Producătorul de materiale de construcţii Prefab Bucureşti (PREH) a obţinut un profit net de 0,8 milioane lei, pentru primele nouă luni ale acestui an, cu mult sub cel de 7,5 milioane de lei din acelaşi interval din 2022, chiar dacă cifra de afaceri a urcat cu 22%, până la 89,5 milioane lei, conform raportului publicat ieri de companie, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Fenomenul cel mai îngrijorător este inflaţia care determină scăderea cererii în piaţa materialelor de construcţii, din cauza scăderii puterii de cumpărare şi orientarea către produse existenţial a consumatorilor", se menţionează în document.
Potrivit raportului, la data de 30 septembrie 2023, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2022, se constată menţinerea blocajului în piaţa materialelor pentru construcţii, cauzat de scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor. "În ceea ce priveşte piaţa de prefabricate din beton armat şi precomprimat, stâlpi electrici, elemente de autostradă, piese prefabricate pentru hiper sau supermarketuri, grinzi pentru poduri rutiere, cauza este lipsa proiectelor mari pentru infrastructură naţională şi a forţei de muncă calificată, piaţa menţinându-se la un nivel scăzut din cauza blocajelor financiare în domeniul investiţional naţional. Deşi investiţiile din fonduri europene sunt vitale pentru economia românească, absorbţia acestora este sub nivelul optim. Implementarea PNRR si absorbţia fondurilor europene ar tebui sa fie un obiectiv major pentru România".
Conform raportului, climatul economic este în continuare caracterizat de fiscalitate excesivă şi schimbătoare, existând riscul de creştere a impozitelor şi taxelor pentru finanţarea cheltuielilor publice, legislaţie greoaie, birocraţie exagerată în obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare funcţionării, risc valutar cu influenţă în preţul unor materii prime şi materiale.
Pentru primele nouă luni ale anului, Prefab a raportat venituri din exploatare de 94,1 milioane de lei, cu 32% peste cele din aceeaşi perioadă a anului trecut, dinamică pe care compania o explică prin creşterea preţurilor de vânzare pe fondul inflaţionist.
Pe de altă parte, cheltuielile cu materiile prime şi materialele consumabile utilizate au urcat cu 58%, până la 37,3 milioane de lei, cheltuielile cu energia şi apa au fost mai mari cu 36% (18,3 milioane lei), iar cele cu personalul s-au majorat cu 79%, până la 18,8 milioane lei.
Profitul din exploatare s-a ridicat la 2,6 milioane de lei, cu mult sub cel de zece milioane lei din perioada ianuarie-septembrie 2022, scădere cauzată de contextul economic actual, ce a dus la reducerea activităţii companiei. Rezultatul a fost erodat de o pierdere din activităţi financiare de 1,5 milioane de lei, în condiţiile creşterii costului finanţării, conform raportului emitentului.
Prefab Bucureşti este controlată de Marian Miluţ prin Romerica International, ce deţine 69,6% din companie, în timp ce societatea Celco Constanţa, a fraţilor Duşu, are 26,4% din producătorului de materiale de construcţii.