Regionalizarea, tema principală a lucrărilor Universităţii de Vară Balvanyos

Ziarul BURSA #Politică / 20 iulie 2004

Lucrările Universităţii de Vară Balvanyos, care se vor desfăşura sub genericul "Europa de Sud-Est după integrarea în Uniunea Europeană. Europa Naţiunilor, Ţărilor şi a Regiunilor", au debutat ieri, cu participarea lui Zsolt Nemeth, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului de la Budapesta, a lui Zsolt Szilagi, deputat şi vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, şi a lui Andrei Marga, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.

Obiectivele urmărite de organizatori prin această manifestare sînt cunoaşterea de programe regionale pilot din ţară şi din străinătate, modalităţi de realizare a programelor regionale, analizarea posibilităţii realizării concrete de programe regionale în Transilvania şi iniţierea de parteneriate pentru programe regionale. Printre temele care vor fi abordate pe parcursul celor şapte zile de dezbateri, se regăsesc Marketingul politic, Formele de autonomie din Europa, Poziţia concurenţială a Europei de Sud-Est în Uniunea Europeană, Integrarea în UE, Ţări, naţiuni şi regiuni în Europa, Schimbarea identităţilor şi conflictele legate de aceasta, Uniunea Europeană şi Instituţiile ei, Autonomia Teritorială, Campanii Politice, Dezvoltare Regională, Concurenţa pe piaţa UE, Tineri pentru Drepturile Omului şi multe altele.

Invitaţii acestei ediţii a Universităţii de Vară Balvanyos sînt cadre didactice, jurnalişti şi politicieni din România şi Ungaria. Printre aceştia, se numără Andras Simonyi, ambasadorul Ungariei la Washington, Janos Martonyi, fost ministru de externe al Ungariei, Geza Jeszenszki, un alt fost ministru de externe al Ungariei, liderul PNL, Theodor Stolojan, primarul Clujului, Emil Boc, Jeno Szasz, preşedintele Uniunii Civice Maghiare, Smaranda Enache, co-preşedintă a Ligii Pro Europa, ex-premierul Ungariei, Viktor Orban, episcopul reformat Laszlo Tokes, Sabin Gherman şi alţii. Bugetul total al Universităţii de Vară Balvanyos de la Băile Tuşnad este estimat la aproximativ 70.000 de euro.

Liderii partidelor promit sprijin românilor de peste hotare

Tema primei zile a Universităţii de vară de la Izvorul Mureşului a fost legată de prezenţa problemelor comunităţilor româneşti de pretutindeni, în programele partidelor politice. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu, şi preşedintele PNL, Theodor Stolojan, au vorbit, ieri, despre importanţa solidarităţii cu românii de pretutindeni şi despre ajutorul pe care statul trebuie să-l acorde acestora.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu, a apreciat că ar trebui să existe o politică naţională nepartizană, care să unească partidele politice, Biserica şi societatea civilă, în efortul de sprijinire a românilor de peste hotare pentru păstrarea identităţii, a limbii, culturii şi portului popular. Valer Dorneanu a transmis şi mesajul premierului Adrian Năstase conform căruia, în viitor, concluziile lucrărilor Universităţii se vor regăsi în proiecte concrete. De asemenea, în mesajul său, Adrian Năstase a transmis cursanţilor că autorităţile pregătesc un proiect de lege de sprijinire a românilor de pretutindeni, care prevede acordarea de facilităţi pentru păstrarea limbii, religiei, tradiţiei şi identităţii românilor. La rîndul său, preşedintele PNL, Theodor Stolojan, a afirmat că românii din ţara noastră au datoria să facă ceea ce depinde de ei pentru păstrarea identităţii etnice, spirituale şi religioase a românilor de pretutindeni.

Cozmin Guşă crede că maghiarii ar fi mai bine reprezentaţi prin politicienii lor în partidele naţionale româneşti

Cozmin Guşă a declarat, ieri, în timpul dezbaterilor pe tema marketingului politic din cadrul Universităţii de Vară Balvanyos de la Băile Tuşnad, că maghiarii ar fi mai bine reprezentaţi, dacă politicienii lor ar intra pe listele partidelor naţionale româneşti, transmite Rompres. Guşă a spus că propunerea sa nu este făcută în scopul creării unei concurenţe pentru UDMR, ci pentru ca UDMR să poată negocia cu partidele naţionale anumite locuri pe listele electorale, pentru maghiari. "Vrem sau nu să recunoaştem, politica maghiară a intrat în impas prin apariţia Uniunii Civice a Maghiarilor din România", a spus Cozmin Guşă, care a precizat că este nevoie de un proiect de reprezentare consistentă a maghiarilor.

"UDMR şi UCMR trebuie să funcţioneze activ, dar o reprezentare mai mare a maghiarilor se poate face doar prin promovarea acestora în partidele cu adevărat democrate", a precizat Guşă.

Acesta consideră că nu este o soluţie ca maghiarii să nu mai fie reprezentaţi în Parlament, aşa cum se vehiculează, iar acest lucru nu trebuie negociat de UDMR şi UCMR.

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, deputatul Zsolt Szilagi, a spus că UCMR este dispusă la dialog cu toate forţele politice româneşti şi că nu intenţionează să abandoneze principiile pentru care s-a constituit. "De aceea vom ţine cont de propunerea lui Guşă, deoarece minorităţile pot avea o reprezentare autentică doar cu condiţia să nu fie o reprezentare de vitrină", a precizat Szilagi. Acesta a mai afirmat că va reflecta la propunerea indirectă a lui Guşă, de a se alătura unor partide româneşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb