Renovatio: "Scumpirile din ultimii ani au condus la o nouă tendinţă în piaţa de energie"

T.B.
Companii / 18 octombrie 2023

Doru Voicu, Director de Strategie_Renovatio

Doru Voicu, Director de Strategie_Renovatio

Scumpirile fără precedent ale energiei din ultimii ani au condus la o nouă tendinţă: companiile româneşti caută furnizori capabili să le asigure un preţ fix sau clar determinabil, pentru perioade de până la zece ani, anunţă Renovatio, se arată într-un comunicat al Renovatio, remis redacţiei.

Renovatio a semnat deja mai multe astfel de contracte multianuale, cu o durată standard de 10 ani şi preţuri fixe, cu peste 50 de clienţi din zona corporate şi a marilor antreprenori locali, iar procesul de negociere şi semnare de noi contracte este în plină desfăşurare, potrivit sursei menţionate.

"Beneficiile semnării unui astfel de contract multianual de achiziţie energie sunt evidente pentru companiile interesate. Aceste firme reuşesc să elimine volatilitatea preţurilor, au predictibilitate pe termen mediu sau lung şi, nu în ultimul rând, îşi reduc costurile administrative de recontractare anuală sau chiar mai frecventă, în anumite cazuri", a declarat Doru Voicu, director de Strategie în cadrul Renovatio, se mai arată în comunicat.

Toate cele peste 50 de contracte semnate sunt parţial sau total alocate unui producător de energie din surse regenerabile, aflat în portofoliul Renovatio, de regulă din solar sau eolian, informează compania.

"Dacă am desena un profil al companiei care semnează un contract de acest fel, am spune că pentru aceasta, cheltuielile cu energia trebuie să aibă o pondere consistentă în structura de costuri. Apoi, peste acest lucru, se suprapune şi politica de ESG, iar, în ceea ce priveşte consumul lunar, cei mai mulţi dintre cei interesaţi au consumuri de peste 1.000 MWh", a mai spus directorul de Strategie din cadrul Renovatio, conform sursei citate.

Potrivit ultimelor date disponibile, publicate de OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România, în septembrie 2023, preţul mediu de închidere a pieţei a fost de 3,6 ori mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut, informează sursa menţionată. Astfel, în septembrie 2023, pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare), energia a costat 512,07 lei/MWh, în condiţiile în care în septembrie 2022 costa 1.854,94 lei/MWh, relatează Renovatio. De asemenea, este important de menţionat însă faptul că preţul mediu de închidere din septembrie este în creştere, trend care s-a inversat începând din luna iunie, potrivit sursei.

În iunie, preţul mediu era la nivelul de 422 lei/MW, în iulie, a urcat la 478 lei şi apoi la 502 lei în august, menţionează compania. În prima jumătate a acestui an, preţurile începuseră să scadă, după creşterile fără precedent din ultimii ani, potrivit comunicatului.

"Însă odată cu începerea conflictului din Israel, pe plan internaţional, vedem din nou o creştere vertiginoasă a preţurilor pe toate pieţele. În câteva zile, s-au înregistrat majorări de aproximativ 20 EUR/MWh aproape la toate produsele de energie electrică, gazul natural urcând cu peste 15 Eur/MWh. Această evoluţie ne arată că suntem în continuare într-o perioadă cu riscuri de volatilitate masivă a preţurilor", a mai punctat Doru Voicu, conform sursei menţionate.

"Preţurile la care noi vindem energia pe 10 ani sunt cu siguranţă mai mici decât preţurile spot, în acest moment, iar contractele pe care le semnăm nu sunt speculatorii. Cine încearcă să semneze un astfel de contract şi se gândeşte să < < învingă > > piaţa, probabil nu va ajunge la un compromis rezonabil şi, de fapt, nu va semna. Acest tip de discurs vine de la persoane care nu înţeleg rolul unui astfel de contract", a adăugat reprezentatul Renovatio, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb