Actualizare 17:05 Slujba ortodoxă de înmormântare a Reginei Ana s-a încheiat
Slujba de înmormântare a Reginei Ana, oficiată de înalţi ierarhi ortodocşi, în frunte cu IPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, s-a încheiat în această după-amiază.
Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost introdus în noua Catedrală Arhiepiscopală, urmând să fie aşezat într-una din criptele regale din interior, relatează Digi24.ro.
Slujba religioasă a înmormântării a avut caracter privat, doar Familia Regală având acces la îngropare.
(I.S.)
-----------
Actualizare 16:38 Mii de oameni au participat la slujba de la Curtea de Argeş
Aproximativ 10.000 de oameni au asistat la slujba de înmormântare a Reginei Ana de la Noua Catedrală din Curtea de Argeş, potrivit televiziunilor de ştiri.
(S.A.)
----------
Actualizare 15:50 Cortegiul funerar a ajuns în Curtea de Argeş
Cortegiul funerar cu sicriul Reginei Ana a ajuns la catedrala Curtea de Argeş.
Convoiul a fost primit cu aplauze de cei prezenţi acolo, relatează televiziunile de ştiri.
Sicriul cu trupul reginei a fost purtat pe braţe de opt militari.
Slujba de înmormântare este oficiată de arhiepiscopul Argeşului.
(I.S.)
----------
Actualizare 15:42 Flori şi aplauze pentru Regina Ana pe drumul spre Curtea de Argeş
Cortegiul funerar care transportă spre Curtea de Argeş trupul neînsufleţit al Reginei Ana a atras sute de curioşi pe marginea drumului în localităţile prin care acesta a trecut, dar şi oameni care au venit special pentru a asista la eveniment, relatează Agerpres.
Maşina cu sicriul în care se află Regina Ana a străbătut "drumul vechi" către Piteşti, în aplauzele celor pe lângă care a trecut. Alţii au ales să salute cortegiul funerar fluturând drapelul României.
Mulţi au aruncat flori pe şosea, înaintea maşinii mortuare, iar unele porţi ale caselor au fost îmbrăcate cu tricolorul special pentru acest eveniment, după cum au mărturisit unii.
Oamenii s-au adunat pe marginea drumului chiar de la plecarea cortegiului funerar din Bucureşti şi au preferat să aştepte chiar şi o oră, unii din curiozitate, alţii însă, majoritatea trecuţi de 70 de ani, din solidaritate cu Familia Regală, cu lacrimi în ochi sau "măcinaţi" de amintiri. Cei mai mulţi au filmat sau fotografiat cu telefoanele mobile cortegiul funerar.
"E un eveniment trist. Am ieşit ca s-o întâmpinăm cu plăcere, cu dragoste, pentru că au fost suveranii noştri", a declarat un octogenar din Găeşti, care consideră că România ar trebui să revină la monarhie, pentru că "am fi dus-o mai bine". "Toţi care s-au perindat au distrus ţara, nu mi-o luaţi în nume de rău", a motivat el.
Un sătean consideră că "e mare lucru" că autorităţile "au fost în stare" să organizeze un astfel de eveniment, în timp ce un muncitor dintr-un grup care şi-a întrerupt lucrul la trecerea cortegiului a susţinut că "ţara are probleme mult mai importante, cum ar fi cea a sărăciei".
Clopotele din localitatea Topoloveni au bătut pe toată durata trecerii cortegiului funerar.
Foarte multe echipaje de poliţie au fost dispuse pe traseul pe care se deplasează cortegiul.
Peste o mie de persoane au participat la slujba oficiată pentru Regina Ana a României în Piaţa Palatului din Capitală.
(S.A.)
----------
Actualizare 12:25 Cortegiul funerar a trecut de Arcul de Triumf
Cortegiul funerar cu sicriul Reginei Ana a trecut de Arcul de Triumf, transmit televiziunile de ştiri.
Convoiul mortuar va încetini viteza în localităţi, iar sosirea în Curtea de Argeş este prevăzută pentru ora 14:45.
(I.S.)
---------
Actualizare 11:50 Cortegiul funerar a plecat spre Curtea de Argeş
Sicriul Reginei Ana a fost urcat în maşina mortuară şi se îndreaptă spre Curtea de Argeş, unde va avea loc slujba de înmormântare.
12 jandarmi călare însoţesc maşina cu sicriul Reginei.
La Piaţa Romană, călăreţii se vor retrage şi se va continua traseul cu viteză mică.
(I.S.)
----------
Actualizare 11:07 Sicriul cu trupul Reginei a fost scos în faţa Palatului Regal
Sicriul cu trupul Reginei a fost scos în faţa Palatului Regal, iar Monseniorul Robu ofiziază o slujbă catolică în Piaţa Palatului din Bucureşti.
(S.A.)
----------
Actualizare 10:52 Slujbă religioasă la Palatul Regal
O slujbă religioasă oficiată de Patriarhul Daniel a început, în interiorul Palatului Regal.
Preoţii au cântat "Hristos a Înviat!".
La ceremoniile de la Palatul Regal au ajuns premierul Dacian Cioloş, precum şi câţiva membri ai Guvernului, printre care ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi ministrul Finanţelor, Anca Dragu.
La ceremonii a venit şi fostul preşedinte Emil Constantinescu.
(S.A.)
-----------
Actualizare 10:38 Zi de doliu naţional în memoria Reginei Ana
Astăzi este zi de doliu naţional, în ţara noastră şi Republica Moldova, în memoria Reginei Ana, care a murit la 1 august.
În această zi, toate instituţiile, autorităţile publice centrale şi locale vor arbora drapelul ţării noastre în bernă.
Joi şi vineri, la Palatul Regal, mii de oameni au trecut pe la catafalcul cu sicriul Reginei, în semn de respect.
(S.A.)
-----------
Regina Ana va fi înmormântată astăzi, la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, necropola regilor României.
Timp de două zile, românii au putut să îi aducă un ultim omagiu Reginei Ana, al cărui sicriu a fost depus în Sala Tronului de la Palatul Regal din Bucureşti.
Funeraliile regale vor începe în jurul orei 9:30, în Sala Tronului, când vor ajunge la catafalc membrii Familiei Regale, urmaţi în jurul orei 10:00 de membri ai Familiilor Regale străine. La funeralii şi-au anunţat deja prezenţa membri ai Familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei şi Germaniei, ai Familiilor Regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Wurttemberg şi de Bourbon-Parma, precum şi ai Familiilor Princiare de Ligne, de Hohenberg şi de Schaumburg-Lippe, informează Agerpres.
Vor face gardă la catafalc membrii Casei Majestăţii Sale Regelui, membrii Consiliului Regal (ASR Principele Lorenz al Belgiei, Andrew Popper, Anders Lindberg, Maestrul Adrian Vasiliu), apoi Principesele Regale - Principesa Moştenitoare Margareta, Principesa Elena, Principesa Sofia şi Principesa Maria.
Între timp sunt aşteptate să ajungă la Palatul Regal oficialităţile statului român.
La ora 10:30 este programată slujba religioasă ortodoxă, în prezenţa Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana va fi scos din Palatul Regal spre Piaţa Palatului în următoarea ordine anunţată de Biroul de presă al Majestăţii Sale Regelui: un militar care poartă crucea, Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti, sicriul purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", un militar care poartă o coroană cu flori albe, un militar care poartă stindardul Reginei, urmaţi de Principesa Moştenitoare şi Principele Radu.
În acest timp, bisericile din împrejurimi vor trage clopotele.
La ora 11:00, semnalul funerar de trompetă va marca începerea slujbei religioase, care va fi oficiată de Arhiepiscopul Ioan Robu, având alături ierarhi şi un sobor de preoţi catolici.
Sicriul va fi încadrat la cele patru colţuri de 4 militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", iar la dreapta şi la stânga lui, pe mijloc, de doi Cavaleri ai Ordinului de Malta, care vor ţine două lumânări aprinse, precizează Casa Regală.
Încheierea ceremoniei religioase va fi marcată de un semnal lung de trompetă, apoi Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale va începe lucrarea muzicală funebră, care va dura până când sicriul este pus în maşina mortuară.
Maşina mortuară va parcurge încet câţiva metri. Ea va fi încadrată de 12 jandarmi călare (care urmează să fie aşezaţi 6 în faţă şi 6 în spate), apoi va porni convoiul. Când caii şi maşina mortuară vor fi pornit, bisericile din împrejurimi vor trage clopotele.
Cortegiul de maşini va traversa, conform programului, Piaţa Palatului Regal, bulevardul Magheru, Piaţa Romană. La Piaţa Romană, călăreţii se vor retrage şi se va continua traseul cu viteză mică în direcţia Piaţa Victoriei, bulevardul Aviatorilor, Piaţa Charles de Gaulle, bulevardul Mareşal Prezan până la Arcul de Triumf. Ulterior, cortegiul funerar se va deplasa spre Curtea de Argeş pe traseul Chitila - Găeşti - Topoloveni - Piteşti - Curtea de Argeş. Pe traseu, cortegiul funerar nu se va opri, dar va încetini viteza în localităţi, anunţă Casa Regală.
În jurul orei 14:30 este programată sosirea la intrarea în parcul Mănăstirii Curtea de Argeş a Familiei Regale române şi a Familiilor Regale străine, iar la 14:45 - sosirea convoiului mortuar.
Sicriul va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală şi aşezat pe catafalc. Slujba de înmormântare va fi oficiată de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, având alături ierarhi şi un sobor de preoţi ortodocşi.
La ora 15:30, sicriul va fi dus în Noua Catedrală şi va avea loc ceremonia religioasă a îngropării, care va avea caracter strict privat.