REFERITOR LA OUG 114: Administratorii Pilon II solicită reconsiderarea majorării cerinţelor de capital

B.I.
Politică / 5 martie 2019

Administratorii Pilon II solicită reconsiderarea majorării cerinţelor de capital

Acţionarii administratorilor de Pilon II au solicitat, astăzi, în urma discuţiilor purtate cu Vâlcov, Teodorovici şi Tăriceanu, reconsiderarea cerinţelor suplimentare de capital pe baze economice sustenabile, prin consultări tehnice reale între industrie şi autorităţi.

Totodată, acţionarii au reconfirmat interesul deja manifestat în ultimii ani de administratori în diversificarea universului investiţional, astfel încât fondurile de pensii private să fie implicate şi mai mult în finanţarea economiei româneşti, ţinând cont în primul rând de interesul participanţilor. Reprezentanţii industriei s-au angajat să exploreze opţiuni de lărgire a universului investiţional, inclusiv căutând cele mai bune practici europene şi internaţionale în materie, urmând să trimită aceste informaţii către autorităţile relevante, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei administratorilor de fonduri de pensii private, remis redacţiei noastre.

Acţionarii internaţionali majoritari ai tuturor celor şapte companii de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii din România (Pilonul II) s-au întalnit la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile relevante, în contextul efectelor majore pe care OUG 114/2018 le are asupra acestui sistem. Iniţiativa se înscrie în spiritul dialogului instituţional pe care APAPR l-a promovat dintotdeauna, în scopul apărării Pilonului II şi a interesului milioanelor de români care economisesc astfel pentru perioada pensionării.

Astfel, astăzi au avut loc întalniri între cei şapte acţionari ai administratorilor de Pilonul II şi următorii reprezentanţi:

- Eugen Orlando Teodorovici, ministrul finantelor publice;

- Darius Vâlcov, consilier de stat al Primului-Ministru;

- Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului României;

- Leonardo Badea, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi o parte dintre membrii Consiliului ASF.

Cu prilejul acestor întalniri, acţionarii administratorilor au explicat că în cei 11 ani de existenţă fondurile de pensii Pilon II au funcţionat ireproşabil, investind în România majoritatea covârşitoare a activelor administrate (peste 90%), în condiţiile cadrului legislativ în vigoare.

Gradul ridicat dar eficient de reglementare, standardele înalte de transparenţă şi rezultatele investiţionale foarte bune obţinute în beneficiul contribuabililor români au primit recunoaştere din partea tuturor instituţiilor internaţionale de specialitate, potrivit comunicatului.

Atât în vremuri bune, cât şi în perioadele dificile, companiile care administrează Pilonul II s-au ţinut de promisiune, îndeplinindu-şi rolul social faţă de români, iar în acelaşi timp au contribuit la creşterea şi îmbunătăţirea condiţiilor de pe pieţele financiare. Angajamentul administratorilor şi acţionarilor acestora faţă de România a fost unul solid şi constant.

Acţionarii administratorilor de Pilon II au remarcat că din păcate OUG nr. 114/2018, adoptată în ultimele zile ale anului 2018, a introdus o serie de modificări semnificative la Pilonul II, care pun în pericol acest echilibru favorabil până acum tuturor părţilor implicate. Cu ocazia întâlnirilor a fost accentuat faptul că, dintre toate prevederile acestei OUG, noile cerinţe de capital de cca. 800 de milioane de euro pun o povară imensă, nejustificată şi nesustenabilă asupra industriei, iar acţionarii companiilor de administrare văd aceasta ca pe un pas înapoi din direcţia unei reforme eficiente a pensiilor în România, se mai arată în comunicat.

Acţionarii au apreciat acest prim dialog avut cu autorităţile române şi au exprimat speranţa că acesta va continua, pentru a duce în final la modificarea OUG 114/2018 pe baze fundamentate economic, care să asigure dezvoltarea şi pe viitor a Pilonului II de pensii private în România, precum şi restabilirea încrederii pe pieţele financiare. Nu în ultimul rând, acţionarii au subliniat importanţa luării unor decizii de modificare a OUG 114/2018 în perioada imediat următoare, dată fiind urgenţa termenelor aplicabile în prezent.

Administratorii de Pilon II gestionează în prezent (final 2018) fonduri de pensii de 10,2 miliarde de euro în beneficiul a 7,25 de milioane de români, obţinând în toată perioada de funcţionare un randament mediu anualizat de peste 8%, cel mai ridicat dintre toate sistemele similare din Europa. Pilonul II reprezintă cea mai mare acumulare istorică de capital românesc, care este folosit de fondurile de pensii pentru a finanţa în mod eficient atât creşterea economică şi crearea de locuri de muncă din România, cât şi nevoile curente ale statului român.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tare interesant era de vazut cum se balbaie Prezidentul si "o parte dintre membrii Consiliului ASF" - fapt real si demonstrabil; sunt raraiti (rrr), balbaiti etc.; caracteristica a CASF. Parca s-au adunat toti balbaitii la conducerea ASF. Bun sau rau, cert este ca Pilonul II nu trebuie pus sub semnul intrebari de Valcov, Teodorovici, Badea& Co. De altii, poate. Nu de ei. Daca nu era Revolutia, personajele astea erau cel mult sefi de sala intr-un restaurant comunist cu sifon. Cel mult. Tara fara viitor! Ce viitor sa ai cand asa zisa pensie (viitorul) este stabilit de Valcov & Badea (2 oameni cu degetele crapate de aracet de la celuloza rosie lipita pe ziduri). Draftul de proiect de lege - Reglementare ASF Pensii - este semnat final de Badea, deci e direct implicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb