Ministerul Educaţiei are un nou conducător, iar toţi cei implicaţi în procesul de învăţământ, de la cadre didactice până la elevi aşteaptă cu interes să afle care vor fi modificările dispuse de acesta în buna tradiţie a ultimilor ani. În scurtul său mandat, Pavel Năstase a avut timp să anunţe câteva modificări substanţiale, dar rămâne de văzut dacă Liviu Pop va ţine cont de acestea sau o va lua de la un alt capăt.
Fostul ministru al Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase a lansat în această primăvară o schimbare "totală şi sistematică a manualelor", inclusiv a celor de la clasele I-IV, care abia au fost schimbate. În plus Nastase a mai declarat că vrea să elimine evaluările naţionale pentru elevii de clasele a doua şi a patra, pe motiv că sunt "stresante" pentru copii: "Până la gimnaziu, după părerea mea, n-ar trebui să avem aceste evaluări asupra copiilor. Ei sunt într-o perioadă de dezvoltare a capacităţilor de gândire. Deci, omul se dezvoltă, şi creierul din punct de vedere biologic, până la vârsta asta, se dezvoltă şi abia după-aceea, este în măsură să perceapă o evaluare, să vadă nişte teste de genul acesta. Trebuie să prelungim, dacă vreţi, primii 7 ani de acasă cu această perioadă care înseamnă învăţământul primar şi să îi dăm baza de gândire. Trebuie procedat în mod gradual, astfel încât el să se obişnuiască, dar nu evaluări de genul celor pe care le dăm acum, care îi stresează şi îi sperie pe copii". Puse în aplicare de câţiva ani, evaluările naţionale au devenit "stresante", deci trebuiesc eliminate, iar noile manuale sunt ...deja vechi. Cam acesta este cursul reformelor în învăţământul autohton în ultimul sfert de veac, au termen redus de garanţie şi îşi dovedesc inutilitate/nocivitatea destul de rapid, de la un ministru la altul.
Dincolo de alte chestiuni mai complicate, la plecarea în vacanţă elevii au fost informaţi asupra structurii noului an şcolar, aprobată de fostul ministru. Astfel, potrivit documentului, cursurile noului an şcolar 2017-2018 încep luni, 11 septembrie şi însumează 167 de zile lucrătoare (35 de săptămâni). Structura anului şcolar cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017 - 2 februarie 2018) şi semestrul al II-lea (12 februarie 2018 - 15 iunie 2018). Vacanţele elevilor sunt programate astfel: de iarnă (23 decembrie 2017 - 14 ianuarie 2018); intersemestrială (3 - 11 februarie 2018); de primăvară (31 martie - 10 aprilie 2018); de vară (16 iunie - 9 septembrie 2018). Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 28 octombrie - 5 noiembrie 2017. Clasele terminale din învăţământul liceal termină anul şcolar pe 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a acesta se încheie în data de 8 iunie 2018.
Dacă noul ministru nu va modifica structura anului şcolar se poate spune că s-a făcut un pas înainte pe o linie a predictibilităţii.