• Teoretic apare posibilitatea ca preşedintele să fie demis, dar, practic,Traian Băsescu poate ieşi mult mai întărit după 19 mai
Decizia Curţii Constituţionale de ieri aduce, în sfârşit, miza la masa refendumului.
Faptul că judecătorii Curţii au decis că preşedintele poate fi demis doar cu majoritatea voturilor celor prezenţi îl favorizează, în mod paradoxal, pe preşedintele Traian Băsescu. Până acum şeful statului putea fi demis doar cu o majoritate a celor cu drept de vot, adică era nevoie ca musai să se prezinte vreo 9 milioane de alegători la urne ca referndumul să fie declarat valid. Ceea ce era aproape imposibil. Astfel că până ieri Traian Băsescu putea să câştige prin neprezentarea alegătorilor. Dar i-ar fi lipsit gloria. Exact ca la un meci de fotbal în care câştigi la masa verde pentru că nu s-a prezentat adversarul.
Acum chiar dacă teoretic sunt şanse ca el să piardă la referendum, practic el poate fi marele câştigător, ieşind întărit după confruntarea cu electoratul.
Schimbarea regulilor avizată ieri de Curtea Constituţională creşte miza acestui referendum şi îi poate da legitimitate lui Traian Băsescu, în eventualitatea unui câştig, din mai multe motive.
În primul rând, pentru că electoratul pro Băsescu va veni în număr mai mare la vot, pentru că pasivitatea nu va mai lucra în beneficiul favoritului lor. Apoi, în al doilea rând, pentru că referendumul va putea fi validat, indiferent de câţi se vor fi prezentat la urne.
Iar, în al treilea rând, îşi poate recupera imaginea şifonată după demisia ratată. Nu în ultimul rând, decizia Curţii îl scoate pe Băsescu de sub "dictatura" celor 322 de parlamentari, care în cazul invalidării referendumului i-ar fi hotărât ei soarta, iar nu electoratul. Astfel, acelaşi Parlament care l-a suspendat îl putea ţine pe preşedintele Băsescu departe de Cotroceni oricât ar fi dorit ei.
Dacă s-ar fi păstrat regula valabilă până ieri, atunci mulţi ar fi ales să-l sprijine pe Traian Băsescu din fotoliu, pentru că şi-ar fi făcut socoteala că oricum nu poate fi demis pentru că nu s-ar fi strâns pragul necesar pentru validarea referendumului. De ieri ei se vor gândi însă că Traian Băsescu contează şi pe votul lor şi atunci mulţi din cei mai comozi susţinători ai preşedintelui vor ieşi din casă să meargă să-l susţină.
Ce legitimitate ar mai fi avut preşedintele, dacă referendumul ar fi fost invalidat, iar el ar fi rămas în funcţie? Nu ar mai fi putut spune că poporul îl vrea, dar a preferat să se plimbe prin parc decât să vină la vot să-l susţină.
Decizia Curţii Constituţională (instanţă tot mai criticată că se implică în jocurile politice) de ieri apare în contextul în care două sondaje separate îl dau ca şi învingător pe Traian Băsescu pe 19 mai şi dau o prezenţă de 58% la urne.
După gafa imensă cu anunţarea demisiei şi revenirea asupra ei, Traian Băsescu a dezamăgit o bună parte din electoratul său, în special pe cei care îl susţin tocmai pentru că "nu este aidoma celorlalţi", adică "face ce spune şi ştie ce face!". Credinţa lor a fost zdruncinată serios de răzgândirea în privinţa demisiei.
Acum, chiar dacă sunt dezamăgiţi, vor fi nevoiţi să aleagă între el şi coaliţia parlamentară care l-a suspendat din funcţie.
Apare din nou miza "răului mai mic" pentru dezamagiţii preşedintelui, cea care a funcţionat şi la turul al doilea din 2004, când Traian Băsescu a ieşit pe fondul unui vot anti Năstase, căci PSD câştigase alegerile parlmamentare.
Situaţia îi convine lui Traian Băsescu, care miercuri a plusat din nou anunţând că va părăsi scena viaţa politică dacă pierde la referendum.
Orice jucător are nevoie de o miză ca să se poată concentra la joc. Exact asta îi lipsea lui Traian Băsescu- miza.
Fără ea este un simplu chibiţ.
De ieri Curtea Constituţională i-a oferit posibilitatea reală să-şi ia energia de la popor, fără de care ar fi fost un preşedinte vlăguit, rămas în funcţie datorită silei pe care o încearcă tot mai mulţi faţă de politică.
Merita Traian Băsescu această şansă?
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2007, 09:51)
Lui Basescu nu-i pasa de ceea ce va face miine, nu-i pasa de faptul ca de miine trebuie sa faca altceva. Poate de aceea se comporta ca un om liber si.... nu-i pasa.... De aceea cred ca avem nevoie de el.