plus de 5030 miliarde de lei, din care suma de 3.600 miliarde lei este destinată medicamentelor compensate şi gratuite.

În plus la buget au cîştigat Ministerul Administraţiei şi Internelor (6.303 miliarde lei) şi Ministerul Justiţiei (2175 miliarde lei) pentru îndeplinirea angajamentelor bugetare. De asemenea, Ministerul Public va înregistra şi el o creştere bugetară de aproximativ 300 miliarde lei. Cheltuielile pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor ne mai costă 4000 miliarde lei, după ce au mai fost alocate deja 1500 de miliarde de lei.

Bugetul asigurălor sociale de stat a fost şi el suplimentat cu 4302 miliarde de eli pentru asigurarea finanţării fondului de recalculare a pensiilor. Cele mai sărace ministere din acest an vor fi Ministerul Muncii care pierde aproximativ 4500 miliarde lei şi cel al Transporturilor, din a cărui buget se reduce suma de 6029 miliarde lei. Ministerul Transporturilor, beneficiarul celor mai multe credite externe, pierde la rectificare aproximativ 150 milioane de euro.

Administraţia Prezidenţială, în schimb, a primit în plus la buget 50 miliarde de lei iar Senatul 24 de miliarde lei.

Bugetul pe anul acesta a fost calculat, potrivit ministrului de finanţe la un curs valutar de 37.500.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb