Reprezentanţi ai PNL semnalează unele nereguli privind votul din R. Moldova

F.A.
Politică / 22 noiembrie 2009

Cătălin Manea, reprezentantul PNL în cadrul Biroului Electoral pentru străinătate, a declarat că la secţia de votare din Ungheni, în R. Moldova, ştampilele de vot ar fi fost folosite înainte de procesul electoral şi a acuzat Ministerul de Externe că nu şi-a făcut datoria în acest sens, informează NewsIn.

"Preşedintele secţiei de vot de la Ungheni a observat, atunci când a desigilat plicul în care se aflau cele cinci ştampile de vot, că acestea fuseseră folosite şi că aveau o altă culoare de tuş decât cel oficial. S-a solicitat ca toate buletinele de vot găsite cu altă culoare decât cea oficială să fie anulate", a declarat reprezentantul Partidului Naţional Liberal din cadrul Biroului Electoral pentru secţiile de vot din străinătate.

Acesta a acuzat şi Ministerul de Externe. "Dacă mai există şi alte sesizări din punctul acesta de vedere, înseamnă că alegerile nu au fost foarte corecte şi că MAE nu şi-a făcut datoria, adică nu a sigilat ştampilele şi buletinele de vot aşa cum trebuie", a mai evidenţiat acesta.

Pe de altă parte, Ministerul de Externe a precizat că aceste "acuzaţii" potrivit cărora MAE nu şi-ar fi făcut datoria pentru că nu ar fi sigilat cum trebuie plicurile cu ştampilele "sunt complet nefondate şi dovedesc o necunoaştere a procedurii de lucru legate de distribuirea ştampilelor".

"Toate ştampilele "Votat" au fost livrate de Monetăria Statului în plicuri închise, pe care era înscripţionat numărul secţiei de votare pentru care acestea sunt destinate. În fiecare plic erau câte cinci ştampile. Personalul MAE doar a luat fiecare plic înscripţionat astfel şi a asigurat distribuirea sa ca atare, la secţiile aferente", a atras atenţia Biorul de Presă al Ministerului de Externe.

Totodată, MAE menţionează că fiecare ştampilă "Votat" este înscripţionată şi cu numărul secţiei de votare în care aceasta este folosită, deci ea nu poate fi utilizată pe alte buletine de vot decât cele din secţia de votare pentru care a fost produsă. La finalul procesului de votare, se poate verifica dacă numărul buletinelor ştampilate cu ştampila "Votat" marcată cu numărul secţiei de votare respective corespunde cu numărul alegătorilor din acea secţie.

În plus, fiecare buletin de vot utilizat într-o secţie de votare este ştampilat cu o ştampilă de control, care cuprinde numărul secţiei de votare. Aşadar, pentru ca buletinele de vot să fie valabile, ele trebuie să aibă numărul secţiei de votare şi pe ştampila "Votat" şi pe ştampila de control, se arată în explicaţiile oferitre de MAE.

Ministerul de Externe a mai comunicat că, din verificările făcute de secretariatul tehnic, în urma formulării acestei acuzaţii, a rezultat că Biroul Electoral al secţiei de votare de la Ungheni a transmis o sesizare către Biroul Electoral pentru străinatate. În urma acesteia, Biroul Electoral pentru străinătate a decis să fie anulate toate eventualele buletine de vot care ar avea tuşul necorespunzător.

În străinătate, au mai fost sesizate nereguli la vot tot de către reprezentanţi ai PNL. Astfel, vicepreşedintele PNL, Norica Nicolai, a semnalat fraudarea procesului electoral în Italia, unde s-ar organiza de către PDL transportarea oamenilor cu autocarele. Ea a oferit spre exemplu secţia de vot din Bologna.

La rândul său, reprezentantul PNL în cadrul Biroului Electoral pentru secţiile de vot din străinătate, Cătălin Manea, a declarat că PNL va sesiza poliţia italiană cu privire la incidentele din Bologna pentru a lua măsurile cuvenite împotriva celor care au votat de mai multe ori. "Fiind pe teritoriul altui stat, este mult mai dificil de acţionat, dar sperăm că poliţia italiană îşi va face datoria şi că îi va interoga pe respectivii", a mai spus Manea.

Reprezentantul PSD în cadrul Biroului Electoral pentru străinătate, Andi Cristea, a confirmat aceste suspiciuni, precizând că ar fi vorba despre 50-60 de persoane. "Am primit semnale din partea reprezentanţilor noştri în secţiile de vot din Bologna că în această dimineaţă au votat un număr mare de cetăţeni care au fost aduşi cu o serie de autocare acolo. Din discuţiile pe care reprezentanţii noştri le-au avut cu acele persoane, a reieşit ideea că după ce au votat în Bologna urmează să meargă în altă secţie de vot de pe teritoriul Italiei să-şi exercite votul", a declarat Cristea.

"Eu sper să fie doar o alarmă falsă, în prezent reprezentanţii PSD de la Bologna fac o sesizare la nivelul biroului electoral al acelei secţii, urmând ca aceasta să fie înaintată la nivelul Biroului Electoral pentru secţiile de vot din străinătate. Acest birou are prerogativele legale să decidă prin vot chiar suspendarea şi repetarea alegerilor într-o anumită secţie de votare", a adăugat reprezentantul PSD.

De asemenea, reprezentantul PSD a anunţat că partidul său va verifica tabelele de vot venite de la secţiile din străinătate, pentru a vedea dacă se repetă vreun CNP şi pentru a depista astfel votul multiplu.

Potrivit lui Mircea Moldovan, locţiitorul preşedintelui Biroului Electoral pentru străinătate, a precizat însă că încă nu a fost primită nicio sesizare privind cazul de la Bologna. "Nu avem încă vreo sesizare în acest sens. În materie de infracţiuni şi nereguli la secţii, fiecare şef de secţie şi membrii acelui birou hotărăsc dacă anunţă organele de ordine şi pază pe plan local. Noi nu am primit sesizare în acest sens, la noi vin sesizările cu ce au dispus şefii de secţii", a explicat Moldovan.

Totodată, Oana Marinescu, şeful Direcţiei de Comunicare, a declarat că nu intră în atribuţiile MAE să rezolve astfel de acuzaţii. "Ministerul de Externe are atribuţii strict logistice, MAE nu rezolvă probleme legate de desfăşurarea votului. Birourile electorale ale secţiilor sunt compuse din preşedinte, care în cazul acestor alegeri provine de la MAE, şi din membri ai birourilor. În acele secţii sunt oameni din MAE şi reprezentanţi ai partidelor, iar birourile electorale constituie în sine o altă instituţie", a punctat ea.

MAE a organizat în total 294 de secţii de vot în străinătate, iar dintre acestea, 55 se află în Italia, 38 în Spania şi 13 în R. Moldova. Cele mai multe buletine de vot au fost trimise în Italia, anume 167.600, urmând Spania cu 155.200 şi Republica Moldova cu 52.000.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb