REPREZENTANŢII COMPANIEI MERKUR: "Loteria refuză să comunice pe marginea licitaţiei pentru 'păcănele' "

Ziarul BURSA #Companii / 15 octombrie 2013

"Loteria refuză să comunice pe marginea licitaţiei pentru 'păcănele' "

Loteria Română refuză să comunice pe marginea licitaţiei pentru prelungirea contractului care vizează aparatele de tipul video-lottery-terminal (VLT) sau aşa zisele "păcănele", după cum ne-au spus reprezentanţii Merkur România, companie care face parte din grupul german Gauselmann şi care operează pe piaţa jocurilor de noroc.

Sursele citate ne-au precizat că societatea Merkur intenţionează să participe la această procedură şi să livreze aparatele de care Loteria are nevoie, dar că se loveşte de o lipsă totală de comunicare din partea societăţii de stat.

Reprezentanţii Merkur ne-au declarat: "Deşi Loteria a transmis cereri de ofertă mai multor companii de profil, noi nu am primit o astfel de solicitare. În aceste condiţii, ne-am autosesizat şi am transmit Loteriei o solicitare pentru obţinerea documentelor necesare în vederea participării la procedură şi o ofertă de furnizare de VLT, pentru a declanşa o comunicare. Nu am primit niciun răspuns, nu ştim nici care este calendarul acestei licitaţii, nici ce condiţii ar trebui să îndeplinim, nici dacă există vreun caiet de sarcini. Aşteptăm să primim un răspuns în această săptămână".

Compania germană, activează pe piaţa noastră din 2004, operând 630 de aparate de tip slot-machine.

Cifra de afaceri realizată de societate la noi se ridică la 50 de milioane de euro, vânzările la nivel de grup cifrându-se la 1,8 miliarde euro.

Două dintre contractele considerate păguboase încheiate de Loteria Română cu grupul de firme greceşti Intracom-Intralot-Lotrom sunt aproape de momentul expirării.

Unul dintre contractele care expiră până la finalul acestui an, fiind încheiat în 2003, vizează aparatele VLT.

În ultimele luni, s-a vehiculat că Novomatic ar fi favorizată în procesul de desemnare a unei companii pentru încheierea unui nou contract pentru VLT, proces care, potrivit unor surse apropiate situaţiei, s-ar afla aproape de finalizare.

Novomatic deţine circa 5% din Intralot, una dintre companiile greceşti care a încheiat contracte păguboase cu Loteria Română.

Sursele noastre susţin, însă, că la această procedură nu ar participa compania mamă Novomatic Austria, ci o societate care se numeşte Novotalica şi care ar avea ca acţionari Grupul Novomatic şi o firmă condusă de Benny Steinmetz (acţionar în proiectul Roşia Montană), Tal Silberstein (fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, pe vremea când acesta din urmă era premier, şi consultant al preşedintelui Traian Băsescu, fiind apropiat al mai multor oameni politici, de-a lungul timpului, potrivit presei) şi omul de afaceri Remus Truică.

Novotalica ar fi înregistrată în Cipru, potrivit surselor citate.

Sorin Constantinescu, consilierul fostului director general al Loteriei Române, ne-a spus, într-un interviu acordat în luna aprilie, că marea problemă a actualului contract este faptul că grecii n-au furnizat VLT-uri, ci slot machine, fapt pentru care Loteria funcţionează ca orice alt agent economic, fără să plătească, însă, taxe la buget.

Totodată, grecii, în loc să-şi menţină "păcănelele" şi să împartă profitul cu Loteria, i-au obligat pe reprezentanţii statului să plătească integral aparatele şi să le dea şi 80% din profit, ne-a mai spus domnia sa.

Sorin Constantinescu ne-a precizat că procedura pentru identificarea unui alt partener a început încă de când domnia sa lucra la Loterie: "Este vorba despre o asociere în participaţiune. Cu două luni în urmă a fost aprobat un act legislativ care permite ca Loteria să se asocieze cu orice companie privată fără ca societatea de stat să aibă vreo contribuţie bănească. Când am început procedura pentru identificarea unei companii cu care să semnăm un alt contract la expirarea celui cu grecii, am invitat şapte firme, printre aces­tea numărându-se companii de renume din Austria, Canada, Marea Britanie, SUA, Cehia".

Domnul Constantinescu opinează că, indiferent cine va câştiga acest contract, Loteria Română nu va mai fi păgubită, specificând: "Viitorul partener va fi desemnat câştigător în baza unor punctaje. Se va avea în vedere cât de mare este compania respectivă, câte aparate deţine, ce încasări are, în ce ţări activează etc. Condiţiile impuse în contract, care au fost aprobate de Consiliul de Administraţie, vizau, printre altele, ca noua firmă să dea Loteriei jumătate din profit şi să vină cu o scrisoare de garanţie de 75 de milioane de euro pe an. În orice caz, pentru a înlocui aparatele existente cu unele noi, este nevoie de circa un an de zile şi de cel puţin 100 de milioane de euro".

Până în prezent, contractul cu grecii încheiat pe partea de "păcănele" nu a fost reziliat din cauza unei clauze potrivit căreia, dacă ar fi renunţat la înţelegere, Loteria ar fi trebuit să plătească 40 de milioane de euro.

Contractele cu grecii fac obiectul unei investigaţii pe care o realizează Consiliul Concurenţei. Până la finalul anului, ancheta urmează să fie finalizată, Loteria fiind pasibilă de o amendă în cuantum de 2% până la 45% din cifra de afaceri pe anul trecut, pentru practici neconcurenţiale.

Unicul acţionar al Loteriei Române este Ministerul Finanţelor Publice, din primăvara anului în curs directorul general al companiei fiind Adrian Manolache.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb