Remus Borza: "Susţin listarea pachetelor minoritare, nu privatizarea companiilor de stat"

A consemnat, ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 septembrie 2013

Remus Borza: "Susţin listarea pachetelor minoritare, nu privatizarea companiilor de stat"

Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica şi fost administrator judiciar al companiei, susţine cu tărie listarea pachetelor minoritare de acţiuni din companiile de stat şi respinge vânzarea pachetelor majoritare ale acestor societăţi. Domnia sa ne-a declarat, într-un interviu, că şi companiile statului pot genera profit, stabilitate şi încredere, cu condiţia să fie administrate de profesionişti, nu de oameni recomandaţi doar de carnetul de partid.

Domnul avocat Borza consideră că, din acest motiv, listarea pachetelor minoritare este cea mai bună soluţie pentru societăţile de stat, care vor câştiga transparenţă, capital de investiţii şi, mai ales, se diminuează ingerinţa politicului în strategia lor comercială. Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica consideră că managementul defectuos, politizat, este cheia tuturor relelor la companiile de stat.

Reporter: Ce părere aveţi despre programul de listări ale companiilor energetice anunţat de Guvern pentru acest an şi anul viitor?

Remus Borza: Am spus, în repetate rânduri, că nu cred şi nu încurajez vânzarea pachetelor majoritare de acţiuni ale companiilor deţinute de stat. Mai sunt puţine companii controlate de stat. Vorbim de mai puţin de 1000 de societăţi cu capital majoritar sau integral de stat din totalul de 700.000 de firme înregistrate în prezent la Registrul Comerţului. Dacă vindem toate companiile statului, într-un mod iresponsabil, aşa cum am făcut-o până acum, atunci trebuie să ne punem întrebarea ce mai lăsăm moştenire generaţiilor viitoare în afară de datorii de 100 de miliarde de euro.

Crezul meu este că şi companiile statului pot genera profit, stabilitate şi încredere, cu condiţia să fie administrate de profesionişti. Acest lucru a fost dovedit de insolvenţa Hidroelectrica, care a făcut şi face istorie, pentru că a deschis o cale şi a arătat un drum şi altor companii în efortul de restructurare. Insolvenţa Hidroelectrica a răsturnat eterna paradigmă că statul este un prost administrator. Când statul va înţelege să încredinţeze companiile pe care le deţine unor oameni recomandaţi de competenţe profesionale, capabilităţi manageriale şi moralitate şi nu de carnetul de partid, atunci statul va deveni bun administrator.

Altminteri, companiile de stat sunt condamnate să genereze în continuare pierderi, arierate, şomaj, privatizări discutabile sau păguboase şi chiar falimente.

Şi companiile statului pot fi vectori de creştere economică şi piloni de stabilitate socială. Şi acest lucru a fost demonstrat de Hidroelectrica SA, care a ieşit din insolvenţă. Euro Insol a preluat Hidroelectrica SA cu 693 milioane de lei pierdere pe ultimele două exerciţii financiare. Compania a înregistrat, pe primele opt luni ale acestui an, un profit de circa 800 milioane de lei. Este un profit istoric dacă ne raportăm la rezultatele Hidroelectrica din 2010, când, la o producţie de 19,8 TWh, societatea abia a reuşit să facă un profit de doar 280 milioane de lei. Or noi, pe primele opt luni ale acestui an, la o producţie cu 35% mai mică decât în 2010, am reuşit să aducem companiei un profit de 800 milioane de lei. În acest an, estimez că Hidroelectrica va avea o producţie totală de circa 14 TWh.

De aceea nu cred şi nu susţin cedarea pachetelor majoritare deţinute de stat în companiile pe care le mai controlează în prezent. Încurajez şi susţin vânzarea unor pachete minoritare din acţiunile statului.

Şi companiile publice pot genera profit dacă sunt conduse de profesionişti. Una din cauzele insolvenţei Hidroelectrica identificate de Euro Insol a fost managementul deficitar. Managementul este deficitar la toate companiile de stat din cauza ingerinţei factorului politic în strategia comercială a acestor societăţi. O societate de stat, la fel ca o firmă privată, trebuie să se guverneze după principiile maximizării veniturilor şi, implicit, a profitului.

Reporter: Care sunt avantajele listării companiilor de stat?

Remus Borza: În primul rând, orice listare aduce o infuzie de capital. Toate companiile statului au fost decapitalizate în ultimii 23 de ani, ca efect al căpuşării lor de clientela politică. Găşti de "băieţi deştepţi" au prosperat în ograda tuturor companiilor de stat. Hidroelectrica nu este un caz singular. Efectul căpuşării este erodarea continuă a indicatorilor financiari şi cumularea de arierate de ordinul sutelor de milioane de euro. În cazul Hidroelectrica, după intrarea în insolvenţă, am admis, la masa credală, datorii de aproape un miliard de euro.

Deci unul din avantajele listării Hidroelectrica şi a companiilor de stat este lichiditatea, infuzia de capital pentru investiţii. Fondurile obţinute din listare sunt, pentru Hidroelectrica, o gură de oxigen. Hidroelectrica este cea mai îndatorată societate din sistemul energetic naţional. În prezent, expunerea băncilor pe Hidroelectrica este de circa 700 milioane de euro.

Sper ca banii care vor fi obţinuţi din vânzarea pachetului minoritar de acţiuni al Hidroelectrica să fie alocaţi pentru investiţii în retehnologizarea grupurilor mari precum hidrocentralele Vidraru, Dimitrie Leonida (Bicaz), Râul Mare Retezat şi Mărişelu. Sunt peste 1000 MW putere instalată în aceste centrale, care au 45% pondere în serviciile tehnologice de sistem. Hidroelectrica deţine monopolul serviciilor tehnologice de sistem, care sunt vitale pentru siguranţa sistemului energetic naţional. Cele cinci mari hidrocentrale au durata de viaţă depăşită şi, alături de hidrocentralele Porţile de Fier I şi Lotru-Ciunget, sunt vitale pentru sistemul energetic naţional.

Un alt avantaj al listării este transparenţa. Companiile de stat, inclusiv Hidroelectrica, sunt caracterizate de foarte multă opacitate, de un deficit de comunicare. Managementul lor este ocultat. Nu ştii ce se întâmplă în companiile de stat, care fac vreo două raportări financiare pe an şi atât. Aceste raportări nu spun mare lucru, iar în spatele lor se ascund sute de contracte împovărătoare, ca cele pe care le-am descoperit la Hidroelectrica SA, cu preţuri de la 3 la 18 ori mai mari decât media pieţei.

Listarea aduce transparenţă pentru că societatea respectivă va avea 2.000-3.000 de acţionari mărunţi, dar vocali, care-şi cer drepturile.

Listarea supune compania de stat la un set de reguli şi rigori, precum raportări periodice lunare, inclusiv ale contractelor încheiate.

Un alt avantaj al listării, pe care eu îl consider cel mai mare, este diminuarea ingerinţei politicului în managementul companiei. Cheia tuturor relelor la companiile de stat este managementul defectuos, excesiv de politizat. Euro Insol a demarat, înainte de ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica, selecţia de manageri profesionişti. Sper ca acest proiect să fie dus până la capăt.

Reporter: Care consideraţi că este perioada propice pentru listarea Hidroelectrica?

Remus Borza: Momentul listării Hidroelectrica are o importanţă foarte mare. Unii doreau ca listarea companiei să aibă loc în trimestrul III sau trimestrul IV al acestui an - perioadă total neinspirată pentru că vânzarea pachetului minoritar de acţiuni s-ar raporta la rezultatele financiare dezastruoase ale companiei din 2012. Astfel, listarea Hidroelectrica în acest an ar fi adus statului mult mai puţini bani. Din acest motiv, eu am recomandat şi premierul Victor Ponta a acceptat ca listarea să se facă în trimestrul II din 2014, după ce vom avea aprobate rezultatele financiare ale companiei din 2013.

Estimez că Hidroelectrica va avea cel puţin un miliard de lei profit în 2013. Până acum, compania a avut, în medie, 100 de milioane de lei profit lunar. Este altceva să raportezi listarea Hidroelectrica la un an în care societatea va avea un profit record.

Cu alte cuvinte, dacă statul ar fi vândut 10% din Hidroelectrica în 2013, ar fi obţinut maxim 100 milioane de euro pe 10% din capitalul social. Anul viitor, estimez că statul are şanse mari să obţină 300 de milioane de euro pe pachetul de 10% din acţiuni.

Reporter: Ce se întâmplă cu intermediarul listării Hidroelectrica? A fost selectat înainte de intrarea companiei în insolvenţă.

Remus Borza: Din punctul meu de vedere, intermediarul selectat (n.r. consorţiul BRD, Citigroup, Société Générale şi Intercapital Invest) poate să îşi facă treaba. Sunt şi voci care cred că trebuie reluat procesul de selecţie a intermediarului. Eu nu cred că este cazul pentru că intermediarul listării a fost selectat prin licitaţie.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. exista totusi o mica intrebare in marea isterie nationala numita insolventa gandirii economico-financiare romanesti. Aceasta nedumerire a fost ridicata in momentul in care am citit raportul de audit al uneia din eternele si fascinantele firme de audit financiar , in cazul dvs. KPMG. Raportul pe 2011 al situatiilor neconsolidate arata ca intreprinderea are in contractele in imprumut cu numeroase banci anumite clauze KPI (KEY PERFORMANCE INDEXES) , unde in cazul nerespectarii acestora se poate modifica structura imprumutului transformandu-l din cel pe termen lung intr-unul pe termen scurt. In 2011 firma a avut profit, e adevarat unul relativ infim in raport cu valoarea net, dar atata timp cat raportul consolidat nu era prezentat bancilor pentru a exista vreun motiv de transformare a datoriilor din lungi sau medii in scurte, nu ar fi existat nicio problema de lichiditate. Uitati-va la raportul concernului Verbund si vedeti cu cat este mai breaz decat al Hidroelectrica inainte de a veni dvs. la carma intreprinderii. La sfarsitul anului 2011 pierderea reportata a fost de 5.124.460 lei, deci 1 milion si ceva de euroni. Va rog spuneti-mi unde sunt cele aproape 700 milioane Conform jurnalul national din 17 oct.2012 " "În timp ce Hidroelectrica a înregistrat o pierdere de 109 milioane lei în 2011, firmele Alpiq au realizat în 2011 un profit de peste 43 milioane lei cu numai 12 angajaţi.(...) Doar din derularea celor două contracte cu Alpiq, Hidroelectrica a înregistrat o pierdere de peste 850 milioane lei", potrivit Euro Insol. România poate ajunge la propriu în beznă iar Hidroelectrica ar ajunge în faliment în cazul admiterii acestor recursuri, potrivit lui Remus Borza, partener la Euro Insol." In declaratia dvs. pierderea de 109 milioane de la hidroelectrica nu coincide cu aceea din declaratia F10 unde exista un castig de 6.444.266. Poate ca va referiti la situatiile consolidate, pe care eu insa nu le-am putut gasi. Si ce este cel mai dragut din toata istoria este faptul ca Moody dadea in aprilie 2012 un rating Ba1 negativ pentru 2011 (cel putin asa iese din raportul neconsolidat pe 2011) motivele pentru calificativul negativ fiind cresterea costurilor c apa si aparitia secetei. Faptul ca dumneavoastra ati sesizat cu foarte mare dibacie cauzele intrarii in insolventa la doar cateva luni dupa calificativul Moody (2 aprilie 2012) cu siguranta aveti motive extrem de convingatoare pentru ca la viitoare evaluare a ratingurilor firmelor de pe intreg mapamondul sa faceti parte din teamul prestigioasei agentii de rating. Adaug alaturat motivatia pe care ati dat-o la hotararea de intrare in insolventa drept model pentru bancherii de investitii care nu vor trebui in viitor sa rateze o asemenea companie la inscrierea pe bursa "Ce motive invoca Hidroelectrica pentru intrarea in insolventa:

    seceta prelungita de la sfarsitul anului 2011 si inceputul anului 2012, care a avut ca efect diminuarea in 2011 a cifrei de afaceri a societatii SC Hidroelectrica SA cu 10% 

    pierderi rezultate in urma diferentelor de curs valutar si a deprecierii monedei nationale 

    reducerea fluxurilor de numerar cu peste 27% in anul 2012 

    cresterea datoriilor cu termen scadent de plata mai mare de 90 de zile la 470 milioane lei 

    pierderi financiare inregistrate, in 2011 de 121 milioane lei si pe primele cinci luni din 2012 de 112 milioane lei 

    Hotararea de solicitare a cererii de insolventa a fost adoptata de Consiliul de Administratie al Hidroelectrica in 15 iunie 2012 catre Tribunalul Bucuresti."- Hotnews 18 iunie 2012. Si ca tot suntem la capitolul insolvente, vorbiti cu domnii care insotesc Hidroelectrica ca ar fi bine sa introduca in prospect si faptul ca RAAN a intrat in insolventa... 

    1. Bineinteles " domnii care insotesc Hidroelectrica" se va citi domnii care insotesc Nuclearelectrica :-) Si acolo exista un KPMG , Moody ar fi fost extrem de interesant, dar se pare ca se cunosc doar cu haschdoiuo nu si cu cea mai cu greutate :-)

    Care este stadiul selectiei la nivelul sucursalelor in conditiile in care site-ul Hidroelectrica anunta o schema organizatorica diferita de lista explicita a sucursalelor,lista in care apar directori disponibilizati,revocati sau plasati,poate,prin apartenenta politica dupa"reconsiderarea"propriil or doctrine?

    1. Selectia managerilor a fost o alta excrocherie a lui Borza.

      S-au platit sume nejustificabile in situatia de insolventa firmei de recrutare Pedersen&Partners. Borza nu a spus niciodata cat a costat acest serviciu. Rugam organele abilitate sa verifice modul de atribuire a contractului, deoarece, mai mult ca sigur infatuatul de Borza, in dispretul lui total fata de lege, nu a respecta nici aici legislatia privind achizitiile publice. Sa se verifice daca era oportuna si absolut necesara achizitia acestui serviciu pentru o firma aflata in insolventa, stiut fiind faptul ca nu a avut loc nici o schimbare sau numire pe functie in urma derularii cu firma Pedersen&Partners a acestui serviciu de recrutare. Adica nu a fost recrutat nimeni. Ni se va spune ca ramane ca o baza de date. Eu intreb: era absolut necesara in insolventa? Ce era valabil ieri, azi nu mai e valabil, deci gogoasa cu baza de date nu tine. 

      Selectia managerilor, aceasta cacealma, i-a tinut in sah, obedienti si in genunchi pe toti directorii, deoarece erau numiti de catre Borza pe perioada determinata si erau amenintati cu schimbarea iminenta din functie printr-un procedeu de selectie transparent, care de fapt nu a mai avut loc. Dar directorii si ceilalti conducatori nu au miscat in front de frica, astfel Borza a facut toate abuzurile fara a avea vreo impotrivire.  

      Cu cele 2447 de aplicatii trimise s-au risipit energii, s-au implicat angajati, s-au facut volume, s-au tiparit sute de kilograme de hartie (toate acestea la Hidroelectrica nu la Pedersen&Partners), pentru ca apoi sa se taca mailc, sa nu se dea un raport transparent asupra acestui proces de selectie, sa nu se tina cont de recomandarile firmei angajate, si pentru ca Borza sa numeasca pe cine vrea el in functie in continuare, in marea lor majoritate ramanand sa conduca Hidroelectrica aceiasi „directorasi incompetenti”, „târâturi”, „puscariabili vinovati de insolventa”. Va plac aceste expresii ale penalului Borza la adresa directorilor? Amenintarea lui preferata la adresa directorilor, mai ales dupa ce consuma alcool era: „Va bag in puscarie, târâturilor!” Ce spuneti despre asta domnule Ponta? Va mandriti cu prietenul si colegul d-voastra? Acesta este functionarul de rang inalt pe mana caruia s-a dat patrimoniul Hidroelectrica, ajuns intre timp la jumatate ca valoare? Si la rating-ul de care s-a vorbit mai sus? Sau este un «recuperator» cu studii superioare, cu imputernicire de la unele institutii ale statului, dar cu apucaturi de golan si mafiot de joasa speta?  

      Deoarece asupra numitului Borza planeaza banuiala ca nu a respectat legea in cazul administrarii patrimoniului statului roman, se impune retragerea lui urgenta din Consiliul de Supraveghere al S.C. Hidroelectrica pentru a nu mai putea cosmetiza si reconstitui eventualele documente referitoare la actul de administrare, inclusiv a acelor acte care trebuiau sa stea la baza achizitiilor publice, achizitii facute cu incalcare legii.  

      Este la mintea oricui ca Borza actioneaza in sensul acoperirii urmelor de incalcare a legii. Se impune de indata gasirea unei modalitati de suspendare a mandatului de catre institutiile statului (Justitie etc.) nu prin asteptarea deciziei Adunarii Generale a Actionailor, actionari care probabil se vor reuni dupa ce Borza va sterge pe cat ii sta in putinta toate urmele care il incrimineaza si va face imposibil desfasurarea in mod nealterat al actului de justitie. Cei in drept, luati masurile legale care se impun!

      Subscriu la cele mentionate de catre Domnul Dimitrie Leonida, pe care Borza nu-l cunoaste !!!

      Cine sa ia masuri?AGA politica?D-l PM este ocupat cu Rosia Montana si cu pastrarea in functie a sefilor carora le este obligat din varii motive personale(nu este cazul d-lui ministru Sova un specialist in toate materiile).Firma P&P a mimat cu succes"recrutarea",directora sii-taraturile-puscariabilii stau linistiti,deciziile se iau la Bucuresti,timpul trece-leafa merge partidele sunt multumite.Increderea in promisiunile privind numiri pe criterii de competenta este pentru naivi.Actiunea P&P a obligat,in schimb,candidatii la aprofundarea limbii engleze obligatorie pentru candidati,lucru benefic pentru urmatoarele deplasari in strainatate ale "managerilor"numiti printr-un "procedeu de selectie transparent"de fapt pastrati in functii(vezi site Hidroelectrica-sucursale.

      Desi nu-l cunoaste va lua act in mod sigur de opinia D-lui Dumitru Leonida care a mai si "nasit"o centrala hidroelectrica.

      Cand avem demisia de onoare a Domnului Borza ? Cum de nu intervine Basescu avand in vedere ca nenea Borza e cercetat penal ?

      Cum de nu intervine Domnul Ponta ?

      Cum de nu il demite Ministerul Economiei , ai caror functionari sunt platiti din banii nostri? Alooo : Domnilor de la Minister , facetiva treaba. 

      Cand avem demisia de onoare a Domnului Borza ? Cum de nu intervine Basescu avand in vedere ca nenea Borza e cercetat penal ?

      Cum de nu intervine Domnul Ponta ?

      Cum de nu il demite Ministerul Economiei , ai caror functionari sunt platiti din banii nostri? Alooo : Domnilor de la Minister , facetiva treaba. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb