REGULI SCHIMBATE, REGULI RESPECTATE Jocul de la Fondul Proprietatea

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 26 aprilie 2012

"Litigiile (n.r. cu Ioana Sfîrăială) creează costuri pentru acţionari şi sunt o pierdere de timp", a declarat Grzegorz Konieczny.

"Litigiile (n.r. cu Ioana Sfîrăială) creează costuri pentru acţionari şi sunt o pierdere de timp", a declarat Grzegorz Konieczny.

O decizie la prima convocare, de ajutor la a doua convocare

Acţionarii au aprobat diminuarea capitalului social

Dividend de 0,03854 lei/acţiune

Acţionarii Fondului Proprietatea au ţinut, ieri, trei adunări generale, aprobând pe bandă rulantă diminuarea capitalului social, răscumpărarea a 8% din acţiunile proprii, un dividend de 0,03854 lei/acţiune şi reconfirmând toate deciziile adoptate în AGA de la preluarea mandatului de către Franklin Templeton, în 2010.

Înainte să înceapă adunările generale extraordinară şi ordinară programate pentru ieri, acţionarii au ţinut a doua convocare a adunării extraordinare din 4 aprilie, când rămăsese restantă votarea propunerii de diminuare a capitalului social.

Ieri, reducerea capitalului cu valoa-rea acţiunilor răscumpărate anul trecut, respectiv la 13,538 miliarde lei, a fost aprobată de acţionari, potrivit raportului transmis bursei, cvorumul şedinţei fiind de aproximativ 45%.

Înainte de 4 aprilie, această decizie necesita un cvorum minim de 50%, însă la prima convocare a AGEA (pe 4 aprilie), acţionarii au decis schimbarea actului constitutiv, prin scăderea acestei limite la 25%.

Avocatul Gheorghe Piperea susţine că nu este legal ca Fondul Proprietatea să aplice decizia primei convocări AGA la a doua convocare, pentru a vota ordinea de zi, din mai multe motive.

Totodată, domnia sa ne-a explicat că, fiind vorba de aceeaşi adunare generală, regulile nu pot fi schimbate în timpul jocului, respectiv nu se poate ţine cont de un alt cvorum necesar luării deciziei. "Ar fi trebuit să convoace o altă AGA cu subiectul diminuării capitalului", ne-a spus Gheorghe Piperea.

Avocatul citat a precizat că modificarea actului constitutiv îşi produce efectele după înregistrarea la Registrul Comerţului.

Fondul Proprietatea a anunţat că, pe 20 aprilie, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a aprobat noul act constitutiv şi astfel acesta a intrat în vigoare.

Adunările generale de ieri au avut date de referinţă diferite, astfel că cei îndreptăţiţi să participe nu erau aceiaşi pentru toate cele trei şedinţe. Data de referinţă pentru AGA din 4 aprilie, ţinută la a doua convocare, era 22 martie, iar pentru adunările de ieri era 9 aprilie.

Un acţionar ne-a spus că organizatorii AGA nu au făcut diferenţa între acţionarii îndreptăţiţi să participe la şedinţe, nu au dat pe nimeni afară şi nu au invitat noi persoane înăuntru după prima adunare.

Deşi mai mulţi specialişti din piaţă s-au declarat convinşi că organizatorii nu ar fi putut să facă o asemenea eroare, reprezentanţii Franklin Templeton nu ne-au răspuns până la închiderea ediţiei, dacă programul care a înregistrat voturile a ţinut cont de datele de referinţă diferite.

O nouă răscumpărare

Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat, ieri, răscumpărarea a 8% din acţiunile proprii, la preţuri cuprinse între 0,2 lei/acţiune şi 1,5 lei/acţiune.

Programul se va derula pe o perioadă de 18 luni, iar capitalul ar urmă să fie redus cu valoarea acţiunilor răscumpărate.

Pachetul este evaluat pe bursă la 595 milioane lei (135 milioane euro).

"Execuţia programului de răscumpărare depinde de disponibilitatea lichidităţilor necesare", potrivit propunerii acceptate de acţionari.

Acţionarii au mai decis şi distribuirea unor dividende de 507,6 milioane lei (aproape 116 milioane euro), respectiv 93% din profitul înregistrat anul trecut.

Valoarea brută a dividendului este de 0,03854 lei/acţiune, în creştere cu 21% faţă de nivelul de anul trecut, de 0,03141 lei/acţiune.

Deciziile acţionarilor din 2010 încoace, readoptate

La propunerea City of London, care are puţin peste 7% din acţiunile FP, acţionarii au decis ratificarea şi adoptarea tuturor deciziilor adoptate în AGA de la preluarea mandatului de către Franklin Templeton, în 2010, în condiţiile în care majoritatea hotărârilor sunt contestate în instanţă de un acţionar.

City of London a propus ca decizia acţionarilor să dea "deplină putere şi efect" tuturor hotărârilor începând cu 6 septembrie 2010, dată la care Templeton a preluat administrarea FP, şi până în 24 aprilie 2012.

De asemenea, acţionarii au aprobat şi propunerea City of London de ratificare a tuturor actelor şi operaţiunilor încheiate, adoptate sau emise de Franklin Templeton în numele Fondului Proprietatea, inclusiv a contractului de administrare semnat de FP cu Franklin Templeton în februarie 2010 şi aprobat în AGA.

Avocatul Ioana Sfîrăială, acţionar al Fondului Proprietatea, a contestat, în-cepând din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivând că Franklin Templeton nu avea dreptul să convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului.

Tribunalul Bucureşti a anulat, pe 22 decembrie 2011, hotărârea acţionarilor prin care "Franklin Templeton" a fost numit administrator la "Fondul Proprietatea", însă FT a făcut recurs.

Reprezentanţii Franklin Templeton au calificat litigiile cu Ioana Sfîrăială drept "şantaj" şi au declarat că trebuie să fie foarte activi, întrucât acestea înseamnă costuri pentru acţionari. "Vom cere compensarea în totalitate a cheltuielilor de judecată", a spus Mark Mobius, şeful Franklin Templeton.

Acţionarii au respins cererea de tragere în răspundere a conducerii

Acţionarul FP, Dan Bărbulescu, a propus tragerea în răspundere a Franklin Templeton şi a membrilor Consiliului de Supraveghere în cadrul Adunării Generale de ieri, însă propunerea sa a fost respinsă de AGA.

Dan Bărbulescu reclamă prejudicii produse FP şi acţionarilor, o administrare defectuoasă a participaţiilor minoritare şi numirea de administratori pasivi în consiliile de administraţie ale societăţilor din portofoliu.

Totodată, domnia sa a reclamat tranzacţionarea pe bază de informaţii privilegiate a acţiunilor Oil Terminal: notificare trimisă pe site-ul BVB în data de 10.06.2011, la ora 10.16:11 privind tranzacţia de vânzare a acţiunilor Oil Terminal în data de 09.06.2011, urmată de publicarea convocatorului AGA Ordinară şi Extraordinară la Oil Terminal la ora 11.40, care avea pe ordinea de zi majorarea de capital cu terenurile deţinute de stat şi diluarea tuturor acţionarilor".

La 9 aprilie, investitorii străini deţineau cumulat 55,24% din acţiunile Fondului Proprietatea, iar acţionarii români aveau 40,36%. Fondul deţinea 1,74% din propriile acţiuni, pe care le-a răscumpărat anul trecut şi urmează să le anuleze. Statul mai are 2,66% din acţiuni, însă cea mai mare parte din acest pachet este blocată la Depozitarul Central deoarece a subscris titlurile, dar nu a participat cu aport în acţiuni la alte companii.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Care mai are ceva de reclamat impotriva lui Franklin Templeton sa iasa acum cel putin sa se termine o data pentru totdeauna. Barbulescu a facut o cuntestatie in sedinta in timop ce Sfiraiala pune Fondul la cheltuieli de judecata inutile. Aceasta firma de avocatura, Sfiraiala & company ar trebui data in judecata pentru santaj .

    1. ti-e frica de fisc cumva? FP a fost infiintat ptr despagubirea fostilor proprietari si nu ptr praduirea activelor statului, pe mana speculatorilor de pretutindeni reuniti la marele SOLDOUT asupra economiei romanesti, sub bagheta lui Mobius & Elliot si gasca...

    cati ani are doa,ma sfaraiala ca sa stiu ce urmareste?

    A cârâit ceva vre-un avocat înainte de a prelua FP-ul Templeton? Oare de ce? Acum toţi îşi încordează muşchii şi se dau deștepți. Noi credem că ei îşi fac doar reclamă gratuită, noi acționarii ar trebui să le cerem banii pentru reclamă. Consider că prin acţiunile lor ne aduc prejudicii serioase prin scăderea preţului acţiunii.

    1. ? lamuriti-va statutul inainte de a va lasa comentariul, ca sa stim din ce categorie de interese faceti parte... sunteti din categoria celor nationalizati sau celor ce se ascund prin FP de inspectorii fiscului si ANAF. Ca in cazul unora e clar ca sunteti doar niste tunari ordinari, ce va dati mari investitori ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb