• Şeful OPSPI a demisionat de la "Transelectrica"
• Săptămâna trecută, surse din piaţă ne-au declarat că Remus Vulpescu ar fi în incompatibilitate de funcţii
Remus Vulpescu a demisionat, la finalul săptămânii trecute, din Consiliul de Administraţie al "Transelectrica". Domnia sa şi-a motivat decizia într-o scrisoare adresată CA al "Transelectrica" şi ministrului economiei Daniel Chiţoiu: "Subsemnatul, Remus Vulpescu, administrator provizoriu al C.N.T.E.E. Transelectrica S.A., vă aduc respectuos la cunoştinţă că înţeleg să demisionez cu efect imediat din Consiliul de Administraţie al C.N.T.E.E. Transelectrica S.A., motivat de speculaţiile privind o eventuală legătură de rudenie şi/sau de natură economică între un alt membru al Consiliului de Administraţie al C.N.T.E.E. Transelectrica S.A. şi orice persoană implicată la un nivel decizional în oricare dintre entităţile participante la raporturi contractuale bilaterale cu S.C.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A".
"Îmi exprim, totodată, speranţa că speculaţiile în chestiune sunt nefondate. Demisia mea nu este condiţionată şi nu este revocabilă".
Domnia sa a precizat că face referire la relaţia dintre Mircea Ciopraga, noul preşedinte al CA al "Transelectrica" şi omul de afaceri Bogdan Buzăianu, considerat unul dintre băieţii deştepti din energie, patron al "Energy Holding". Vulpescu consideră că ar putea fi 50-50% şanse ca aceste informaţii să fie reale.
Întrebat dacă Ciopraga ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie de la "Transelectrica", Vulpescu a spus că nu poate să comenteze acţiuni viitoare ale acestuia.
• Posibilă incompatibilitate
Remus Vulpescu, ca reprezentant al Ministerului Economiei în Consiliul de Administraţie (CA) al "Transelectrica", este incompatibil, deoarece domnia sa este şi membru în CA-ul "Hidroelectrica", ne-au declarat, săptămâna trecută, surse din industria energiei, înainte de demisia şefului OPSPI de la "Transelectrica". Legislaţia română şi europeană nu permit ca aceeaşi persoană să fie membră a CA-urilor operatorului de transport şi a unui producător şi furnizor de energie electrică, ne-au mai spus sursele citate.
Remus Vulpescu avea calitatea de membru provizoriu în CA-urile celor două societăţi, după numirea domniei sale în funcţia de şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).
Contactat telefonic, domnul Vulpescu ne-a spus că nu a descoperit vreo incompatibilitate a poziţiei domniei sale în CA-uri după ce a studiat Legea 31 a societăţilor comerciale şi principiile europene care impun "unbundling"-ul (separarea activităţilor de transport, furnizare, distribuţie şi producţie a energiei electrice în cadrul unui grup): "Nu am găsit niciun motiv de temere pentru că Hidroelectrica nu concurează cu Transelectrica pe piaţa de energie. Ştiu că în această perioadă sunt ţinta multor atacuri, dar dacă cineva a descoperit vreo incompatibilitate referitoare la poziţia mea în cele două CA-uri trebuia să vină şi să-mi spună. Oricum în ultimele CA-uri ale Transelectrica m-am abţinut de la vot pentru că am fost mult prea ocupat cu insolvenţa Hidroelectrica şi nu am avut timp să studiez îndeaproape punctele de pe ordinea de zi".
Sursele noastre ne-au mai spus despre Remus Vulpescu că a supus aprobării CA-ului "Transelectrica" documentaţia de atribuire a licitaţiilor, care ar fi, în opinia lor, o operaţiune complet ilegală pentru că, la nivelul societăţii, comisia de licitaţie este complet independentă în această activitate, raportul comisiei fiind supus aprobării numai directorului general. În replică, domnul Vulpescu ne-a declarat: "Sunt ferm convins că dacă documentaţia de atribuire a unor licitaţii din Transelectrica a fost prezentată în CA, atunci aceasta fusese în prealabil aprobată de comisia de licitaţie şi de director. CA-ul are dreptul să studieze şi să analizeze orice operaţiune economică din societatea respectivă. Asta nu înseamnă că CA-ul intervine în vreo licitaţie".
Şeful OPSPI ne-a precizat, săptămâna trecută, că a fost numit membru provizoriu în CA-urile celor două societăţi până la desemnarea noilor administratori de către AGA, în condiţiile prevăzute de OUG nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice (management profesionist selectat de companii de recrutare). În cazul "Transelectrica", domnul Vulpescu nu fusese încă validat de AGOA, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul companiei.
Remus Vulpescu a fost desemnat administrator special al "Hidroelectrica", companie aflată în insolvenţă, domnia sa având rolul ca până în 31 august să prezinte acţionarilor un plan de reorganizare a producătorului de energie. Numirea lui Vulpescu ca administrator special al "Hidroelectrica" fost aprobată, marţea trecută, de acţionarii companiei, respectiv Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea, cu unanimitate de voturi, potrivit Mediafax.
AGA a stabilit un set de reguli stricte pentru Departamentul de furnizare în vederea responsabilizării acestui departament pentru tranzacţiile efectuate: "Fiecare operaţiune în parte trebuie tratată în termeni de rentabilitate, cu o separare clară între activitatea de tranzacţionare (cumpărare şi vânzare de energie pe piaţă) şi activitatea de vânzare efectivă a energiei produse de Hidroelectrica".
O altă obligaţie a administratorului special se referă la tranzacţionarea energiei disponibile a "Hidroelectrica" prin bursa de profil OPCOM, la preţuri care ar urma să fie indexate cel puţin trimestrial. "Întreaga cantitate de energie disponibilă spre a fi vândută trebuie comercializată prin intermediul pieţei OPCOM, pentru perioade de maxim un an, la preţurile de piaţă aferente OPCOM, cu indexare prin luarea în considerare a preţurilor de pe piaţa OPCOM, cel puţin trimestrial", potrivit documentului citat.
Totodată, lui Remus Vulpescu, în calitate de adminsitrator special, îi va fi interzis să propună vânzarea, transferarea, utilizarea ca garanţie a vreunui activ imobilizat al companiei fără acordul acţionarilor, dacă valoarea activului depăşeşte suma de 100.000 euro.
Administratorului special îi va fi, de asemenea, interzis să avanseze propuneri privind cumpărarea de active imobilizate şi/sau acţiuni ale unei alte companii în numele "Hidroelectrica" fără aprobarea acţionarilor, dacă valoarea activului depăşeşte 100.000 de euro.
Aceleaşi surse mai susţin că la o şedinţă a Consiliului de Administraţie "Transelectrica" a fost supusă aprobării modificarea statului CA şi convocarea extraordinară a AGA. Propunerea de modificare s-a efectut fără o notă de prezentare şi fără o justificare documentată. În consecinţă, se pare că "Fondul Proprietatea" a depus o solicitare de modificare a propunerii care ar cuprinde 20 de puncte în 35 de pagini, potrivit surselor noastre. Contactaţi de noi, oficialii "Fondului Proprietatea" ne-au spus că nu sunt în poziţia de a aprecia dacă domnul Vulpescu este incompatibil sau nu.
"Nu comentăm", a fost răspunsul acestora când i-am întrebat dacă este adevărat că au depus o solicitare de schimbare a propunerii de modificare a statutului CA la "Transelectrica", formulată de Consiliul de Administraţie, şi în ce constau obiecţiile aduse de "Fondul Proprietatea".