Reorganizare sau listare la bursă?

A consemnat George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 februarie 2021

Reorganizare sau listare la bursă?


(Interviu cu Claudiu Năsui, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului)

Guvernul, decis să listeze Hidroelectrica

Operaţionalizarea offsetului - prioritară pentru industria naţională de apărare

Unul dintre ministerele importante din orice guvernare, dacă nu cel mai greu de gestionat, este Ministerul Economiei. Iar atunci când acesta include şi antreprenoriatul, dar şi domeniul turismului, problemele cu care se confruntă orice politician care ajunge în funcţia de ministru al Economiei se dublează sau chiar triplează, ţinând cont de complexitatea portofoliului pe care trebuie să îl gestioneze. Planurile noului ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, sunt destul de ambiţioase, dar dificil de pus în practică, dacă ţinem cont de perioada prin care trecem şi care este marcată de pandemie, dar şi de faptul că majoritatea companiilor de stat subordonate ministerului sunt în insolvenţă sau în faliment. Pentru a afla care este situaţia cu care se confruntă în acest an noul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, am realizat, la sfârşitul săptămânii trecute, un scurt interviu cu domnia sa.

Reporter: În programul de guvernare se vorbeşte despre elaborarea strategiei naţionale pentru piaţa de capital. Prin această strategie se doreşte creşterea participării companiilor şi investitorilor la piaţă. Care ar fi, în opinia dumneavoastră, primele trei priorităţi pe care ar trebui să le aibă guvernul în acest sens?

Claudiu Năsui: Guvernul, în totalitatea lui, şi prin programul de guvernare şi-a propus să rezolve şi problema găurilor negre la buget, şi problema căpuşării companiilor de stat care există deja, de multă vreme, iar în sensul acesta, listarea pe piaţa de capital, pe bursă, este o soluţie. Avem deja companii care au listate pachete minoritare, în care acţionarul minoritar, mai ales Fondul Proprietatea, care a reuşit să fie un acţionar activist şi care a pus reflectorul pe multe lucruri din companii, a prevenit cazuri de corupţie, le-a sancţionat şi a adus un plus de transparenţă şi de bune practici în acele companii. Strategia noastră este dată de linia aceasta a decăpuşării, transparentizării activităţii şi atragerii de noi investiţii în companiile româneşti.

Reporter: Listarea companiilor de stat, în frunte cu Hidroelectrica, listare care e văzută de o bună parte a comunităţii pieţei de capital drept cheia promovării noastre în liga pieţelor emergente de către MSCI, este unul dintre aspectele pe care se pune accentul în programul de guvernare. El este menţionat în actualul program de guvernare, ca şi în precedentele, care însă nu l-au respectat. Puteţi să ne daţi mai multe detalii despre acest obiectiv guvernamental? Ce şanse îi daţi?

Claudiu Năsui: Îi dau şanse mari. Hidroeletrica este acum în supravegherea şi coordonarea Ministerului Energiei, domeniu separat în actuala guvernare de cel al Economiei, şi cred că este un lucru pe care România trebuie să îl facă (n.red. - listarea companiei respective la bursă) şi pentru bunăstarea companiei, dar şi pentru România în general, şi până la urmă pentru bunăstarea românilor.

Reporter: Îi veţi determina să facă acest lucru?

Claudiu Năsui: Guvernul este determinat să facă listarea respectivă.

Reporter: Ce măsuri intenţionaţi să luaţi pentru impulsionarea listării companiilor private la Bursa de Valori Bucureşti?

Claudiu Năsui: Este un pachet întreg de măsuri prin care intenţionăm să simplificăm din activitatea firmelor în general. Este vorba despre IMM-uri, dar şi despre firme mai mari, care au potenţial să fie listate. Vom lua măsuri de debirocratizare activă pe care acest minister nu s-a concentrat până acum niciodată asupra lor, din păcate. Este un element de noutate, încercăm să facem asta, vom avea un secretar de stat dedicat pe problema debirocratizării tocmai pentru a elimina toate aceste bariere care s-au pus de-a lungul timpului afacerilor, întreprinderilor, firmelor, inclusiv pentru ceea ce priveşte listarea şi toate procedurile greoaie fiscale, de multe ori, pentru invesitori. Aici trebuie să ne uităm de ambele părţi: şi pe partea de listare, dar şi pe partea de investitori să nu aibă oprelişti birocratice în a achiziţiona acţiuni pe bursă.

Listarea la bursă a companiilor de stat - soluţia salvării acestora

Reporter: Din această perspectivă, există proiecte de investiţii pe care doriţi să le demaraţi pentru a căror finanţare să se apeleze şi la mecanismele pieţei de capital? Dacă da, vă rugăm să exemplificaţi.

Claudiu Năsui: Nu există proiecte specifice în această clipă, dar este cadrul general. În Ministerul Economiei - aşa cum există el acum -, avem 42 de companii, dintre care cred că 31 sunt în insolvenţă sau faliment. Mă refer la companiile de stat şi filialele lor comasate. Nu este o situaţie prea roz, dar pentru cele care nu sunt în dificultăţi majore, este o soluţie şi pentru ele (n.red. - listarea la bursă) şi atunci ar trebui să le deschidem pieţei de capital, atât pentru a le transparentiza cât şi pentru a atrage investiţii.

Reporter: Ce facilităţi fiscale aveţi de gând să implementaţi pentru investitori sau companii în vederea dezvoltării pieţei de capital?

Claudiu Năsui: Aici este toată discuţia aceasta legată de impozitarea câştigurilor în bursă. E o temă care ţine cumva mai mult de domnul ministru al finanţelor, Nazare. Ceea ce propunem noi este debirocratizarea procesului în care să se facă acele plăţi, în sensul ca un investitor, persoană fizică, să nu aibă bătăi de cap cu plata impozitelor sau cu adăugarea de sume, declaraţia unică sau alte lucruri de genul acesta, care ar putea să fie o oprelişte suplimentară la a investi, ştiind că trebuie să mai parcurgă o birocraţie anual, să ceară acte, să pună cifre şi toate acestea.

Reporter: Cum vedeţi reorganizarea Combinatului de Oţeluri Speciale Târgovişte, unul dintre cei doi mari producători locali de oţel-beton, în contextul în care România importă 100% din necesarul de oţel-beton atât de necesar în construcţiile din ţara noastră?

Claudiu Năsui: Am aflat despre situaţia COS Târgovişte, în momentul în care am ajuns minister. Este una specială, în care am încercat să ajutăm prin a găsi investitori. Am întins şi noi antenele să vedem cine ar putea să fie interesat şi sperăm să găsim mai mulţi investitori care să fie interesaţi să preia de acolo tot ce se poate şi activitatea.

Claudiu Năsui: "Nu sunt de acord cu ideea că funcţionarii publici ar trebui să decidă cine primeşte bani şi cine nu"

Reporter: Care este situaţia privind implementarea măsurilor de sprijinire a IMM-urilor? Mai sunt plăţi de efectuat pentru măsura 1 prevăzută prin OUG 130/2020 modificată prin OUG 174/2020?

Claudiu Năsui: Cred că la ora actuală mai sunt mai puţin de 300 de plăţi de făcut pentru măsura 1, care este aproape complet finalizată. Vă pot da o informaţie în premieră: analizăm foarte serios să redeschidem măsura 1 pentru a îngloba şi coduri CAEN care nu au fost incluse iniţial şi pentru că avem bani care au rămas şi atunci să îi folosim pentru a redeschide această măsură. Este un lucru pe care îl analizăm şi probabil că vom ieşi în curând cu mesajul că redeschidem, dacă este posibil şi permit şi celelalte ministere implicate în acest proces.

Reporter: Aţi vorbit, la începutul anului, despre un blocaj pe măsura 2 - sprijinirea capitalului de lucru, generat de ritmul lent de analiză a planurilor de afaceri. Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, susţine că funcţionarii ministerului nu analizează planurile de afaceri şi că blocajul are altă sursă. Care este realitatea?

Claudiu Năsui: Am zis că nu sunt de acord cu scheme de ajutor de stat, în general, în care funcţionarii publici analizează planuri de afaceri. Speţa particulară a măsurii 2 nu era aceasta. Aici era un alt tip de blocaj, dar am reuşit să mai aducem oameni în direcţiile respective, cu sprijinul STS (n.red. - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale) am reuşit să mai automatizăm din proces, am mai schimbat mai multe lucruri pe linie internă şi am reuşit să ducem ritmul acela care era pe la 90 de dosare aprobate pe zi la 660 de dosare procesate pe zi. Dar conceptual nu sunt de acord cu ideea că ar trebui funcţionarii publici să decidă cine primeşte bani şi cine nu primeşte. Lucrurile acestea ar trebui să se întâmple într-un cadru de piaţă. De aceea sunt favorabil - şi este prins şi în programul de guvernare - folosirii acestor bani pentru scheme de garantare, pentru instrumente financiare, prin care să subvenţionăm dobânda, să subvenţionăm o parte din rambursarea principalului şi alte lucruri asemănătoare. Ideea că să faci antreprenoriat 100% pe banii statului nu cred că este una benefică.

Reporter: Câte firme au depus solicitări pe măsura 2 - sprijin pentru capitalul de lucru - şi câte au beneficiat deja de plata aferentă solicitării?

Claudiu Năsui: Avem în jur de 18.000 de solicitări şi aproape 5000 de firme care au primit banii. Noi avem acum un blocaj pe plăţi pentru că, neavând încâ bugetul pe 2021, nu putem să facem plăţi decât în limita a 1/12 din alocarea bugetară a anului precedent pe lună. De aceea, deocamdată, facem mai mult procesare, evaluare şi, în momentul în care vine bugetul, putem să finalizăm cu plăţile.

Reporter: Care este situaţia privind implementarea măsurii 3 - sprijin pentru investiţii?

Claudiu Năsui: Avem foarte multe proiecte depuse, cred că peste 20.000, foarte multe venite pe ultima sută de metri (n.red. - înaintea termenului final de depunere, care a fost vineri, 29 ianuarie 2021), pentru că nu se foloseşte criteriul "primul venit, primul servit", ci punctajul.

Ministrul Economiei vrea bugete fără pierderi financiare în 2021 pentru companiile de stat

Reporter: Premierul Florin Cîţu a solicitat fiecărui ministru să-i prezinte până pe 4 februarie memorandumuri cu situaţia financiară a companiilor de stat din portofoliul fiecărui minister şi metode de redresare a societăţilor cu probleme. Câte companii de acest tip aveţi în portofoliu şi care dintre ele se confruntă cu cele mai mari probleme financiare?

Claudiu Năsui: La Ministerul Economiei sunt cele mai multe companii cu probleme. Cumva Ministerul Economiei cred că asta are ca specificitate în acest moment. Sunt 31 de companii care sunt în insolvenţă sau faliment, ori au diverse probleme, dintr-un total de 42 de companii. Solicitarea premierului este în lucru. Eu am solicitat să am planuri de bugete de venituri şi cheltuieli pe zero, adică să vedem exact cum am putea să facem să reducem acele pierderi şi să nu fie perpetue găuri negre. Planul nostru mai general pentru aceste companii - şi cred că asta contează cel mai mult - este să găsim investitori şi soluţii pentru fiecare dintre ele, să le descăpuşăm şi să le transparentizăm activitatea.

Reporter: Cum veţi gestiona situaţia actuală din industria naţională de apărare? Sindicatele v-au trimis o scrisoare în care arată că este nevoie urgentă de finanţare pentru această ramură importantă a industriei naţionale. Sunteţi adeptul politicii încheierii de contracte între guverne pentru achiziţia de tehnică militară sau veţi veghea la aplicarea dispoziţiilor legale ce prevăd obligativitatea offsetului pentru modernizarea industriei naţionale de apărare?

Claudiu Năsui: Cred că offseturile sunt o parte importantă din soluţie. Şi cred că investiţiile străine sunt un lucru foarte important. Trebuie să fim atractivi şi pentru zona aceasta de apărare şi pentru asta ar trebui ca Ministerul Apărării Naţionale, în momentul în care face contracte, să prevadă şi clauze de investiţii, care sunt foarte importante la noi în ţară. Susţin exact operaţionalizarea acestui offset care există în teorie, dar care de multe ori nu s-a materializat.

Reporter: În toamna anului trecut, Curtea de Conturi publica un raport în care arăta multe nereguli în activitatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Ce măsuri veţi lua pentru remedierea deficienţelor constatate?

Claudiu Năsui: Sunt încă în prima lună de mandat, dar am cerut rapoartele Curţii de Conturi şi pentru aparatul propriu, şi pentru Ministerul Economiei, şi pentru instituţiile din subordine. ANPC este o instituţie din subordine. Să vedem toate neregulile, să vedem care este propunerea de plan a ANPC şi să grăbim lucrurile acolo. Deocamdată însă nu am toată echipa completă, de secretari de stat şi alte funcţii care ar trebui ocupate ca să avem o echipă 100% operaţională. Îndată ce o voi avea, ne vom ocupa şi de acest lucru.

Reporter: Vă mulţumim!

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Incredibil! 42 de companii din care 31 in insolventa? De ce nu s-a spus asta pana acum? Ce dezastru a mostenit actualul ministru! Iar cand ma uit la atacurile nenorocitilor care au adus tara in situatia asta, nu ma pot gandi decat la proverbul "tara arde iar baba - presa se piaptana" ! E cumplit cand vad ca "antenele" securistului Dan Voiculescu, "realitatea" infractorului Pacuraru, B1 al celui avortat la manastire inca mai au dreptul de a raspandi "fake news"! In ce tara traim?

    1. Si mai grav este ca actualul ministru descrie lucrurile astfel: "Nu este o situaţie prea roz".

      Deci 31 din 42 sunt in insolventa dar, totusi, situatia nu e foarte grava, disperata chiar, ci este "nu prea roz" ...  

      Ma rog, totul e o chestiune de gust, insa aici este inca o dovada a faptului ca noi, romanii, nici macar din cuvinte si din vorbe nu avem curajul sa spunem lucrurile pe nume, daramite sa mai si facem ceva in mod hotarat, ferm, fara echivoc. 

      Reforma? Da, e absolut vitala, dar cu determinare si nu cu astfel de exprimari de domnisoara de pension, domnule Nasui! 

      Spor la treaba si, faceti bine, castigati alegerile din 2024 ca sa existe continuitate in reformarea Statului Roman! 

      Nu intamplator Claudiu Nasui a fost "captusit" cu acest minister greu.Daca va castiga va fi numit "CLAUDIUS THE GREAT" si are toate sansele avand la baza studiile inalte de economie si administratie pe care le are.Este si patriot, refuzand multe oferte la companii straine redutabile, oferindu-si serviciile Romaniei, sacrificandu-si viata privata.Dar,cu nerusinare ,adevaratii securisti incearca sa-l loveasca si sa-l discrediteze.Nu si-au gasit omul ,care este intransigent si dispus sa lupte pana la capat.De asemenea oameni are tara nevoie,nu de lipitori si capuse care sug din bugetul tarii. Mult succes D-le Ministru.Sa auzim de bine.

      ESTE UN LIMBAJ ELEGANT,CARCOTASULE!

      Daca tu dai vina tot pe PSD ori esti tampit ori ti-a intunecat si tie Dumnezeu mintile. PNL a facut parte din mai multe guverne posdecembriste. Ce a facut atata timp cat a detinut puterea impreuna cu alte partide de coalitie? S-a trezit acum? Are cele mai bune intentii ori are niste interese de grup? Nu-i apar pe cei de la PSD pentru ca au facut multe greseli datorita unei strategii economice incoerente, dar in domeniul pietei de capital si in special al listarilor unor mari companii vina apartine atat PSD-ului cat si PNL-ului, in egala masura.

      Sa dea Dumezeu sa reuseasca PNL acum ceea ce trebuia facut demult: listarea marilor companii la BVB. 

      Nu ti se pare imbecil sa compari PSD cu PNL, cand sunt aceeasi mizerie?!

      Daca tii mortis, cele doua partide suporta comparatia numai in materie de coruptie si cretinism. PSD o are pe Viorica Dancila, cu care bate toate recordurile, nici macar coruptia PSD (care este imensa), nu intrece prostia ei. Sa-ti pui presedinte de partid astfel de maimuta, este suficient de graitor ce coruptie guverneaza in PSD. Ei bine, PNL nu se ridica la aceeasi inaltime. 

      De acord, nu uitati ca PNL are mai multi membrii PDL de-a lui Petrov, Blaga, cel prins cu 700.000 de euroi in portbagaj, Udrea, Videanu, etc., ca sa nu mai vorbesc de concentratia de baptisti si pentecostali din vestul tarii: Ben Oni Ardelean, Boc, Sigertau, Roman, etc. cu interese de grup, care acum vor sa il dea jos pe Orban. Unde le e doctrina liberala, la cati baroni au si ei? Oricum, PSD si PNL se inteleg ca si in povestea cu cele doua curve batrane din bordel!

