Libertatea de exprimare este foarte importantă pentru artişti. Din păcate, harta lumii este plină de zone unde acest lucru nu este, încă, posibil. Ministrul francez al Culturii, Rima Abdul Malak, a anunţat înfiinţarea "Cameras libres", un program de sprijinire a realizatorilor de filme care sunt privaţi de dreptul la liberă exprimare în ţările lor de origine. Acest program va permite primirea unor astfel de cineaşti în Franţa "pentru cel puţin şase luni", potrivit declaraţiilor făcute de Rima Abdul Malak pentru postul radiofonic Europe 1. "Un acord va fi încheiat între Cite Internationale des Arts şi CNC (Centrul Naţional al Cinematografiei din Franţa - n.r.) la sfârşitul acestei luni pentru a lansa acest proiect şi pentru ca Franţa să continue să fie o ţară primitoare pentru artiştii care au nevoie să se exprime liber şi să creeze liber", a declarat ea.
Potrivit informaţiilor furnizate de Guvernul de la Paris, programul este dedicat "cineaştilor care dezvoltă un proiect de lungmetraj (documentar, ficţiune sau animaţie) de vocaţie internaţională. Programul le propune o găzduire de şase luni în cadrul unei rezidenţe în Franţa, cu o plată integrală a deplasării, a sejurului şi a cheltuielilor pedagogice".
Proiectul va beneficia de o "anvelopă bugetară de 200.000 de euro în primul său an de implementare, ceea ce va permite primirea unui grup de aproximativ 10 rezidenţi".
Cinematografia franceză reprezintă "cinemaul cel mai deschis din lume", a declarat Rima Abdul Malak, menţionând mai ales cele 60 de acorduri de coproducţie semnate de CNC cu alte ţări.