Fantoma referendumului care trebuia să aibă loc duminică, 26 iunie, încă mai bântuie capitala. Panouri publicitare uitate prin cartierele Bucureştiului, corturi unde cetăţenii erau invitaţi să afle amănunte cât mai multe despre pericolele care pândesc oraşul, fluturaşi plasaţi cu generozitate în cutiile poştale, site-uri de internet aproape părăsite sunt semne vizibile ale unei campanii costisitoare, încă nefinalizate, care a eşuat lamentabil. Toate aceste lucruri pot fi convertite în bani, mulţi bani, cheltuiţi absolut inutil pentru o acţiune anulată de aceiaşi oameni care au pus-o la cale.
Istoria referendumului pentru Legea Capitalei e scurtă şi tristă. Începută în trombă, campania pentru salvarea Bucureştiului s-a desfăşurat în două direcţii: una dinspre USL cu ţintă directă Elena Udrea şi alta de la PDL, în vizor fiind primarii de sectoare. Atacurile distribuite pe toate canalele media au fost nenumărate. După ce Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat o variantă de referendum cu şapte întrebări aiuritoare, opoziţia şi puterea s-au acuzat de toate relele din lume. Ulterior, după un travaliu prelungit, a apărut varianta cu două întrebări ceva mai la obiect: "Vă doriţi o Capitală cu 7 administraţii controlată de 217 consilieri aleşi pe liste de partid?" şi "Vă doriţi ca şi consilierii generali să fie aleşi uninominal, asemeni primarilor de sector?".
Intervenţia preşedintelui a pus pe butuci toată această tevatură. Pe 10 iunie, în urma unei întâlniri între preşedintele Traian Băsescu, primarul general Sorin Oprescu, primarii sectoarelor Capitalei şi liderii de grup ai partidelor politice reprezentate în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, s-a convocat o şedinţă în care consilierii municipali au votat anularea referendumului.
Argumentul suprem a fost acela că ţara noastră va trece în perioada următoare printr-un proces de reorganizare administrativ-teritorială, lucru care afectează în mod evident şi capitala, aşa că nu mai avea rost această consultare a cetăţenilor.
Cu toate acestea, politicienii, din inerţie, au uitat să-şi anunţe echipele de consilieri că nu mai este cazul ca fluturaşii plătiţi la timp dar tipăriţi prea tîrziu, să ajungă în cutiile poştale ale cetăţenilor. Ce îţi poţi închipui când te trezeşti, cu o săptămână înainte de de 26 iunie, că un senator cu nume de fotbalist celebru te invită să votezi şi te învaţă şi cum să o faci printr-o scrisoare pe care este scris cu litere îngroşate: "Mesaj important". Din toată această situaţie se poate naşte o întrebare care se pliază la răspunsuri cu DA sau NU: "Toţi aceşti bani nu puteau fi cheltuiţi pentru o cauză mai bună?". Un lucru este cert, indiferent de simpatiile sau antipatiile politice: duminică, bucureştenii nu trebuie să meargă la vot. Ar fi o nouă pierdere... de vreme.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Armand în data de 23.06.2011, 09:12)
acesta este un episod definitoriu pentru o clasa politica jenanta. nu exista niciun plan, nicio coordonare, totul este "pe luate" si pe furate.