      Năsui părea băiat deștept până să ajungă ministru. Chiar avea discursuri bune și inteligente. Dar, deși nevotat de nimeni, conduce ministerul Economiei și își dă arama pe față: atitudine de ultimul USRist feisbucist care vine gogoși pe băț așa zisișilor "corporatiști" și mediului privat. Acum câteva zile spunea fără rușine la Realitatea în direct faptul că bugetarii câștigă de 5 ori sau cu 50% mai mult decât privații și nu e normal....niște generalizări abjecte cu rol de inflamare a publicului. Dacă el își compară salariul de ministru cu ultimul zilier de la sat sau cu ultimul angajat cu 5 clase da.. salariul bugetarilor e mai mare. Dar dacă ești ministru serios cum poți face astfel de comparații? De ce? Fie să inflamezi prostimea să urască bugetarii fără să știe cine sunt bugetarii sau ce sunt bugetarii, fie este om cinstit și știe că el personal este de nivelul unui salahor din toate punctele de vedere, dar primește salariu de ministru și nu i se pare normal. Dacă știa economie și aritmetică de bază lua draku salariile reale din privat, cele din public și făcea o medie aritmetică simplă și nu mai băznea prostește aberații. Ne lăsăm conduși de habarniști, dar habarniști perfizi. Țară fără viitor!

      Gogule lingău mai ești nene. Sau nu ești băiețel? Dar când al tău Claudius minte explicit la Realitatea că bugetarii toți au de 5500824840 salariul peste al celor din privat- o minciună de cea mai joasă speță foarte ușor de demontat- ce zici? Îți plac mincinoșii scârboși? Nu mai linge atât că faci sclăbuci

      Conform datelor publicate, salariul mediu pe economie in ianuarie 2021 a fost de 3411 RON.

      Salariul mediu al bugetarilor a fost de 5050 RON, deci cu 50% peste media pe economie. In privat, salariul mediu a fost de cca 2400 RON. Cheltuielile statului cu salariile bugetarilor și cu pensiile acontau 90% din taxele pe care statul le colectează, nivel considerat nesustenabil de către economiști. Circa 1,25 de milioane de români lucrează la stat. Mai fa socoteala anonimule, cum vrei ca cei din economia privata sa ii sustina pe bugetarii care nu produc valoare. Normal ar fi invers, salariile in privat sa fie mai mari decat cele de la stat. Asa ca esti un habarnist care nici macar nu stie ca e habarnist! 

      De fapt esti bugetar!

    Mie îmi place de USRisti deși nu i-am votat încă! Și de UDMRristi ! Slabe sanse să mai votez cu PNL !

    1. Sorine asteapta si o sa vezi cum va fi:toti care i-au precedat la minister au promismarea cu sarea.Nu-l vad pe Nasui omul providential dar nu stii de unde sare iepurele.Mandatul lui nu va dura mai mult de 6-9 mluni.

      DE UNDE STII ORACOLE?

      E greu de miscat lucrurile. Primul castig e ca se clatina orban si schimbarile in bina devin posibile. Si eu cred ca acest guvern nu va rezista mai mulrt de un an. Ar tb sa treaca la actiune in parlament, sa legifereze in domeniile afectate de psd si aici vor aparea frictiuni majore.

      DIn coalitia de guvernare pnl e veriga slaba, desi e cea mai importanta. Deci, sanse minime de reforma reala. 

      E mai greu de invatat limba romana, decat "e greu de miscat lucrurile" ... Ma rog, e unul pana la 2.000, si abia apoi incepe pluralul. Parca asa va invatau prin Bucuresti, nu-i asa?!

      Merci de atentionare. Cred ca la tine pluralul e pretutindeni, chiar si la -1, nu? E greu a sesiza diferentele.

      Ce-mi place cand un agramat face caz de gramatica.

      Omul a scris corect "E greu de miscat lucrurile", dar tu, neavand habar de gramatica, ai pretentia sa-i ridiculizezi gramatica.

      Asa va invata in provincie? 

      UDMRiștii sunt singuri oameni cu capul pe umeri în guvernul ăsta. USRiști (vezi Năsui) vorbesc prostii și minciuni abjecte la TV pentru corporatiști. PNL vorbesc prostii și sunt ocupați doar să ocupe instituțiile de stat cu lipitorii lor de afișe. Cât mai mulți posibil oriunde. Eventual fără concurs. UDMR tace. Își vede de treabă...și își rezolvă doleanțele. Fiind băieți deștepți cred că au șanse mari să obțină autonomia cui vor ei. Țară fără viitor!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb