Relatarea faptelor la Aljazeera

Relatarea faptelor la Aljazeera

G.U.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 24 - 25 februarie 2022

Relatarea faptelor la Aljazeera

Preluăm relatarea faptelor din ultimele ore prezentate pe site-ul aljazeera

Precizăm că ora GMT (Greenwich Mean Time Zone) este cu două ore în urma orei Bucurestiului. Astfel, dacă ora GMT este 5:00, atunci la Bucureşti corespunde orei 7:00, în cele ce urmează reperul orar este GMT.

Actualizare 13:35 GMT - Ucraina anunţă că a ucis peste 1.000 de soldaţi ruşi

Ministerul Apărării ucrainean a afirmat astăzi că peste 1.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi până acum în conflictul din Ucraina.

Nu a existat un răspuns imediat la afirmaţia de la Moscova, iar Al Jazeera nu a putut verifica în mod independent cifrele furnizate.

---

Actualizare 13:22 GMT - Turcia nu poate opri navele de război ruseşti care intră în Marea Neagră

Turcia nu poate opri navele de război ruseşti care accesează Marea Neagră prin strâmtorile sale, aşa cum a socilitat Ucraina, din cauza unei clauze dintr-un pact internaţional care permite navelor să se întoarcă la baza lor de origine, a declarat ministrul turc de Externe.

Ucraina a făcut apel la Turcia să blocheze trecerea navelor de război ruseşti prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele care oferă cale navigabilă către Marea Neagră.

Forţele ruse au debarcat în porturile Ucrainei de la Marea Neagră şi de la Marea Azov, ca parte a invaziei.

---

Actualizare 13:12 GMT - Dmitri Peskov: ''Rusia este pregătită pentru discuţii cu Ucraina''

Rusia este gata să trimită o delegaţie în capitala belarusă Minsk pentru a negocia cu Ucraina, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Dmitri Peskov a declarat agenţiilor ruse de presă că Rusia este dispusă să trimită o delegaţie care să includă oficiali de la ministerele de externe şi al apărării.

Ucraina a anunţat anterior că este dispusă să se declare ţară neutră. Dmitri Peskov a spus că demilitarizarea va trebui să reprezinte o parte esenţială din acest demers.

---

Actualizare 12:10 GMT - Volodimir Zelenski îndeamnă UE să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei

Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe aliaţii europeni ai Kievului să acţioneze mai rapid şi mai puternic în impunerea de sancţiuni Moscovei pentru invadarea Ucrainei, acuzând liderii continentului că fac politică pe măsură ce forţele Rusiei avansează spre Kiev.

"Europa are suficientă forţă pentru a opri această agresiune", a spus preşedintele ucrainean, adăugând că totul, de la interzicerea ruşilor de a intra în UE la excluderea Moscovei de la SWIFT şi la un embargo petrolier ar trebui să fie pe masă.

"Încă putem să oprim această agresiune. Trebuie să acţionaţi rapid", a adăugat acesta.

---

Actualizare 11:42 GMT - Preşedintele Siriei îi oferă sprijin lui Vladimir Putin

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a salutat ieri invadarea Ucrainei de către Rusia în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus Vladimir Putin, potrivit unui comunicat emis de biroul preşedintelui sirian.

''În timpul apelului, cei doi au vorbit despre situaţia din Ucraina şi despre operaţiunea militară specială a Federaţiei Ruse pentru a proteja populaţia civilă din regiunea Donbas", se arată în comunicat.

"Preşedintele Assad a subliniat că ceea ce se petrece astăzi este o corecţie a istoriei şi o restabilire a echilibrului ordinii internaţionale după căderea Uniunii Sovietice", a indicat preşedinţia siriană într-un comunicat.

Damascul este un aliat fidel al Rusiei care intervine militar în Siria din 2015 pentru susţinerea forţelor lui Bashar al-Assad şi împotriva jihadiştilor. Această intervenţie este considerată drept un moment de cotitură care i-a permis lui Bashar al-Assad să se menţină la putere.

---

Actualizare 11:19 GMT - Raport: SUA urmăresc să antreneze trupele ucrainene de la distanţă

SUA iau în considerare modalităţile de a antrena forţele ucrainene de la distanţă dacă Rusia preia controlul asupra ţării, a declarat şeful Pentagonului, Lloyd Austin, oficialilor din Camera Reprezentanţilor, potrivit unui raport al site-ului de ştiri Axios.

De asemenea, acesta a precizat că Washingtonul intenţionează să ofere Kievului mai mult echipament de apărare, dar că acest lucru a devenit mai dificil pe fondul avansului rus, a raportat Axios.

---

Actualizare 10:50 GMT - Serghei Lavrov: ''Rusia, dispusă să discute cu Kievul numai după ce armata ucraineană va depune armele''

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat astăzi că Moscova este dispusă să discute cu Kievul, însă numai după ce armata ucraineană va depune armele.

Serghei Lavrov a susţinut că Rusia doreşte ca poporul ucrainean să fie independent şi să aibă posibilitatea de a-şi defini liber destinul, dar a avertizat că Moscova nu vrea ca ''neonaziştii'' să guverneze Ucraina.

---

Actualizare 08:54 GMT - "Coloane blindate" se îndreaptă către Kiev

Andrew Simmons, corespondent Al Jazeera, raportând de la Kiev, spune că situaţia de acolo "creşte rapid din toate punctele de vedere".

"Există coloane blindate ruseşti care se îndreaptă spre oraş. În plus, există o serie de locuri în oraş de unde oamenii pot obţine o armă la alegere, în special un AK47, pentru a se apăra. Zelenski vrea ca toată lumea să lupte. Ceea ce vom descoperi este că atunci când aceste forţe ruse ajung în capitală, este probabil să existe o rezistenţă acerbă. Starea generală de spirit este una de frică îngrozitoare de ceea ce se va întâmpla în continuare", a precizat acesta.

---

Actualizare 08:49 GMT - Ministrul rus de externe urmează să poarte discuţii cu oficialii din Donbas

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va purta, astăzi, discuţii cu oficialii din republicile autoproclamate Lugansk şi Doneţk, din estul Ucrainei, pe tema planurilor acestora de a deschide ambasade la Moscova, a declarat Ministerul Apărării din Rusia.

Vladimir Putin, a semnat luni decrete pentru a recunoaşte cele două regiuni separatiste ca state independente, înainte de a ordona invazia pe scară largă a Ucrainei.

Separatiştii susţinuţi de ruşi din Doneţk şi Lugansk, regiuni cunoscute împreună drept Donbas, s-au rupt de controlul guvernului ucrainean în 2014 şi s-au autoproclamat "republici populare" independente.

---

Actualizare 08:16 GMT - Rusia afirmă că va trimite paraşutişti pentru a asigura paza la Cernobîl

Rusia va trimite paraşutişti pentru a ajuta la asigurarea pazei centralei nucleare închise de la Cernobîl, a declarat astăzi un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

---

Actualizare 07:34 GMT - Simmons de la Al Jazeera, raportând de la Kiev, spune că situaţia din oraş este "oribilă".

"A existat o serie de raiduri aeriene peste noapte şi un succes pentru efortul de apărare ucrainean prin faptul că au doborât unul dintre bombardierele aeriene ale Rusiei, dar care, din păcate, s-a prăbuşit într-o zonă civilă, provocând un număr necunoscut de victime", a spus Simmons.

"A fost, de asemenea, un număr mare de raiduri aeriene încă din zori, de trei ori sirenele raidului aerian au sunat şi o zonă civilă a fost lovită de unul dintre aceste raiduri", a adăugat acesta, menţionând că spitalele oraşului "se lupta cu numărul de victime chiar acum".

Potrivit acestuia, numărul victimelor civile nu este clar.

---

Actualizare 06:37 GMT - Ucraina se aşteaptă la un atac iminent cu tancuri asupra Kievului

Ucraina se aşteaptă la un atac cu tancuri ruseşti asupra capitalei Kiev vineri, care ar putea deveni cea mai dură zi a războiului, a declarat un consilier al ministrului de interne

Consilierul Anton Heraşcenko a spus că trupele care apără Kievul sunt pregătite cu rachete antitanc furnizate de aliaţii străini.

---

Actualizare 06:09 GMT - Volodimir Zelenski spune că acţiunile Rusiei arată că sancţiunile occidentale nu sunt suficiente

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat astăzi că agresiunea neîntreruptă a Rusiei asupra ţării sale arată că sancţiunile impuse Moscovei de Occident nu sunt suficiente.

Preşedintele ucrainean a adăugat că lumea continuă să observe de departe ce se întâmplă în Ucraina.

---

Actualizare 05:25 GMT - Sirenele au răsunat la Lvov, în vestul Ucrainei

Sirenele au răsunat vineri dimineaţă în oraşul Lvov din vestul Ucrainei, informează Reuters, care citează martori oculari.

Sirenele au putut fi auzite în videoclipurile distribuite pe reţelele de socializare.

---

Actualizare 03:41 GMT - O lovitură cu rachete a lovit un post de frontieră din sud-estul Ucrainei

O lovitură cu rachete a lovit un post de frontieră ucrainean din regiunea de sud-est Zaporizhzhia, ucigând şi rănind unii gardieni, a precizat Serviciul de grăniceri al Ucrainei.

---

Actualizare 03:02 GMT - A doua zi de război în Ucraina

---

Actualizare 02:44 GMT - Emmanuel Macron spune că trebuie lăsată deschisă calea dialogului cu Vladimir Putin pentru a obţine încetarea ostilităţilor

Preşedintele Emmanuel Macron a considerat vineri că este util să "lase deschisă calea" dialogului cu Moscova pentru a obţine oprirea ofensivei sale din Ucraina, denunţând în acelaşi timp duplicitatea omologul său rus, Vladimir Putin

La sfârşitul summitului extraordinar UE de la Bruxelles, preşedintele francez a declarat că a avut joi "un schimb franc, direct, rapid" cu Vladimir Putin în care a solicitat "încetarea luptelor cât mai curând posibil".

---

Actualizare 01:31 GMT Sean Penn se află la Kiev pentru a documenta invazia Rusiei

Actorul şi regizorul american Sean Penn se află la Kiev unde filmează un documentar despre invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit unui anunţ făcut joi de preşedinţia ucraineană.

---

Actualizare 23:54 GMT - Volodimir Zelenski: "'137 de ucraineni ucişi în prima zi de atac''

Preşedintele Ucrainei spune că 137 de civili şi militari au fost ucişi în ţară în prima zi a invaziei ruse.

De asemenea, acesta a precizar că 316 persoane au fost rănite.

"Forţele ruse omoară oameni şi transformă oraşele paşnice în ţinte militare. Este rău şi nu va fi iertat niciodată", a spus Zelenski.

---

Actualizare 23:48 GMT Fumio Kishida: ''Japonia va întări sancţiunile împotriva Rusiei''

Japonia va întări sancţiunile împotriva Rusiei în trei domenii, inclusiv instituţiile financiare şi exporturile de echipamente militare, a declarat prim-ministrul Fumio Kishida.

De asemenea, Japonia va face tot posibilul pentru a limita efectele economice asupra Japoniei ca urmare a consecinţelor crizei din Ucraina, a spus acesta.

---

Actualizare 23:16 GMT - Casa Albă spune că Joe Biden a informat liderii Congresului SUA despre Ucraina

Joe Biden a informat liderii Congresului SUA despre criza din Ucraina printr-un apel sigur, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

''Joe Biden a petrecut o oră în această după-amiază la telefon cu liderii democraţi şi republicani din Congres, informându-i despre situaţie printr-un apel sigur, informându-i despre situaţia de pe teren, răspunzând şi la întrebările pe care le aveau", a declarat Jen Psaki.

---

Actualizare 23:14 GMT - SUA şi Albania cer vineri un vot al ONU pe o rezoluţie care condamnă Rusia

Statele Unite şi Albania au cerut un vot al Consiliului de Securitate al ONU vineri, la ora 20:00 GMT, asupra unui proiect de rezoluţie care condamnă ferm invadarea Ucrainei de către Rusia şi care solicită Moscovei să îşi retragă imediat trupele, au declarat surse diplomatice.

---

Actualizare 22:54 GMT - Zelenskyi cere UE să-l oprească pe "agresorul" rus

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor UE să "stea cot la cot cu Ucraina şi să-l oprească pe agresorul rus".

Într-o declaraţie publicată pe pagina sa în aplicaţia de mesagerie Telegram, liderul Ucrainei a cerut ''sancţiuni economice şi financiare puternice" împotriva Rusiei, inclusiv întreruperea acesteia de la reţeaua internaţională de plăţi SWIFT şi impunerea unui embargo asupra comerţului cu petrol şi gaze.

''Soarta Europei este decisă în Ucraina: dacă preşedintele rus Vladimir Putin nu primeşte o respingere decentă acum, el va merge mai departe", a spus Zelenskyy, adăugând că UE ar putea ajuta şi Ucraina cu arme şi muniţii şi să sprijine operaţiunea ONU de menţinere a păcii.

"Oamenii noştri mor pentru libertatea Ucrainei şi a Europei", se precizează în declaraţie. "Aşteptăm de mult timp la o uşă deschisă. Am întrebat despre apartenenţa la NATO şi nu am primit răspuns", a adăudat Zelenski.

---

Actualizare 22:21 GMT - Zelenski a semnat un decret de mobilizare generală a populaţiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret privind mobilizarea generală a populaţiei ca urmare a invaziei începute de Rusia, a anunţat agenţia de presă Interfax.

Citând un decret de pe site-ul prezidenţial, agenţia a spus că mobilizarea va avea loc în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a decretului.

---

Actualizare 21:13 GMT - Nancy Pelosi: ''Răspunsul va fi devastator pentru Rusia"

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul american, Nancy Pelosi, a declarat că răspunsul SUA şi al aliaţilor săi la decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina "va fi sever, continuu şi devastator pentru Rusia, din punct de vedere economic, diplomatic şi strategic".

Aceasta a lăudat sancţiunile anunţate de Joe Biden şi a precizat că Washingtonul alături de partenerii săi sunt "uniţi cu o forţă fără precedent".

"Congresul Statelor Unite se alătură preşedintelui Biden şi tuturor americanilor în rugăciune pentru poporul ucrainean", a spus aceasta într-o declaraţie.

---

Actualizare 20:57 GMT - Forţele ruse au avansat mai aproape de Kiev

Forţele ruse fac progrese asupra capitalei Ucrainei, iar Moscova a continuat să introducă forţe în ţară, a declarat un înalt oficial american al Apărării.

Potrivit acestuia, până acum Rusia a tras peste 160 de rachete în ţinte ucrainene.

---

Actualizare 20:28 GMT - Consilier: ''Întreaga Europă este în pericol major''

Vorbind cu Al Jazeera despre problema nucleară, Igor Novikov, un fost consilier al lui Zelenskyy, a declarat: "Avem nevoie de ajutor pentru a explica pericolele prietenilor noştri din Occident''.

"Vreau să spun că Ucraina are 15 reactoare nucleare active şi deşeuri nucleare la Cernobîl: un mortar ratat şi toată lumea din Europa se confruntă cu o catastrofă nucleară majoră", a spus Novikov.

"Aş ruga pe toată lumea să vorbească cu reprezentanţii tăi politici, cu prietenii şi colegii tăi. Toată lumea ar trebui să înţeleagă că nu este vorba doar despre Ucraina, întreaga Europă este în mare pericol", a adăugat aceasta.

---

Actualizare 20:24 GMT Liderii UE convin asupra unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Liderii UE au convenit asupra unui nou pachet masiv de sancţiuni la adresa Rusiei, sancţiuni ce vizează sectoarele energiei, finanţelor şi transporturilor, conform unei declaraţii comune a statelor membre.

"Consiliul European convin astăzi asupra măsurilor restrictive suplimentare care vor impune Rusiei consecinţe masive şi grave pentru acţiunile sale", se arată într-o declaraţie a celor 27 de lideri naţionali ai UE reuniţi la Bruxelles.

"Aceste sancţiuni acoperă sectorul financiar, sectoarele energiei şi transporturilor, bunurile cu dublă utilizare, precum şi controalele exporturilor şi finanţarea exporturilor, politica de vize, liste suplimentare ale persoanelor ruşi şi noi criterii de listare", se arată în comunicat.

---

Actualizare 20:22 GMT - Forţele ucrainene recuceresc aerodromul Hostomel

Forţele ucrainene au recucerit aerodromul Hostomel, a declarat consilierul biroului prezidenţial ucrainean.

---

Actualizare 20:18 GMT - Forţele ruse au captura Insula Şerpilor

Poliţia naţională a Ucrainei a declarat că forţele ruse au capturat Insula Şerpilor din Ucraina, situată în nord-vestul Mării Negre.

---

Actualizare 19:57 GMT - AIEA: Centralele nucleare din Ucraina funcţionează în siguranţă, iar la Cernobîl nu sunt distrugeri

Centralele nucleare din Ucraina funcţionează în siguranţă şi nu există nicio ''distrugere'' la deşeurile nucleare rămase şi la alte instalaţii de la Cernobîl, a transmis astăzi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

''Ucraina a informat AIEA că 'forţe armate neidentificate' au preluat controlul asupra tuturor instalaţiilor întreprinderii specializate de stat de la centrala nucleară Cernobîl, aflate în interiorul zonei de excludere'', a precizat AIEA într-un comunicat.

De asemenea, autoritatea ucraineană pentru energie nucleară a transmis AIEA că nu există victime sau pagube materiale la situl industrial.

---

Actualizare 19:54 GMT - Ucraina a solicitat o dezbatere urgentă a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului

Ucraina a cerut astăzi preşedintelui Consiliului pentru Drepturile Omului să organizeze o dezbatere urgentă privind situaţia drepturilor omului ''rezultată din agresiunea rusă'', a anunţat ONU.

''Condamnăm în termenii cei mai fermi agresiunea militară fără precedent a Rusiei împotriva Ucrainei. Noi, UE, susţinem pe deplin cererea Ucrainei'' pentru o dezbatere urgentă, a declarat într-un tweet reprezentanţa europeană la ONU din Geneva.

De asemenea, UE a precizat într-o postare publicată pe Twitter că sprijină această mişcare.

Preşedintele Consiliului se va întâlni şi discuta cererea cu cele 47 de ţări membre ale acestuia pentru a fi examinată, se arată într-un comunicat al ONU.

---

Actualizare 19:44 GMT - Ucraina: Cel puţin 57 de oameni au fost ucişi

Cel puţin 57 de oameni ucişi şi alţi 169 răniţi în urma atacurilor lansate de Rusia, a anunţat un oficial ucrainean.

''Sunt 57 de persoane ucise şi alte 169 rănite ca urmare a atacurilor forţelor ruseşti'', a declarat ministrul ucrainean al Sănătăţii Viktor Lyaşko.

De asemenea, ministrul adjunct al Apărării a raportat că bombardamentele ruseşti sunt încă în regiunea Doneţk.

---

Actualizare 19:35 GMT - Interfax: Un avion militar de transport s-a prăbuşit în sudul Rusiei

Un avion de transport militar rusesc AN-26 s-a prăbuşit în regiunea Voronej din sudul Rusiei, a declarat agenţia de presă Interfax, citată de oficiali militari ruşi.

Accidentul ar fi putut fi cauzat de o defecţiune tehnică şi nu a provocat nicio pagubă la sol, a precizat Interfax, citând un birou de presă al districtului militar de vest al Rusiei.

---

Actualizare 19:30 GMT - Corespondent Al Jazeera: Noi sancţiuni pentru izolarea Rusiei de economia globală

Kimberly Halkett de la Al Jazeera, vorbind de la Washington DC, a transmis că noile sancţiuni împotriva Rusiei, care sunt coordonate cu aliaţii europeni, vor izola ţara de economia globală.

"Acest lucru va fi - în special în Statele Unite - toate activele pe care Rusia le deţine în prezent în Statele Unite vor fi acum îngheţate", a precizat Halkett.

În discursul său de la Casa Albă, a adăugat Halkett, Joe Biden a semnalat publicului american că SUA monitorizează îndeaproape situaţia pentru a evalua dacă trimit sau nu propriile trupe.

---

Actualizare 19:28 GMT - Oficial american: ''SUA vor trimite aproximativ 7.000 de militari suplimentari în Germania''

SUA vOR trimite aproximativ 7.000 de militari suplimentari în Germania ca reacţie la invazia Ucrainei de către Vladimir Putin, a anunţat astăzi un înalt oficial american de la Washington.

Potrivit oficialului, trupele vor fi formate dintr-o echipă de luptă de brigadă blindată şi vor pleca în Germania în zilele următoare.

Obiectivul acestei noi desfăşurări, care va avea loc în următoarele zile, este de a "linişti aliaţii NATO, de a descuraja un atac rusesc şi de a fi gata să sprijine nevoile din regiune", a precizat acesta.

---

Actualizare 19:19 GMT - Joe Biden: "SUA vor apăra fiecare centimentru al teritoriului NATO

Joe Biden a promis că va apăra "fiecare centimetru" din teritoriul NATO, însă a reafirmat că nu vor fi dislocate trupe americane în Ucraina.

"Aşa cum am spus foarte clar, Statele Unite vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO cu o forţă completă a puterii americane. Forţele noastre nu vor fi angajate într-un conflict cu Rusia în Ucraina", a declarat Joe Biden.

---

Actualizare 19:07 GMT - Rusia are "superioritate aeriană completă" asupra Ucrainei

Rusia are "superioritate aeriană completă" în Ucraina şi doreşte să adune "o forţă copleşitoare" în jurul capitalei Kiev, a declarat astăzi un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale.

"În esenţă, ruşii au acum superioritate aeriană completă asupra Ucrainei", a precizat această sursă sub anonimat.

---

Actualizare 18:58 GMT - Joe Biden: ''Vom limita capacitatea Rusiei de a face afaceri în dolari, euro, lire şi yeni''

Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat joi seara un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei, după decizia unilaterală a lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina. Astfel, Joe Biden a precizat că SUA ''vor limita capacităţii Rusiei de a face afaceri în dolari, euro, lire sterline şi yeni pentru a fi inclusă în economia globală''.

"Între acţiunile noastre şi cele ale aliaţilor şi partenerilor noştri, estimăm că va reduce mai mult de

jumătate din importurile ruşilor de înaltă tehnologie", a precizat Joe Biden.

---

Actualizare 18:15 GMT - Înalt oficial: ''Rusia intenţionează să decapiteze guvernul Ucrainei''

Statele Unite consideră că invazia Rusiei este menită să "decapiteze" guvernul Ucrainei, una dintre cele trei axe principale de atac este îndreptată spre Kiev, a declarat un oficial înalt al apărării.

"Indicaţiile pe care le-am văzut până acum, doar în aceste primele, nici măcar 12 ore, sunt în concordanţă cu evaluarea noastră de mai devreme, acesta ar fi scopul lui de a decapita acest guvern", a declarat oficialul reporterilor.

"Ceea ce vedem sunt fazele iniţiale ale unei invazii la scară largă", a adăugat oficialul, sugerând că celelalte axe ale atacului au fost o înaintare a Rusiei spre sud, în oraşul Harkiv, din nordul Ucrainei şi o împingere către nord din Crimeea controlată de ruşi spre oraşul Herson, din sudul Ucrainei.

"Nu am văzut o mişcare convenţională ca aceasta, de la un stat la altul, din cel de-al Doilea Război Mondial, cu siguranţă nimic la această dimensiune şi amploare. Acest atac are potenţialul de a fi foarte sângeros, foarte costisitor şi de mare impact asupra securităţii europene'', a adăugat acesta.

---

Actualizare 18:00 GMT - Oficial ucrainean: ''Centrala nucleară de la Cernobîl, capturată de forţele ruse''

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forţele ruse, a declarat astăzi Mihailo Podoliak, consilier al oficiului prezidenţial al Ucrainei.

"Este imposibil să spunem dacă centrala nucleară de la Cernobîl este sigură după un atac complet lipsit de sens din partea ruşilor", a spus acesta. "Aceasta este una dintre cele mai serioase ameninţări din Europa de astăzi", a adăugat oficialul.

---

Actualizare 17:43 GMT - Prima zi a invaziei ruse în Ucraina este un ''succes'', potrivit Moscovei

Un purtător de cuvânt al ministerului rus al Apărării a declarat că armata ţării şi-a atins obiectivele pe care şi le-a stabilit pentru prima zi a ofensivei militare lansate în zori asupra Ucrainei.

''Toate misiunile încredinţate grupurilor de militari ai forţelor armate ale Federaţiei Ruse pentru ziua aceasta au fost îndeplinite cu succes'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

---

Actualizare 17:08 GMT - Liderii G7 s-au pus de acord asupra unor sancţiuni împotriva Rusiei

Liderii ţărilor din G7, în reuniunea lor virtuală de astăzi, s-au pus de acord asupra unui pachet de sancţiuni contra Rusiei, ca răspuns la invadarea Ucrainei de forţele armate ruse.

''Această criză este o ameninţare serioasă la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli, cu ramificaţii dincolo de Europa", au declarat liderii G7 într-o declaraţie comună publicată de Germania.

Potrivit acestora, preşedintele rus, Vladimir Putin, a "reintrodus războiul pe continentul european", plasându-se "de partea greşită a istoriei", potrivit unei declaraţii comune elaborate în urma unei videoconferinţe, care a avut loc astăzi.

---

Actualizare 16:52 GMT - Vladimir Putin spune că nu avea altă cale decât să invadeze Ucraina

Preşedintele Vladimir Putin a declarat astăzi că nu a avut altă opţiune decât să ordone ceea ce el a numit o operaţiune specială împotriva Ucrainei, spunând că toate încercările anterioare ale Moscovei de a schimba situaţia de securitate au eşuat.

Moscova a cerut alianţei militare NATO conduse de SUA să garanteze Ucrainei că nu va avea niciodată voie să devină membră şi să înceteze orice activitate militară în Europa de Est înainte de a lansa un atac asupra ţării vecine. Washingtonul şi NATO au respins categoric aceste cereri.

---

Actualizare 15:56 GMT - Ucraina: Zeci de oameni au fost ucişi în câteva ore de la atacul rusesc

Zeci de oameni au fost ucişi în primele ore ale invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit oficialilor locali.

Oleksii Arestovich, un consilier al lui Zelenski, a declarat că peste 40 de soldaţi ucraineni au fost ucişi şi zeci de alţi răniţi în câteva ore de la lansarea atacului de la Moscova. Acesta a adăugat că până la 10 civili au fost, de asemenea, ucişi.

---

Actualizare 15:25 GMT - Lupte la Cernobîl, în apropierea depozitului cu deşeuri nucleare

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat astăzi că forţele ucrainene se luptă cu trupele ruse care intenţionează să cucerească fosta centrală nucleară de la Cernobîl.

Sunt în desfăşurare lupte în apropierea depozitului cu deşeuri nucleare al centralei de la Cernobîl, unde armata rusă a pătruns dinspre Belarus, a declarat astăzi un responsabil din Ministerul de Interne ucrainean.

''Trupele ocupantului au intrat dinspre Belarus în zona centralei de la Cernobîl. Membrii Gărzii naţionale care protejează depozitul opun o rezistenţă îndârjită'', a scris pe Telegram, Anton Gheraşcenko, consilier în Ministerul de Interne ucrainean.

---

Actualizare 14:17 GMT - Dmitro Kuleba: ''Putin aruncă Europa în cea mai întunecată perioadă din 1939''

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba l-a acuzat pe Vladmir Putin că "a aruncat Europa în cea mai întunecată perioadă de la începutul celui de-al doilea război mondial în 1939'' şi a cerut aliaţilor săi să rupă legăturile diplomatice cu Rusia şi să impună sancţiuni.

"Orice guvern care speră să renunţe la asta este naiv. Nu repeta greşelile trecutului. Loviţi Rusia cu sancţiuni severe acum. Ajutaţi Ucraina cu sprijin militar şi financiar. Împreună putem #StopRussianAggression", a scris acesta pe Twitter.

---

Actualizare 14:00 GMT - O activistă de opoziţie din Rusia a fost reţinută

O activistă de opoziţie din Rusia a făcut apel la proteste împotriva războiului în mai multe oraşe din ţară astăzi, după ce Moscova a lansat o amplă operaţiune militară împotriva Ucrainei a fost reţinută de poliţie.

''Am fost reţinut când ieşeam din casă", a scris Marina Litvinovici, activistul din Moscova, pe Telegram.

---

Actualizare 13:47 GMT - Rusia anunţă distrugerea a 74 de instalaţii militare

Armata rusă a anunţat astăzi că a distrus 74 de instalaţii militare, între care 11 aerodromuri, în Ucraina, unde Moscova a lansat în cursul dimineţii o operaţiune militară de amploare, potrivit unui raport al agenţiei de presă RIA Novosti.

---

Actualizare 13:44 GMT - Poliţia ucraineană: ''Atacurile au loc la nivel naţional''

Poliţia ucraineană a anunţat astăzi că Rusia a efectuat 203 atacuri împotriva Ucrainei de la începutul zilei, confruntări având loc aproape pe întregul teritoriu ucrainean

Între timp, ministrul ucrainean al Apărării a declarat că unele forţe ruse au fost capturate în timpul luptelor intense.

---

Actualizare 12:44 GMT - Serviciul de frontieră ucrainean: ''Forţele ruse au pătruns în regiunea Kievului''

Forţele militare ruseşti au pătruns în regiunea Kievului dinspre Belarus pentru a efectua un atac cu rachete Grad asupra unor ţinte militare, a anunţat astăzi Serviciul ucrainean de pază a frontierei.

Potrivit oficialilor, Rusia foloseşte sisteme de rachetă Grad ca parte a atacului său şi au susţinut că elicopterele ruseşti au atacat un aeroport militar din apropierea Kievului.

Forţele ucrainene au doborât trei dintre elicopterele implicate în atacul asupra instalaţiei, au adăugat oficialii.

---

Actualizare 12:31 GMT - ONU cere ţărilor vecine Ucrainei să menţină graniţele deschide pentru refugiaţi

Înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi a avertizat că situaţia din Ucraina se deteriorează rapid şi a făcut apel la ţările vecine să menţină deschise frontierele pentru cei care caută securitate şi protecţie''

"Am văzut deja rapoarte despre victime şi oameni care au început să-şi părăsească casele pentru a căuta siguranţă", a precizat acesta într-un comunicat.

Potrivit acestuia, agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR) şi-a intensificat operaţiunile şi lucrează cu autorităţile ucrainene pentru a oferi asistenţă umanitară mai mare.

---

Actualizare 11:57 GMT - Aleksei Navalnîi condamnă invazia Rusiei în Ucraina

Principalul opozant rus Aleksei Navalnîi condamnă invazia Rusiei în Ucraina.

"Războiul cu Ucraina a fost declanşat pentru a acoperi jaful cetăţenilor ruşi şi a le distrage atenţia de la problemele interne ale ţării, de la degradarea economiei acesteia. Sunt împotriva acestui război", a precizat acesta. "Sunt împotriva acestui război".

Aleksei Navalnîi ispăşeşte în prezent o pedeapsă cu închisoarea pentru presupuse încălcări ale eliberării condiţionate care ar putea fi prelungită cu mai mult de un deceniu dacă este condamnat pentru noi acuzaţii, inclusiv fraudă şi sfidarea instanţei.

Aliaţii săi au susţinut că ultimul său proces care a început săptămâna trecută a fost programat intenţionat pentru a coincide cu criza din Ucraina.

---

Actualizare 11:42 GMT - Erdogan consideră atacul Rusiei drept o "lovitură puternică" pentru pace

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră atacul Rusiei "o lovitură puternică" dată stabilităţii şi păcii regionale.

"Acest pas, pe care noi îl considerăm o încălcare a dreptului internaţional, este o lovitură puternică pentru pacea, armonia şi stabilitatea regionale", a spus el, adăugând că a transmis sprijinul Turciei într-o convorbire telefonică avută joi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

---

Actualizare 10:59 GMT - Volodimir Zelenski discută cu emirul Qatarului

Şeicul Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani, emirul statului Qatar, a primit un apel telefonic din partea preşedintelui Ucrainei care l-a informat cu privire la cele mai recente evoluţii, potrivit unui comunicat.

Şeicul Tamim a cerut tuturor părţilor să-şi exercite reţinerea şi să rezolve criza prin mijloace diplomatice, se mai arată în comunicat. Emirul Qatarului a cerut şi protecţia civililor.

---

Actualizare 10:57 GMT - Statele membre NATO au convenit să întărească forţele terestre, maritime şi aeriene de pe flancul estic al alianţei militare.

"Desfăşurăm forţe terestre şi aeriene suplimentare defensive în partea de est a alianţei, precum şi mijloace maritime suplimentare", au declarat ambasadorii NATO.

"Am crescut gradul de pregătire a forţelor noastre de a răspunde tuturor situaţiilor neprevăzute", a adăugat aceştia.

---

Actualizare 10:46 GMT - Liderul separatist din Doneţk: ''Evacuarea rezidenţilor în Rusia a fost suspendată''

Liderul separatist din Doneţk, Denis Puşilin, Denis Pushilin, a transmis că evacuarea rezidenţilor teritoriului în Rusia a fost suspendată, potrivit unui raport al agenţiei de presă Interfax.

---

Actualizare 10:35 GMT - Primarul Mariupolului: ''Trei civili au fost ucişi''

Primarul oraşului Mariupol a precizat că trei dintre civilii oraşului din estul Ucrainei au fost ucişi şi alţi şase sunt răniţi pe fondul invaziei Rusiei.

Vadym Boychenko a declarat într-o conferinţă de presă că forţele ruse au atacat aeroportul oraşului şi un sat din apropiere.

"Nu intraţi în panică. Suntem pregătiţi să luptăm pentru Mariupol şi Ucraina", a adăugat acesta.

---

Actualizare 10:25 GMT - Oleksii Arestovich, consilierul preşedintelui Ucrainei a declarat că aproximativ 40 de persoane au fost ucise până acum pe fondul invaziei Rusiei.

Potrivit acestuia, câteva zeci de persoane au fost rănite.

De asemenea, Oleksii Arestovich nu a precizat dacă victimele au inclus şi civili.

---

Actualizare 10:17 GMT - Aliatul lui Putin afirmă că demilitarizarea Ucrainei este singura modalitate de a preveni războiul în Europa

Preşedintele Camerei Inferioare a Parlamentului Rusiei, Vyacheslav Volodin, a precizat că singura modalitate de a preveni războiul în Europa este ca Ucraina să fie "demilitarizată", potrivit unui raport al agenţiei de presă din ţară RIA Novosti.

---

Actualizare 10:08 GMT - Preşedintele Ucrainei anunţă ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat astăzi ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia, după agresiunea militară împotriva teritoriului ucrainean ordonată în zorii zilei de şeful statului rus, Vladimir Putin.

Mişcarea şefului statului a marcat prima ruptură de legături de când Rusia şi Ucraina au devenit ţări independente după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991.

---

Actualizare 10:06 GMT - OSCE declară că misiunea de monitorizare în Ucraina implementează planuri de urgenţă

Secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a declarat că misiunea specială de monitorizare a organismului de securitate în Ucraina, care are sute de observatori în estul ţării, se adaptează după ofensiva militară a Rusiei.

"Planurile de urgenţă bine dezvoltate ale misiunii sunt puse în aplicare", a spus Helga Schmid într-un discurs adresat Adunării Parlamentare a OSCE, fără a oferi detalii.

"Siguranţa şi securitatea personalului nostru este prioritatea noastră cea mai mare", a adăugat aceasta.

---

Actualizare 10:01 GMT - Boris Johnson: ''Invazia rusă este o catastrofă pentru Europa''

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a transmis astăzi că invadarea Ucrainei de către Rusia este o "catastrofă" pentru Europa şi a cerut o reuniune urgentă a alianţei militare NATO.

"Aceasta este o catastrofă pentru continentul nostru", a spus Boris Johnson pe Twitter.

---

Actualizare 09:23 GMT - Premierul Finlandei: ''Suntem pregătiţi să primim refugiaţi din Ucraina''

Finlanda este pregătită să primească refugiaţi din Ucraina, a declarat premierul ţării.

"La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe al Finlandei se pregăteşte să primească refugiaţi din Ucraina", a declarat Sanna Marin reporterilor.

Atât Sanna Marin, cât şi preşedintele Finlandei Sauli Niinisto au condamnat ferm atacul Rusiei.

"În ciuda avertismentelor anterioare, dimineaţa aceasta a reprezentat un şoc pentru noi toţi, iar sentimentele noastre cele mai profunde sunt faţă de poporul ucrainean", a precizat Sauli Niinisto.

---

Actualizare 09:10 GMT - Analist: ''Sancţiunile nu sunt suficiente pentru a opri Rusia''

Fabrice Pothier, director de strategie la firma de consultanţă Rasmussen Global şi fost director de planificare a politicilor la NATO, spune că decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina "nu este surprinzătoare".

"Vladimir Putin vrea să reconstruiască imperiul Rusiei", a declarat Fabrice Pothier pentru Al Jazeera.

"În timp ce pachetele de sancţiuni ale SUA şi UE sunt impresionante şi există într-adevăr multă unitate şi discuţii coordonate între aliaţii Kievului, concluzia este că acest lucru nu este suficient pentru a-l împiedica pe Putin să-şi urmeze viziunea întortocheată", a adăugat acesta.

"NATO nu este dispusă să pună niciun soldat pe pământul ucrainean, iar Vladimir Putin ştie foarte bine acest lucru şi, prin urmare, poate merge până la Kiev."

---

Actualizare 08:45 GMT - Aleksandr Lukaşenko: '' Forţele armate ale Belarusului nu iau parte la invazie''

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko, un aliat al Moscovei, a susţinut că forţele armate ale Belarusului nu participă la invazia Ucrainei de către Rusia, potrivit unui raport al agenţiei de presă de stat Belta.

Autorităţile de graniţă ucrainene au declarat mai devreme că trupele ruse au atacat Ucraina din Belarus unde au organizat exerciţii militare comune la scară largă cu forţele belaruse, precum şi din Rusia cu sprijin din Belarus.

---

Actualizare 08:41 GMT - Ucraina cere Turciei să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele din Marea Neagră pentru navele ruse

Ucraina a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele ruse şi vrea sancţiuni împotriva Moscovei, a declarat astăzi ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar, după ce Rusia a lansat un atac aerian şi terestru asupra ţării vecine.

"Solicităm ca spaţiul aerian şi strâmtorile Bosfor şi Dardanele să fie închise. Am transmis părţii turce solicitarea noastră în acest sens", a declarat ambasadorul Vasil Bodnar într-o conferinţă de presă la Ankara.

---

Actualizare 08:32 GMT - O activistă de opoziţie din Rusia face apel la organizarea unor proteste împotriva războiului

O activistă de opoziţie din Rusia a făcut apel la proteste împotriva războiului în mai multe oraşe din ţară astăzi, după ce Moscova a lansat o amplă operaţiune militară împotriva Ucrainei.

"Vom curăţa această mizerie mulţi ani de acum înainte. Nici măcar noi, ci copiii şi nepoţii noştri", a scris pe Facebook Marina Litvinovici.

"Tot ce vedem este agonia unui om aflat pe moarte. Din păcate, Rusia este în agonie", a adăugat aceasta.

---

Actualizare 08:06 GMT - Raport: Rusia susţine că raidurile aeriene nu vizează oraşele Ucrainei şi nu reprezintă o ameninţare civilă

Ministerul rus al Apărării a susţinut că raidurile sale aeriene asupra Ucrainei nu vizează oraşele ţării şi nu reprezintă o ameninţare pentru civili, relatează agenţia de presă RIA Novosti.

Ucraina a declarat mai devreme că cel puţin opt persoane au fost ucise şi alte nouă rănite în urma bombardamentelor ruseşti.

---

Actualizare 07:35 GMT - Raport: Rusia suspendă transportul maritim în marea Azov

Rusia a suspendat circulaţia navelor comerciale în marea Azov până la noi ordine, a declarat agenţia de presă Interfax, citată de agenţia de stat pentru transport maritim şi fluvial.

Ucraina şi Rusia au ambele porturi la Marea Azov, inclusiv portul major al Ucrainei Mariupol, în timp ce Rusia controlează gura mării în strâmtoarea Kerci.

---

Actualizare 07:25 GMT - Sara Cincurova, Al Jazeera: "Toată lumea a intrat în panică"

Sara Cincurova, de la Al Jazeera, spune că se afla într-un tren care se îndrepta spre oraşul Kramatorsk, din estul Ucrainei, când a apărut vestea despre invazia Rusiei.

"Toată lumea intră în panică... era un bătrân care întreba ce se întâmplă şi însoţitorul de tren i-a spus că războiul tocmai a început", a precizat Sara Cincurova.

"A fost un alt pasager, o bătrână al cărei fiu este în armată, care a început să plângă. Alţi oameni şi-au urat succes reciproc", a adăugat aceasta.

"Unii oameni au decis să se îndrepte spre est pentru a se întâlni cu familiile lor, dar alţii au coborât".

---

Actualizare 06:14 GMT - Sirenele raidurilor aeriene au pornit în Kiev

Andrew Simmons, de la Al Jazeera , raportând de la Kiev, spune că sirenele raidurilor aeriene au răsunat în tot oraşul.

"Se pare că instalaţiile militare au fost ţinta atacului. Au existat atacuri cu rachete, numărul victimelor şi nivelul daunelor nu sunt clare în acest moment", a precizat Simmons.

"Întregul cer a fost inundat de roşu şi portocaliu când aceste rachete au lovit, unele dintre ele aparent erau rachete de croazieră. De asemenea, principalul aeroport internaţional a fost atacat. Nu este clar care sunt pagubele acolo, dar tot spaţiul aerian este închis", a adăugat acesta.

---

Actualizare 06:07 GMT - Volodimir Zelenski: ''Războiul este un mare dezastru"

Ucraina-Al Jazeera-24 februarie 2022: Cu câteva ore înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Volodimir Zelenski a Citeşte mai mult...

---

Actualizare 06:07 GMT - Preşedintele Ucrainei decretează legea marţială pe întreg teritoriul ţării

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat astăzi introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării, după ce Vladimir Putin a declarat în zori începerea unei "operaţiuni militare" în Ucraina.

''"Dragi cetăţeni ucraineni, în această dimineaţă, preşedintele Putin a anunţat o operaţiune militară specială în Donbas. Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurii noastre militare şi a poliţiştilor noştri de frontieră. S-au auzit explozii în multe oraşe din Ucraina. Introducem legea marţială pe întreg teritoriul ţării noastre'', preşedintele Ucrainei într-o scurtă declaraţie video.

''Acum un minut am avut o convorbire cu preşedintele Biden. SUA au început deja să unească sprijinul internaţional. Astăzi fiecare dintre voi ar trebui să îşi păstreze calmul. Staţi acasă dacă puteţi. Noi lucrăm. Armata lucrează. Întregul sector al apărării şi securităţii funcţionează!", a adăugat acesta.

---

Actualizare 05:59 GMT - Ucraina anunţă că a fost atacată de-a lungul frontierelor cu Rusia şi Belarus

Ucraina a fost atacată astăzi de trupele ruse de-a lungul frontierelor sale cu Rusia şi Belarus, au anunţat printr-un comunicat autorităţile de graniţă ucrainene.

Autorităţile de graniţă ucrainene au mai anunţat că un atac a fost declanşat şi dinspre peninsula Crimeea.

---

Actualizare 05:59 GMT - Dorsa Jabbari de la Al Jazeera, raportând de la Moscova, spune că armata rusă este "foarte strânsă cu privire la ceea ce se întâmplă pe teren cu Ucraina".

"Auzim informaţii despre armata rusă care intră din diferite părţi ale Ucrainei - din est, din vest şi acum presupus din nord în Belarus", a precizat Dorsa Jabbari.

"Este clar acum că aceasta nu este doar o mică operaţiune militară în regiunea de est a Donbasului, aşa cum a spus preşedintele Putin", a adăugat Dorsa Jabbari.

---

Actualizare 05:48 GMT- Armata ucraineană anunţă că Rusia a început "bombardarea masivă" a unităţilor sale

Ministrul ucrainean al Apărăriia declarat că unităţile ucrainene, centrele militare de control şi aerodromurile din estul ţării sunt bombardate intens de Rusia.

Declaraţia sa a venit în timp ce armata a spus că forţele aeriene ucrainene încearcă să respingă un atac aerian rusesc.

---

Actualizare 05:30 GMT - Analist: "'Mişcarea Rusiei ar putea schimba dinamica în Rusia''

Chris Weafer, CEO-ul Macro consultativ, a spus că mişcarea Rusiei ar putea reprezenta un risc pentru consensul intern al lui Vladimir Putin.

"Ceea ce a făcut Putin este riscant nu doar în ceea ce priveşte geopolitica şi reacţia occidentală, ci este şi în ceea ce priveşte politica internă", a spus acesta.

---

Actualizare 05:25 GMT - Rusia afirmă că vizează instalaţiile militare ucrainene cu arme "de precizie"

Ministerul rus al Apărării a declarat că vizează infrastructura militară ucraineană cu arme de precizie.

"Infrastructura militară, instalaţiile de apărare aeriană, aerodromurile militare şi aviaţia Forţelor Armate ale Ucrainei sunt dezactivate cu arme de înaltă precizie", a spus ministerul într-un comunicat transmis de agenţiile de presă ruse.

---

Actualizare -ORA 05:07 GMT - UE avertizează că va trage la răspundere Kremlinul pentru atacul împotriva Ucrainei

Preşedinta Comisiei Europene a denunţat atacul Rusiei asupra Ucrainei şi a promis că va trage Moscova "la răspundere".

"Condamnăm ferm atacul nejustificat al Rusiei asupra Ucrainei. În aceste ore negre, gândurile noastre sunt la Ucraina şi la femeile, bărbaţii şi copiii nevinovaţi care se confruntă cu acest atac neprovocat şi se tem pentru viaţa lor", a scris şefa UE, Ursula von der Leyen, într-o postare publicată pe Twitter.

---

Actualizare - ORA 05:01 GMT: Casa Albă: Joe Biden a discutat cu preşedintele ucrainean Zelenski

Preşedintele american Joe Biden a discutat prin telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, promiţându-i sprijinul Statelor Unite în faţa atacului Rusiei, a anunţat Casa Albă.

Joe Biden "tocmai a vorbit cu Zelensky", a spus un purtător de cuvânt, adăugând că detaliile vor fi publicate mai târziu.

---

Actualizare - ORA 04:52 GMT: Reprezentantul ONU al Moscovei spune că Rusia vizează "junta la putere la Kiev"

Ambasadorul Rusiei la ONU a declarat în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate că operaţiunea militară a Moscovei împotriva Ucrainei vizează "junta" aflată la putere la Kiev.

"Am vrut să spun în concluzie că nu suntem agresivi împotriva poporului ucrainean, ci împotriva juntei care este la putere la Kiev", a precizat Vasili Nebenzia.

Un vehicul militar este văzut pe o stradă de la marginea oraşului Doneţk, controlat de separatişti

---

Actualizare - ORA 04:44 GMT: Şeful ONU îndeamnă Rusia să înceteze operaţiunile militare în Ucraina

Antonia Guterres a cerut Rusiei să pună capăt agresiunilor din Ucraina.

''Domnule preşedinte Putin, în numele umanităţii, aduceţi-vă trupele înapoi în Rusia'', a declarat Guterres, vorbind după o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate privind Ucraina, a spus secretarul general.

---

Actualizare - ORA 04:34 GMT - Kiev: Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunţat joi că Rusia a lansat o ''invazie la scară largă a Ucrainei''.

Focuri de armă au fost auzite astăzi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, la scurt timp după ce Rusia a anunţat o operaţiune militară în Ucraina, a precizat agenţia de ştiri Interfax.

Ucraina a raportat atacuri cu rachete asupra instalaţiilor militare din întreaga ţară şi că trupele ruse au aterizat în oraşele portuare din sudul Odesa şi Mariupol. De asemenea, aeroportul a anulat zborurile şi a evacuat pasagerii şi personalul.

"Putin tocmai a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Oraşele paşnice ucrainene sunt în grevă", a spus Kuleba.

"Acesta este un război de agresiune. Ucraina se va apăra şi va câştiga. Lumea poate şi trebuie să-l oprească pe Vladimir Putin. Este momentul să acţionăm."

---

Actualizare - ORA 04:16 GMT: Explozii puternice auzite la Kiev

Andrew Simmons de la Al Jazeera, raportând de la Kiev, a declarat că cel puţin şapte "explozii puternice" au fost auzite în capitala Ucrainei.

"Sună ca un foc de obuze, dar ar putea fi lovituri aeriene", a declarat acesta.

"Aeroportul internaţional Boryspil a fost atacat... nu suntem siguri dacă a fost bombardat sau dacă este o explozie", a adăugat Andrew Simmons.

---

Actualizare - ORA 04:05 GMT: Jens Stoltenberg condamnă cu fermitate atacul Rusiei asupra Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat cu fermitate joi atacul nesăbuit al Rusiei asupra Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieţi de civili.

Acesta a spus că aliaţii se vor întâlni pentru a aborda noua agresiune a Rusiei.

"NATO va face tot ce este necesar pentru a-i proteja şi a-i apăra pe aliaţi", a adăugat Jens Stoltenberg. .

---

Actualizare - ORA 03:58 GMT: Ucraina cere ONU "să facă tot posibilul pentru a opri războiul"

Reprezentantul ONU al Ucrainei a cerut Consiliului de Securitate să "oprească războiul" la scurt timp după ce Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară specială în estul Ucrainei.

"Aş dori să-l rog pe ambasadorul delegaţiei ruse să spună că în acest moment trupele dumneavoastră nu bombardează şi nu bombardează oraşele ucrainene, că trupele dumneavoastră nu se mişcă pe teritoriul Ucrainei", a spus acesta.

Ca răspuns, ambasadorul Rusiei la ONU a precizat: "Acesta nu se numeşte război, ci se numeşte operaţiune militară în Donbas".

---

Actualizare - ORA: 03:35 GMT: Joe Biden denunţă atacul "neprovocat şi nejustificat"

Joe Biden a denunţat atacul "neprovocat şi nejustificat" asupra Ucrainei, promiţând că lumea va "trage la răspundere Rusia".

Biden a spus că Rusia este singura responsabilă pentru "pierderile catastrofale de vieţi şi suferinţa umană" care vor urma, adăugând că se va adresa naţiunii joi cu privire la "consecinţe" pentru Rusia.

---

Actualizare - ORA03:30 GMT - Ucraina: Focuri de armă în apropierea principalului aeroport din Kiev

Focuri de armă au fost auzite astăzi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, la scurt timp după ce Rusia a anunţat o operaţiune militară în Ucraina, a informat agenţia de ştiri Interfax.

---

Actualizare - ORA 03:03 GMT: Vlaimir Putin spune că Rusia va conduce o operaţiune militară în estul Ucrainei

Vladimir Putin a spus că Rusia va conduce o operaţiune militară în Donbas şi a cerut armatei ucrainene să depună armele.

"Am luat decizia unei operaţiuni militare", a spus acesta într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înainte de ora 6 dimineaţa (03:00 GMT).

Acesta a precizat că acţiunea vine ca răspuns la ameninţările venite din Ucraina. El a adăugat că Rusia nu are un obiectiv de a ocupa Ucraina. Vladimir Putin a spus că responsabilitatea vărsării de sânge revine "regimului" ucrainean.

Putin a avertizat alte ţări că orice încercare de a interveni în acţiunea Rusiei va duce la "consecinţe pe care nu le-au văzut niciodată".

---

Actualizare - ORA 03:00 GMT: SUA spune ONU că o invazie "la scară largă" a Ucrainei este iminentă

Statele Unite consideră că o nouă invazie "la scară largă" a Ucrainei de către Rusia este iminentă, a avertizat ambasadorul Washingtonului la ONU, spunând că acesta este un moment "periculos".

"În această seară îi vedem pe ruşi închizând spaţiul aerian, mută trupele în Donbas şi mută forţele în poziţii pregătite pentru luptă", a spus trimisul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

---

Actualizare - ORA 02:36 GMT: Aliatul Rusiei, Cuba, critică SUA din cauza crizei din Ucraina, îndeamnă la diplomaţie

Cuba, un aliat apropiat al Rusiei, a criticat aspru Statele Unite pentru că au impus "extinderea progresivă a NATO către graniţele Federaţiei Ruse" şi a cerut o soluţie diplomatică pentru păstrarea păcii internaţionale.

"Guvernul SUA ameninţă Rusia de săptămâni întregi şi manipulează comunitatea internaţională cu privire la pericolele unei "invazii masive iminente' a Ucrainei", se arată într-un comunicat cubanez. "A furnizat arme şi tehnologie militară, a dislocat trupe în mai multe ţări din regiune, a aplicat sancţiuni unilaterale şi nedrepte şi a ameninţat cu alte represalii".

---

Actualizare - ORA 02:29 GMT: Analist: ''Atacurile cibernetice sunt despre subminarea încrederii în guvern"

Atacurile cibernetice sunt "despre percepţie" şi despre "subminarea încrederii în guvern", a spus Patrick Howell O'Neill, editor principal pentru securitate cibernetică pentru MIT Technology Review.

"Într-un moment ca acesta, asta este destul de important", a spus O'Neill pentru Al Jazeera.

---

Actualizare -ORA 01:35 GMT: Aeroporturile Dnipro, Harkiv, Zaporizhzhia din Ucraina au fost închise până joi dimineaţă

Circulaţia în aeroporturile din Dnipro, Harkov şi Zaporizhzhia din Ucraina este închisă până joi dimineaţă, potrivit notificărilor emise de autorităţile locale.

Nu a fost furnizat niciun motiv pentru aceste închideri, care urmează să se încheie între orele 05:00 şi 06:35 GMT, în funcţie de aeroport.

---

Actualizare -ORA 01:07 GMT: Companiile aeriene ar trebui să înceteze să zboare deasupra întregului spaţiu aerian al Ucrainei, a declarat monitorul zonei de conflict

Companiile aeriene ar trebui să înceteze să zboare deasupra oricărei părţi a Ucrainei din cauza riscului unei doborâri neintenţionate sau a unui atac cibernetic care vizează controlul traficului aerian pe fondul tensiunilor cu Rusia, a declarat un monitor al zonei de conflict.

Safe Airspace, care a fost înfiinţată pentru a oferi companiilor aeriene informaţii despre zonele de siguranţă şi de conflict după ce zborul Malaysia Airlines MH17 a fost doborât deasupra estului Ucrainei în 2014, a declarat că şi-a crescut nivelul de risc pentru a "nu zbura".

"Indiferent de mişcările reale ale forţelor ruse în Ucraina, nivelul de tensiune şi incertitudine din ţară este acum extrem", a spus Safe Airspace pe site-ul său. "Acest lucru în sine dă naştere unui risc semnificativ pentru aviaţia civilă".

---

Actualizare -ORA 01:03 GMT: Rusia închide parţial spaţiul aerian din apropierea graniţei cu Ucraina

Rusia a închis parţial spaţiul aerian la est de graniţa cu Ucraina, "pentru a oferi siguranţă" zborurilor aviaţiei civile, potrivit notificării adresate aviatorilor.

---

Actualizare -ORA 00:46 GMT: Blinken crede că Rusia va invada Ucraina înainte de sfârşitul nopţii

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat pentru NBC News că se aştepta ca Rusia să invadeze Ucraina înainte de încheierea nopţii, dar încă vede o şansă de a "evita o agresiune majoră".

"Totul pare să fie la locul lui pentru ca Rusia să se angajeze într-o agresiune majoră împotriva Ucrainei", a declarat Blinken într-un interviu pentru NBC.

---

Actualizare -ORA 00:20 GMT: Liderii G7 vor avea o întâlnire online joi

Liderii mondiali ai Grupului celor Şapte (G7) vor avea o întâlnire online joi pentru a discuta despre criza din Ucraina, a anunţat Casa Albă.

---

Actualizare -ORA 00:04 GMT: UNSC se va întruni miercuri seară din cauza evoluţiilor din Ucraina, spun diplomaţii

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va întruni în a doua sa sesiune de urgenţă în trei zile "din cauza evoluţiilor militare" de pe teren, au spus surse diplomatice.

Întâlnirea, care a fost solicitată de Kiev, este programată la ora 21:30 (02:30 GMT joi), au spus sursele.

---

Actualizare -ORA 23:27 GMT-UE i-a sancţionat pe ministrul apărării rus şi şefii militari

Uniunea Europeană a impus sancţiuni ministrului rus al apărării Serghei Şoigu şi şefilor militari, acestea fac parte dintr-un pachet de măsuri impuse autorităţilor ruse în urma recunoaşterii de către Kremlin a celor două regiuni separatiste ucrainene ca fiind independente.

Blocul celor 27 de naţiuni a impus îngheţarea activelor şi interzicerea vizelor personalităţilor de rang înalt, inclusiv comandanţii armatei, marinei şi aviaţiei ruse, şeful de stat major al Kremlinului, şeful canalului de televiziune de stat RT şi purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe, potrivit la jurnalul oficial al UE.

---

Actualizare -ORA 23:25 GMT: Macron reiterează sprijinul pentru suveranitatea Ucrainei

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a reiterat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei după o convorbire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenskyy, a declarat Palatul Elysee.

"De asemenea, Macron a lăudat calmul preşedintelui ucrainean în situaţia actuală", a spus preşedinţia franceză într-un comunicat.

Sprijinul pe care Uniunea Europeană îl poate oferi Ucrainei va fi pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului European de joi, a adăugat Palatul Elysee.

---

Actualizare -ORA 23:11 GMT: Zelensky spune că Rusia a aprobat o ofensivă împotriva Ucrainei

Zelensky a spus că Rusia a aprobat o ofensivă împotriva Ucrainei şi că preşedintele rus Vladimir Putin nu a răspuns invitaţiei sale de a purta discuţii.

"Am iniţiat un apel telefonic cu preşedintele Federaţiei Ruse. Rezultatul: tăcere", a spus el.

"Poporul Ucrainei şi guvernul Ucrainei doresc pace. Dar dacă suntem atacaţi, dacă este ameninţată libertatea şi viaţa poporului nostru, vom riposta."

Zelensky a făcut aceste remarci într-o postare pe Telegram în care a vorbit atât în ucraineană, cât şi în rusă.

---

Actualizare -ORA 23:08 GMT: Australia semnalează potenţiale atacuri cibernetice după sancţiunile impuse Rusiei

Australia trebuie să se pregătească pentru posibile atacuri cibernetice din partea Rusiei, a declarat prim-ministrul Scott Morrison, la o zi după ce s-a alăturat aliaţilor occidentali pentru a impune sancţiuni Moscovei.

"Atacurile cibernetice sunt o ameninţare reală şi actuală şi acesta este cel mai probabil un răspuns din partea Rusiei la sancţiunile venite din partea noastră", a spus Morrison pentru Channel Nine, când a fost întrebat dacă se aştepta la represalii din partea Rusiei.

El a îndemnat companiile australiene să-şi consolideze apărarea cibernetică. S-ar putea să nu fie loviţi direct, dar ar putea exista "atacuri cibernetice colaterale".

---

Actualizare -ORA 23:04 GMT- Franţa îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească Ucraina "fără întârziere"

Franţa a devenit cea mai recentă naţiune occidentală care a cerut cetăţenilor săi să părăsească Ucraina "fără întârziere".

"În contextul unor tensiuni grave cauzate de concentrarea trupelor ruse la graniţele Ucrainei", precum şi de recunoaşterea de către Rusia a două regiuni separatiste şi de impunerea de către Ucraina a stării de urgenţă, "cetăţenii francezi care se află în Ucraina ar trebui să părăsească ţara fără întârziere, " a declarat Ministerul de Externe al Franţei într-un comunicat de presă.

---

Actualizare -ORA 22:38 GMT: Ucraina solicită o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba a declarat că a cerut o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la cel mai recent apel pentru asistenţă militară al separatiştilor pro-ruşi către Rusia.

"Ucraina a solicitat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU din cauza apelului administraţiilor pro-ruse din Doneţk şi Lugansk adresat Rusiei prin care cer să li se ofere asistenţă militară, acest lucru reprezintă o escaladare a situaţiei de securitate", a spus Kuleba.

---

Actualizare -ORA 22:14 GMT: Imaginile din satelit arată noi desfăşurări în vestul Rusiei, lângă graniţa cu Ucraina

Imaginile din satelit au arătat o serie de noi desfăşurări în vestul Rusiei, multe dintre ele la 16 km (10 mile) de graniţa cu Ucraina şi la mai puţin de 80 km (50 mile) de oraşul ucrainean Harkiv, a declarat o companie privată din SUA.

Imaginile au arătat o desfăşurare pe teren, convoaie militare, artilerie şi transportoare blindate de personal cu echipamente de sprijin şi trupe. Imaginile publicate de Maxar Technologies, care urmăreşte de câteva săptămâni acumularea forţelor ruse, nu au putut fi verificate în mod independent.

---

Actualizare - ORA 21:31 GMT: Putin "strânge şuruburile Ucrainei"

Bernard Smith corespondentul Al Jazeera de la Moscova, spune că Putin "continuă să strângă şuruburile asupra Ucrainei".

"Putin spune că cele două state pe care le-a recunoscut acum autoproclamatele Republici Populare Doneţk şi Lugansk sunt recunoscute la nivel de ambasadă şi Rusia spune că îşi evacuează şi personalul diplomatic din Ucraina pentru a le proteja vieţile ", a spus Smith.

"De asemenea, Putin a lăudat pregătirea pentru luptă a trupelor ruse", a adăugat el.

---

Actualizare -ORA 21:27 GMT: Casa Albă spune că este în contact cu Ucraina pentru nevoile de securitate cibernetică

Administraţia preşedintelui american Joe Biden este în legătură cu autorităţile ucrainene cu privire la nevoile lor de securitate cibernetică, a spus Jen Psaki.

Site-urile web ale Guvernului ucrainean, ale Ministerului de Externe şi ale Serviciului de Securitate de Stat au fost oprite ieri. Guvernul a spus că a fost începutul unui alt atac cibernetic masiv.

"Suntem în conversaţii cu Ucraina cu privire la nevoile lor legate de securitatea cibernetică, astăzi ne vom deplasa de urgenţă pentru a evalua natura şi amploarea acestui eveniment", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

---

Actualizare -ORA 21:25 GMT :Kremlinul spune că rebelii ucraineni au cerut Rusiei "ajutor" împotriva Kievului

Kremlinul a spus că şefii republicilor separatiste din estul Ucrainei i-au cerut "ajutor" preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a "respinge agresiunea" din partea armatei ucrainene.

Într-o declaraţie transmisă de agenţiile de presă de stat ruse, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că republicile separatiste "cer preşedintelui Rusiei ajutor pentru a respinge agresiunea forţelor armate din Ucraina".

---

Actualizare -ORA 21:23 GMT:Casa Albă spune că Putin se adaptează, improviză după sancţiuni

Putin improviză şi trebuie să îşi adapteze strategia în privinţa Ucrainei în urma sancţiunilor impuse de Occident în această săptămână, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb