Guvernul a aprobat, vineri, majoritatea actelor normative necesare implementării măsurilor incluse în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică. Membrii Executivului au adoptat mai multe ordonanţe de urgenţă şi hotărâri privind normele de aplicare pentru granturile care vor fi acordate IMM-urilor, companiilor mari şi antreprenorilor din mediul rural, precum şi pentru programul de racordare a populaţiei şi firmelor la sistemul de distribuire a gazelor naturale.
Pe hârtie, totul arată perfect. Plan naţional avem, acte normative avem, finanţare pentru o parte dintre măsuri există - conform declaraţiilor membrilor Guvernului, aşteptăm implementarea programelor.
În privinţa granturilor acordate IMM-urilor, este vorba despre suma de un miliard euro, din fonduri europene, aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene. Măsura este cuprinsă în planul de relansare economică.
Actul normativ are în vedere crearea unor forme de sprijin sau instrumente din fonduri externe nerambursabile pentru:
a) asigurarea unui microgrant pentru capital de lucru destinat microîntreprinderilor fără salariaţi, precum şi PFA/CMI prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă;
b) asigurarea capitalului de lucru necesar IMM-urilor;
c) realizarea de investiţii necesare pentru extinderea/reabilitarea/modernizarea capacităţilor de producţie existente, realizarea unor capacităţi de producţii noi, achiziţionarea de echipamente, utilaje şi instalaţii, precum şi pentru modernizarea, reabilitarea, extinderea clădirilor existente sau achiziţionarea unor clădiri destinate activităţilor de producţie noi, inclusiv pentru achiziţionarea de terenuri necesare realizării investiţiilor în limita a 10% din valoarea proiectelor care fac obiectul cererilor de finanţare. Sprijinul din fonduri externe nerambursabile va fi acordat de Ministerul Fondurilor Europene (MFE), în cadrul Programului Operaţional Competitivitate (POC) 2014-2020.
Pentru granturile destinate capitalului de lucru se alocă 350 milioane euro din care 265 milioane euro fonduri europene nerambursabile, 42,5 milioane euro fonduri de la bugetul de stat şi coparticipare de 42,5 milioane euro de la beneficiari, iar numărul estimat de beneficiari este de maxim 65.000.
Pentru micro granturi se alocă 100 milioane euro din care 85 milioane euro din bugetul Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020 şi 15 milioane euro euro din cofinanţarea de la bugetul de stat, iar numărul estimat de beneficiari ai ajutorului de stat este de maxim 50.000.
Pentru granturile destinate investiţiilor se alocă 550 milioane euro din care 415,8 milioane euro din bugetul POC 2014-2020, 62,3 milioane euro cofinanţare de la bugetul de stat şi 71,7 milioane euro contribuţia proprie sau de la stat, din care 15% sunt destinate pentru regiunea Bucureşti - Ilfov, iar 85% pentru restul de 7 regiuni prin utilizarea formulei de alocare din cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.
• Notificări la Comisia Europeană pentru noi ajutoare de stat
În privinţa finanţării IMM-urilor, a fost aprobată şi hotărârea de guvern prin care se stabilesc două scheme de granturi pentru digitalizare. Una dintre scheme se referă la granturi cu valori cuprinse între 30.000 euro şi 100.000 euro alocaţi pentru achiziţiile de echipament şi programe destinate digitalizării IMM-urilor. A doua schemă se referă la granturi cuprinse între 1 milion euro şi 6 milioane euro, acordate pentru dezvoltarea activităţii pe baza tehnologiilor digitale. Valoarea totală alocată programului pentru cele două scheme este de 150 milioane euro.
În cadrul şedinţei de Guvern, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice a declarat că a notificat Comisia Europeană cu privire la majorarea plafonului pentru IMM Invest de la 15 miliarde euro la 20 miliarde euro, fiind vorba despre un ajutor de stat. Ministrul Finanţelor a mai spus că a oficialii de la Bruxelles au fost prenotificaţi şi în legătură cu ajutorul de stat pe Guvernul intenţionează să îl acord companiile aeriene Tarom şi Blue Air, conform ordonanţei de urgenţă care a fost adoptată în şedinţa de vineri.
În privinţa schemei prin care Executivul doreşte să garanteze asigurarea creditului comercial al companiilor, proiectul de act normativ a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern în primă lectură.
Membrii Cabinetului au aprobat şi sprijinul acordat companiilor mari prin intermediul Eximbank SA. Numărul estimat al beneficiarilor care pot avea acces la noua schemă de garantare, notificat iniţial la Comisia Europeană cu un plafon de garanţii de 8 miliarde de lei şi cu posibilitatea suplimentării, este de 600 de companii, cu un număr de salariaţi de 1,7 milioane. Conform acordului Comisiei de la Bruxelles, valoarea totală a programului va fi doar de 4 miliarde lei (aproximativ 800 milioane euro) şi de garantarea creditelor respective pentru investiţii şi capital de lucru vor beneficia companiile mari cu cifră de afaceri de peste 20 de milioane de lei în cursul anului 2019.
• Fondul de Contragarantare, transformat în Fondul Român de Investiţii?
Pe ordinea de zi, s-a aflat în primă lectură şi ordonanţa de urgenţă privind măsurile de stimulare pentru creşterea capitalurilor proprii. La acest capitol care este un punct important în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice a precizat că ar dori ca Fondul Român de Contragarantare să fie transformat în Fondul Român de Investiţii, deoarece este un fond capitalizat şi nu a făcut plăţi din capitalul respectiv. În legătură cu capitalurile proprii, membrii Guvernului au discutat pe tema unei note confidenţiale privind înfiinţarea Băncii Naţionale de Dezvoltare. În legătură cu viitoarea instituţie bancară, premierul Ludovic Orban a afirmat că reglementarea acesteia trebuie discutată şi cu conducerea Băncii Naţionale a României.
În cadrul şedinţei de Guvern, Ionel Dancă, şeful Cancelarie premierului a precizat că, în privinţa schemelor de garantare pentru factoring şi scontare care au fost aprobate în urmă cu o săptămână, urmează să fie notificată Comisia Europeană, fiind vorba tot despre un ajutor de stat. În privinţa sprijinului financiar acordat în cazul leasingurilor pentru echipamente şi utilaje, Dancă a arătat că normele de aplicare ale ordonanţei de urgenţă vor fi adoptate în şedinţa de guvern din această săptămână.
Premierul Ludovic Orban s-a arătat interesat şi de implementarea programului de 200 milioane euro privind granturile pentru antreprenorii din mediul rural, care a fost adoptat într-o şedinţă anterioară.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros a precizat că astăzi vor fi definite administraţiile de schemă şi că până la sfârşitul lunii în curs sau cel mai târziu la 1 septembrie, va fi lansată forma finală a apelului de proiecte. În privinţa programului de instalare în mediul rural a tinerilor fermieri, în valoare de 42 milioane euro, ministrul de resort a precizat că apelul pe măsura 6.1 a fost lansat şi că sunt aşteptaţi beneficiarii să depună proiecte în acest sens.
• Reglementări pentru dezvoltarea reţelelor de gaze naturale
În domeniul investiţiilor, membrii Guvernului au adoptat o ordonanţă de urgenţă privind programul naţional de racordare a populaţiei şi firmelor la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale. Programul are o valoare de un miliard de euro, din fonduri europene şi se întinde până în 2027.
Valoarea apelului de proiecte aferent programului naţional, pentru perioada de programare 2014-2020, este de 968.000.000 lei.
Apelurile ar urma să fie depuse pe baza aprobării prin ordin de către ministrul Fondurilor Europene a ghidului solicitantului pentru dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale în vederea creşterii nivelului de flexibilitate, siguranţă, eficienţă în operare, precum şi de integrare a activităţilor de transport, distribuţie şi consum final.
Valoarea contractelor de finanţare care se pot încheia în cadrul programului naţional pentru perioada de programare 2014-2020 este în limita valorii programului naţional la care se aplică mecanismul de supracontractare prevăzut de articolul 12 din OUG 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020 cu modificările şi completările ulterioare.
Valoarea programului naţional pentru perioada de programare 2021-2027 este de 3,8 miliarde lei, iar finanţarea va fi acordată racordarea populaţiei şi a clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale, cu condiţia aprobării prin decizia Comisiei Europene a programului operaţional în cadrul căruia va avea loc finanţarea.
În şedinţa de vineri, Guvernul a mai aprobat o ordonanţă de urgenţă privind măsurile active de flexibilizare a muncii, aşa numita Kurzarbeit. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a precizat că măsurile vizează sprijinirea salariaţilor care vor beneficia de un program flexibil de lucru având în vedere situaţia economică dificilă prin care trec unele companii. Actul normativ include şi două pachete destinate celor care practică muncă sezonieră şi zilierilor. Totodată ordonanţă de urgenţă conţine reglementări cu privire la telemuncă, pentru angajaţii care au lucrat astfel în starea de urgenţă şi care pot să îşi desfăşoare activitatea în acest fel şi în perioada următoare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.08.2020, 11:53)
Oficial ne merge bine ....
2. Tot pe hârtie???
(mesaj trimis de anonim în data de 03.08.2020, 13:32)
OK : să fie DIGITALIZATE și evaporat în NOR...
3. fără titlu
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 03.08.2020, 13:39)
Vesnicele proiecte facute pe hartie, din multi bani publici si evident, nematerializate, iar apoi abandonate prin nu stiu ce sertar!
4. Pe hârtie ???
(mesaj trimis de anonim în data de 04.08.2020, 11:31)
Egal păduri tăiate, ozon puțin, încălzire planetă.....