Regina intră în "crepusculul" domniei sale după ce şi-a luat rămas bun de la Prinţul Philip

A.T.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 aprilie 2021

Sursa foto: edition.cnn.com

Sursa foto: edition.cnn.com

Acum, când Familia Regală şi-a luat rămas bun de la prinţul Philip, atenţia se îndreptă astăzi la cea de-a 95-a aniversare a reginei Elisabeta a II-a şi, în lunile următoare, la celebrarea care marchează cei 70 de ani pe tron. Această combinaţie de evenimente aminteşte Regatului Unit că domnia reginei, singurul monarh pe care majoritatea subiecţilor ei l-au cunoscut vreodată, este finită. Acest lucru a declanşat speculaţii despre cât timp va rămâne pe tron, cum va arăta monarhia în viitor şi, pentru unii, chiar dacă ar trebui să existe în continuare, potrivit Associated Press (AP).

"Regina se mută cu siguranţă acum în amurgul domniei sale şi într-o nouă etapă a domniei sale", a spus, citat de AP, Anna Whitelock, directorul Centrului pentru Studiul Monarhiei Moderne de la Royal Holloway, Universitatea din Londra, adăugând: "Acum este văduvă şi rămâne de văzut cum va răspunde la acest lucru".

În timp ce majoritatea observatorilor spun că este puţin probabil ca regina să abdice, având în vedere angajamentul său de-a lungul vieţii în serviciul public, domnia sa a început deja să delege mai multe responsabilităţi către prinţul Charles, în vârstă de 72 de ani, fiul ei cel mare. Procesul respectiv se va accelera probabil acum după moartea Prinţului Philip, arată sursa citată.

Rolul sporit al Prinţului Charles a pornit treptat, când regina a început să reducă zborurile pe distanţe lungi, astfel că Prinţul Charles i-a luat locul la o reuniune din 2013 a şefilor de guvern din Commonwealth în Sri Lanka.

Conform AP, în 2017 Prinţul Charles a reprezentat-o pe regină la ceremonia anuală a Zilei Memoriei care marchează sfârşitul Primului Război Mondial, aşezând coroana monarhului la poalele cenotafului din Londra. Era pentru prima dată când regina nu făcea ritualul solemn, în afară de data în care a fost însărcinată sau în afara ţării. De atunci, Prinţul Charles a preluat un număr tot mai mare de angajamente publice şi a fost numit succesorul desemnat al reginei ca şef al Commonwealth-ului, o asociaţie voluntară de 54 de naţiuni cu legături cu Imperiul Britanic.

"În mod simbolic, tranziţia către succesiune este deja în curs", a spus Ed Owens, istoric şi autor al "The Family Firm, Monarchy, Mass Media and the British Public 1932-53", adăugând: "Mă aştept să îl vedem mult mai mult pe Prinţul Charles în următorii câţiva ani, astfel încât noi, ca popor, să începem să-l vedem în viitorul său rol de rege".

Deocamdată, cel mai longeviv monarh din istoria britanică continuă să domnească. Dar o va face fără Philip, bărbatul pe care regina l-a numit "putere şi stabilitatea" sa, o sursă de sprijin emoţional în slujba ei de multe ori singuratică.

Pierderea ei a fost evidenţiată de înmormântarea de sâmbătă de la capela Sf. Gheorghe de pe terenul castelului Windsor, unde figura unei văduve în negru stând singură a oferit o privire asupra următoarei faze solitare a domniei reginei.

"Constituţional, moartea prinţului Philip nu schimbă nimic. Dar, desigur, într-un moment în care regina se apropie de împlinirea a 95 de ani, este vulnerabilă şi îmbătrânită", a spus Whitelock, completând: "În mod clar, moartea prinţului Philip a început această tranziţie către viitor şi începutul sfârşitului acestei faze a monarhiei".

Întrebările despre sfârşitul domniei reginei vor alimenta, de asemenea, dezbaterea asupra viitorului pe termen lung al monarhiei, văzută de mulţi ca un simbol al unităţii naţionale, dar de alţii ca un vestigiu învechit al istoriei feudale a naţiunii, potrivit AP.

Sursa citată precizează că BBC a primit peste 100.000 de reclamaţii cu privire la decizia sa de a programa programele TV populare pentru acoperirea non-stop a morţii prinţului Philip, cel mai mult pe care l-a primit vreodată cu privire la o singură decizie de programare.

Şi, deşi există un respect enorm pentru regină, acelaşi lucru nu este neapărat adevărat pentru Prinţul Charles şi ceilalţi membri ai familiei regale, consideră Graham Smith, directorul executiv al Republicii, care militează pentru înlocuirea monarhiei cu un şef de stat ales.

"Moartea Prinţului Philip "serveşte ca un memento pentru o mulţime îngrozitoare de oameni, care, în ansamblu, nu se gândeşte prea mult la monarhie de la o zi la alta, că schimbarea vine", a spus Smith pentru ziarul Express.

Domnia reginei a început odată cu moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, la 6 februarie 1952. Ea a fost încoronată oficial la 2 iunie 1953.

În timpul acelei ceremonii, televizată în întreaga lume, regina a promis că va guverna Regatul Unit şi celelalte tărâmuri ale sale. Şase ani mai devreme, într-un discurs din Africa de Sud, prinţesa Elisabeta de atunci a arătat clar că angajamentul ei era pentru viaţă.

"Declar în faţa ta că toată viaţa mea, fie ea lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii tale şi slujbei marii noastre familii imperiale căreia îi aparţinem cu toţii", a spus ea.

Acesta este un angajament pe care regina intenţionează să îl păstreze, a spus Robert Hardman, autorul "Reginei lumii", care relatează influenţa şi statura monarhului de pe glob.

Chiar în timp ce se afla în doliu săptămâna trecută, regina a participat la o ceremonie care a marcat retragerea lordului său Chamberlain, care organizează toate evenimentele ceremoniale pentru palat şi a continuat să poarte conversaţii cu liderii Commonwealth-ului.

Acest lucru arată că nu are intenţia de a emula decizia reginei Victoria, care s-a retras din viaţa publică când soţul ei, prinţul Albert, a murit pe neaşteptate la vârsta de 42 de ani, a spus Hardman pentru BBC.

"Semnalul pe care l-a lansat în ultima săptămână este că aceasta va fi o afacere ca de obicei, că datoria vine înainte de sine", a spus Hardman, precizând: "Va continua cu toate îndatoririle sale pentru că ... a depus un jurământ de încoronare şi se ţine de el".

Dar nu va fi singură.

În timp ce nepotul ei popular, prinţul Harry, s-a îndepărtat de îndatoririle regale, restul regalilor, susţinuţi de personal profesionist şi consilieri, sunt susceptibili să se strângă în jurul reginei şi să îşi asume mai multe sarcini. Susţinerea instituţiei va fi popularitatea de bază a ducelui şi ducesei de Cambridge, care au o capacitate fiabilă de a se conecta cu publicul. Regina poate fi, de asemenea, ajutată de tehnologie.

În timpul pandemiei, Regina Elizabetha s-a conectat cu publicul printr-o serie de apeluri Zoom. Apariţiile, publicate de palat şi postate pe reţelele de socializare, au permis oamenilor să o vadă pe regină vorbind cu şcolari, voluntari şi oficiali din serviciile de sănătate - zâmbind, glumind şi făcând observaţii îndrăzneţe într-un mod mai personal decât discursurile scrise care au dominat-o în viata publică.

Luna trecută, de exemplu, a ţinut un apel Zoom cu un grup de copii şi oameni de ştiinţă unde a fost întrebată despre întâlnirea ei cu primul bărbat din spaţiu, cosmonautul rus Yuri Gagarin. Monarhul, care la invitat pe Gagarin la Palatul Buckingham la scurt timp după zborul său istoric din 1961, a fost întrebat cum este pionierul astronaut.

"Rus", a răspuns ea zâmbind, iar publicul a chicoti.

Doar o altă zi de lucru de acasă.

"Se va pune mult accent de îndată ce înmormântarea va fi făcută pentru revenirea la normalitate. (Pentru) Familia Regală, acesta va fi modelul « Păstrează-ţi calmul şi continuă», aşa cum au fost ei buni la promovare în ultimii 70, 80 de ani ", a spus Owens, referindu-se la zicala din epoca celui de-al doilea Război Mondial: "Vor dori o revenire rapidă la programul normal de slujire regală".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Doar protocol si mofturi.

    Nu e nicio zonă crepusculară, presa e exagerat evenimentul punând accent pe regină aflată singură și neajutorată în capela, de parcă ar fi fost normal sa fie tot familionul acolo iar presa să facă poze. Tot respectul pentru ceremonia modesta care a avut loc, fara plimbat cosciugul pe străzi, televiziuni, oprit cosciugul la intersecții, aplauze din public, aplecări ale familiei deasupra cosciugului și tot circul.

    1. Desigur. Tu erai de fata si stii. Regina a venit la tine, la Dalga si nu era nici o zona crepusculara.

    Pacat ca nu scapa mizeriilor postacilor someri un moment trist ca acesta si de acord cu Cristian.

    In lume mai exista demnitate , decenta si respect, da se pare ca unii care ard internetul doar ca sa injure la adapostul anonimatului caldut se refuleaza batjocorind orice. 

    Inutil orice demers educational ca si umbra pe care o produc pe sol pentru acestia. 

    PS 

    O intrebare retorica "inteligentilor" :macar stiti CUM a fost printul Philip ca om? 

    Macar din ziare sau de pe atotputernicul Google , ca sa nu mai apara "replici" penibile...la intrebarea mea. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb