Remeş vrea să revoluţioneze Ministerul Agriculturii

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 13 septembrie 2007

Remeş vrea să revoluţioneze Ministerul Agriculturii

Nu riscăm aplicarea clauzei de salvgardare pe agricultură

Ţara noastră nu poate fi subiectul unor penalizări severe precum activarea clauzei de salvgardare pe agricultură, riscă cel mult aplicarea unor sancţiuni din partea Comisiei Europene (CE) în privinţa alocării fondurilor agricole, ne-a declarat ministrul de resort Decebal Traian Remeş. Domnia sa face referire la anumite deficienţe şi nereguli descoperite de auditul CE, din perioada 3 - 7 septembrie, care a semnalat o serie de disfuncţionalităţi referitoare la operaţiunea de identificare a parcelelor şi la funcţionarea sistemului de control al alocării fondurilor agricole, operaţiuni regăsite în "fişele de post" ale Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) şi la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Svetlana Gacichevici, directorul sistemului integrat de administrare şi control din cadrul APIA, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că o delegaţie de la Bruxelles a verificat timp de o zi situaţia şi controlul cererilor pentru acordarea de subvenţii pe agricultură: "Într-adevăr, s-au semnalat anumite nereguli la procesul de alocare a fondurilor, dar să nu uităm, că sistemul de administrare şi control nu este complet, softul care gestionează acest sistem are anumite deficienţe la sistemul de calcul al plăţilor şi la centralizarea de date".

Ministrul de resort, Decebal Traian Remeş consideră că o parte din vină o au şi proprietarii de animale, care nu au actualizat datele din registrul naţional al efectivelor de animale. "Plăţile s-au efectuat în baza cererilor depuse până la 31 ianuarie 2007. Noi nu avem nici o vină că, între timp fermierii au achiziţionat noi animale şi nu au actualizat registrele", a adăugat Remeş.

Totodată, directorul APIA a precizat că, "în cadrul auditului, următoarele trei zile (n.r perioada 4-7 septembrie) au fost destinate efectuării de măsurători directe pe teren, fiind acoperită aproximativ 65% din suprafaţa agricolă. Introducerea suprafeţelor - parcelelor, în baza de date este în testare până la data de 17 septembrie. Începând cu data de 25 septembrie vom avea un raport de control eficient".

În consecinţă, domnia sa consideră că "atributul acceptabil" obţinut de ţara noastră în urma auditului CE, reprezintă "un semnal pozitiv din partea Bruxelles-ului, care şterge orice suspiciune în legătură cu activarea clauzei de salvgardare pe agricultură".

Poziţia directorului APIA este susţinută şi de ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş care a menţionat că, atât APIA, cât şi ANSVSA vor primi, în urma activităţilor eficiente exercitate în domeniul agricol, noi acreditări din partea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR). Precizăm că, până la data de 1 ianuarie 2007, acreditările celor două agenţii erau de competenţa CE.

Ecaterina Roşu, dir. gen. adj. Implementare tehnică ne-a declarat: "Acreditările celor două agenţii expiră la data de 15 decembrie. Autoritatea competentă din cadrul Ministerului Agriculturii în colaborare cu firma de audit Price Waterhouse Coopers au demarat procedurile de acreditare din data de 6 iulie. Acestea sunt aproape gata, nu se pune problema să nu obţinem acreditare".

APIA şi ADS, primele pe agenda restructurărilor

Ministerul Agriculturii va trece în următorii doi ani la un amplu proces de restructurare, care prevede descentralizarea structurilor existente dar şi apariţia unora noi. Principala instituţie din cadrul ministerului, care va fi supusă remanierii este tocmai, APIA, unde au fost semnalate nereguli din partea CE şi al cărei rol principal este de a derula fondurile de la bugetul de stat şi cele ale UE în sectorul agricol.

Decebal Traian Remeş a declarat: "Legea de organizare internă a APIA a fost modificată ieri (n.r marţi) prin ordin de guvern. Sucursalele judeţene ale agenţiei vor avea personalitate juridică, astfel vor putea să primească banii publici mult mai uşor şi vom evita birocraţia. Banii pentru agricultură şi zootehnie, din partea UE, vor fi gestionaţi tot de APIA. În plus, între APIA şi ANARZ (n.r Agentia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie) va avea un schimb de personal şi atribuţii. Cota de lapte va intra în responsabilităţile APIA".

A doua instituţie care va fi supusă reorganizării este Agenţia Domeniilor Statului (ADS). Ministrul Agriculturii a explicat: "Până la 1 noiembrie, proprietăţile deţinute de ADS, cu excepţia celor obţinute prin desecare şi îndiguire, vor fi distribuite consililor locale, care vor decide soarta lor. La finalul lunii octombrie se va lua o decizie la nivel guvernamental, care să prevadă transferul a circa 420.000 ha în proprietatea consiliilor locale. În plus, printr-o ordonanţă o parte din atribuţiile şi terenurile CNAFP (n.r Compania Naţională de Administrare a Fondului Piscicol) vor reveni la ADS. Am luat această măsură deoarece există şi ANPA (n.r Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură), care are aproximativ aceleaşi atribuţii cu CNAFP. Astfel 200 de milioane de euro destinaţi pentru acvacultură sunt blocaţi".

Camerele Agricole revoluţionează agricultura românească

Programul activităţilor privind descentralizarea administraţiei agricole (perioada 2007 - trimestrul III şi IV - şi finalul anului 2009), prevede că, până la finele trimestrului III al anului curent, vor fi definitivate măsurile de reorganizare instituţională.

Totodată, potrivit programului, MAPDR va elabora până la finele lunii octombrie legislaţia necesară pentru înfiinţarea Camerelor Agricole - structuri autonome ale administraţie descentralizate, adoptate după modelul de organizare a statelor din vest. Sorin Chelmu, secretar de stat al MAPDR, a explicat: "Camerele agricole vor avea rolul principal de a informa comunităţile locale şi producătorii agricoli despre posibilităţile de finanţare din fondurile UE. Aceste camere vor fi finanţate de la bugetul de stat, din fonduri UE, prin programe de dezvoltare, dar şi din contribuţia producătorilor şi a fermierilor". Fiecare primărie va avea o astfel de cameră. Va fi înfiinţată o cameră la nivel judeţean şi o federaţie de camere la nivel naţional. Potrivit programului MAPDR, termenul final de descentralizare este trimestrul IV al anului 2009.

Decebal Traian Remeş a declarat: "Nu ne-am hotărât încă, dacă acest proiect va fi propus ca ordin sau proiect de lege. Vom stabili săptămâna viitoare, dacă vom recurge sau nu la votul Parlamentului. Dacă apelăm la votul legislativului s-ar putea ca nici în anul 2009 să nu avem aceste camere". Ministrul de resort a subliniat că noile structuri autonome vor reprezenta cu succes interesele agricultorilor în raport cu terţii. Domnia sa a explicat: "Prin aceste structuri autonome comunităţile locale vor putea să-şi rezolve mai bine problemele. Aceste camere vor fi formate din aleşi locali, a căror pondere va fi de 20%, 60% va fi nivelul de reprezentare al producătorilor agricoli iar 20 de procente vor fi reprezentanţii comunităţilor locale". Remeş a mai precizat că noile structuri autonome vor fi puternic finanţate, în primă fază, de la bugetul de stat, dar această finanţare se va reduce treptat şi va fi o problemă de organizare a comunităţilor locale.

Remeş: "Susţin reducerea TVA la produsele de panificaţie"

Ministrul Agriculturii Decebal Traian Remeş consideră că nivelul preţurilor la produsele agro-alimentare trebuie raportat la puterea de cumpărare a populaţiei, nu la nivelul înregistrat de ţările occidentale.

Domnia sa a declarat: "Problema preţurilor la alimente de bază nu constă în nivelul ridicat al acestora ci în puterea noastră de cumpărare. Chiar dacă România ar fi avut o producţie excepţională de grâu, impactul extern ar fi fost totuşi destul de mic. Preţurile la produsele de agro-alimentare sunt determinate de oscilaţiile pieţei europene sau mondiale, nu de factorii interni".

În plus, Remeş consideră oportună reducerea TVA la produsele agro-alimentare: "MAPDR nu are competenţa şi datoria să reglementeze preţurile la alimente. Susţin însă reducerea TVA la produsele de panificaţie. Cu toţii vom avea de câştigat; reducerea de fiscalitate va păstra pe piaţă doar producătorii cu adevărat interesaţi de acest domeniu, care vor garanta o calitate şi norme de igienă adecvate".

Exporturile de carne de porc nu vor fi reluate

ANSVSA a adoptat măsuri radicale pentru eradicarea pestei porcine din Banat. "În primă instanţă măsurile luate de ANSVSA au constat în uciderea, incinerarea şi îngroparea animalelor, dar aceste măsuri

nu garantează că am ucis şi epidemia", a explicat Remeş.

Întreabat dacă România ar putea relua exporturile de carne de porc, domnia sa a precizat că "până să negociem cu UE, trebuie , în sensul că nu putem compromite relaţia ANSVSA cu comisarul european până nu vom distruge peste porcină". Totuşi, domnia sa a precizat că discuţiile cu UE vor fi reluate numai în cazul în care "timp de şase luni nu vom înregistra nici o contaminare cu pestă porcină".

SNIF aşteaptă "peţitori"

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Decebal Traian Remeş s-a declarat mulţumit de finalizarea procedurii de instalare a administrării speciale la Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF).

În privinţa viitoarei privatizări a fostei regii, domnia sa ne-a declarat: "Din câte ştiu până în prezent există un singur ofertant (n.r. Asociaţia Salariaţilor din Îmbunătăţiri Funciare), cu siguranţă vor apărea şi alţii. Cine va dori să achiziţioneze SNIF va trebui să accepte şi părţile bune dar şi cele rele, să preia societatea cu tot cu datorii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb