RELAXAREA CANTITATIVĂ VA CONDUCE LA CREŞTEREA EXPLOZIVĂ A PREŢURILOR DE CONSUM Dire Straits

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 ianuarie 2009

"That ain"t workin" that"s

the way you do it

Money for nothin" and your chicks

for free."

Dire Straits, Money For Nothing

Călin Rechea

Preşedintele-ales al Statelor Unite a lansat un nou avertisment săptămâ­na trecută, prin care încearcă să stimuleze viteza de adoptare a planului său de salvare a economiei americane. Barack Obama a declarat că "o situaţie cumplită (n.a. în engleză "dire") din punct de vedere economic" cere adoptarea unor măsuri "imediate şi îndrăzneţe" prin intermediul unor reduceri de taxe şi programe guvernamentale fără precedent.

În timpul campaniei electorale, Barack Obama a promis crearea a 1 milion noi locuri de muncă. Realitatea economică l-a obligat să mărească miza jocului cu electoratul. Programul său de relansare economică a trecut la promisiuni de 2 şi 3 milioane locuri de muncă doar în urmă cu câteva zile.

După raportarea datelor privind şomajul, de vineri, numărul noilor locuri de muncă promise a urcat de la 4 milioane la 4,1 milioane doar în câteva ore, conform ştirilor prezentate de Bloomberg. În acest ritm, economia americană va suferi curând de o criză severă pe piaţa forţei de muncă, iar românii vor fi nevoiţi şă se transfere din Spania şi Italia în Statele Unite.

Modelul CES Birth/Death de la BLS (Bureau of Labor Statistics) a "îmbunătăţit" cu 904 mii locuri de muncă situaţia şomajului din economia americană în 2008. Fără contribuţia celor 72.000 de noi angajaţi "creaţi" de model, numărul şomerilor din Statele Unite ar fi crescut cu aproape 600.000 în decembrie, iar dolarul nu ar fi avut motive de apreciere faţă de euro. În decembrie 2007, modelul a creat doar 70.000 de noi locuri de muncă. În aceste condiţii, guvernul SUA procedează la fel ca marile bănci internaţionale: în loc să marcheze la piaţă "activele" preferă să ascundă totul cu ajutorul "statisticii de partid şi de stat".

Programul de stimulare fiscală propus de preşedintele-ales Obama, care include reduceri masive de taxe dar şi creşteri ale cheltuielilor, nu pare să-i sperie, cel puţin deocamdată, pe investitorii în obligaţiuni guvernamentale emise de SUA. Kurt Karl, economist şef la divizia din Statele Unite a Swiss Re, consideră că banca centrală americană va fi nevoită să continue programul de relaxare cantitativă.

Şi în Marea Britanie a apărut tot mai mult în discursul public această noţiune marcată puternic de "political correctness", care ascunde, de fapt, deschiderea largă a robinetului monetar. Din păcate, istoria nu ne oferă nici măcar un exemplu de creştere economică reală sustenabilă ca urmare a tipăririi banilor. Gordon Brown ar trebui să ştie mai bine acest lucru, deoarece este doctor în istorie.

Cu toate acestea, cotidianul The Telegraph scrie că guvernul este gata să renunţe la o lege veche de 165 de ani, care obligă Banca Angliei să-şi publice săptămânal situaţia financiară, tocmai pentru a facilita relaxarea cantitativă. Au mai rămas undeva, la nivelul băncilor centrale, urme de transparenţă şi responsabilitate?

"Dacă înlăturăm acest instrument de control, nimic nu va opri inundarea neraportată şi nemonitorizată a pieţei monetare prin folosirea nedisciplinată a presei de tipărit banii", a declarat Lordul James of Blackheath în cadrul dezbaterii din Camera Lorzilor pe marginea acestei legi.

Peter Schiff, CEO la Euro Pacific Capital, consideră că tocmai promisiunea Federal Reserve, de achiziţionare nelimitată a obligaţiunilor emise de Trezoreria SUA, a determinat creşterile spectaculoase de pe această piaţă în ultimele luni. Piaţa obligaţiunilor este dominată acum de speculatori, în opinia lui Schiff, care aşteaptă să scape de titlurile achiziţionate, atunci când Fed-ul va începe cumpărările masive. Banca centrală americană va trebui să-şi accelereze cumpărările, altfel preţul obligaţiunilor se va prăbuşi în faţa emisiunilor masive din acest an. Iar prăbuşirea preţurilor înseamnă creşterea explozivă a randamentelor, care va înăbuşi planurile noii administraţii americane.

O declaraţie recentă a Secretarului Trezoreriei, Hank Paulson, prin care acesta dădea vina pe China şi alte pieţe emergente pentru dobânzile scăzute din Statele Unite, a provocat reacţii deosebit de negative la Beijing. Un editorial din ediţia online a cotidianului People"s Daily a răspuns printr-un citat din Confucius: "La vederea unui om fără virtute, examinează-te pentru a fi sigur că nu ai aceleaşi defecte".

Secretarul Trezoreriei din cabinetul Obama, Timothy Geithner, este obligat să renunţe urgent la acest punct de vedere, care nici măcar nu are acoperire, deoarece Statele Unite nu se află în poziţia de a-şi supăra principalul creditor.

Statele europene din zona euro nu se află în poziţia "de invidiat" a Statelor Unite. Banca Centrală Europeană nu poate tipări euro, cel puţin deocamdată, pentru a cumpăra direct obligaţiuni emise de statele membre. Susţinerea fiscală va presupune declanşarea unei competiţii pentru atragerea fondurilor la nivelul Uniunii, iar oficialii din Republica Cehă, odată cu preluarea conducerii rotative a UE, şi-au exprimat îndoiala şi îngrijorarea cu privire la programul de stimulare economică în valoare de 200 miliarde euro.

"Istoria ne învaţă că deciziile politice abrupte pot să facă mai mult rău decât bine. Nu am motive să cred că de data aceasta va fi altfel", a declarat ministrul de finanţe Miroslav Kalousek, conform unui articol din Financial Times. Kalousek a mai declarat că, deşi finanţele Cehiei sunt într-o stare bună, coşmarul refinanţării datoriei publice îl ţine treaz noaptea. Programul de stimulare fiscală promovat de UE poate să restricţioneze sever posibilitatea refinanţării datoriilor pentru anumite state membre, iar aceasta va introduce noi incertitudini pe piaţă, după cum a mai precizat ministrul ceh de finanţe.

Renumita formaţie rock Dire Straits (n.a. al cărei nume vine de la condiţiile deosebit de dificile în care trăiau membrii săi fondatori, conform prezentării din Wikipedia) a ieşit din "dire straits" şi ca urmare a piesei de succes "Money for Nothing". Guvernele actuale nu au această opţiune. "Banii pentru nimic", tipăriţi pentru ieşirea din criză, vor avea costuri sociale şi economice incalculabile.

Notă: Articolul reprezintă punctul de vedere al autorului, nu reflectă sau implică opiniile instituţiei unde acesta îşi desfăşoară activitatea şi nu reprezintă recomandare de investiţie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In SUA masina de tiparit nu s-a oprit niciodata. Cu hartie imprimata au cumparat marfuri reale din toata lumea. Acum se vor cumpara obligatiuni ale statului american. Atentie, FED nu este organism al statului.

    1. Atentie mare pentru detinatorii de dolari, se pregateste cea mai mare cacealma din istorie care s-ar putea sa declanseze un razboi mondial. SUA va renunta la dolar, alegandu-si alta valuta lasand cu ochii in soare si cu hartie fara nici o valoare pe numerosii sai creditori.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb