Amânarea generală a plăţii facturilor emise în domeniul energiei ar bulversa din punct de vedere financiar întregul sector de activitate, au susţinut reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie la întâlnirea pe care au avut-o ieri cu premierul Ludovic Orban şi cu reprezentanţii Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
Silvia Vlăsceanu, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) a declarat pentru Ziarul BURSA: "Amânarea, de-a valma, a plăţilor la facturile de energie ar fi un dezastru pentru sector, deoarece ar crea o reacţie în lanţ, care ar duce la probleme privind lichiditatea. Am calculat ce ar însemna amânarea pentru trei luni a tuturor facturilor emise pentru persoane fizice şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi a ieşit o valoare neîncasată de 15 miliarde lei. În aceste condiţii, furnizorii mici nu îşi vor mai putea susţine activitatea şi vor intra în faliment. Amânarea de-a valma a facturilor îngroapă practic activitatea concurenţială a furnizorilor din domeniul energiei".
Conform informaţiilor oferite de domnia sa, la ora actuală, în ţara noastră sunt 36 de furnizori mici în domeniul gazelor naturale şi peste 80 în domeniul energiei electrice.
Directorul executiv al ACUE ne-a precizat că membrii Guvernului nu sunt de acord cu amânarea plăţii facturilor pentru toţi utilizatorii şi susţin că toţi cei care au bani trebuie să achite facturile.
Silvia Vlăsceanu a arătat: "Problemele privind pllata facturilor nu sunt la populaţie. Consumatorii casnici îşi achită facturile, iar numărul celor care s-ar încadra în categoria consumatorilor vulnerabili atunci când aceasta va fi definită prin lege este destul de mic şi companiile pot susţine amânarea facturilor acestora, aşa cum de altfel o fac şi acum prin politica de eşalonări şi reeşalonări de plată. Cazurile de rău-platnici în rândurile populaţiei sunt punctuale. Problemele ar fi ridicate de amânarea la plată a tuturor societăţilor comerciale. Atragem atenţia că amânarea nu înseamnă scutire, iar Guvernul a realizat că impactul negativ al unei astfel de măsuri ar fi foarte mare pentru economia naţională".
Din datele înregistrate, reiese că, până acum, din cele 18.000 de IMM-uri, care au solicitat certificatele pentrru situaţii de urgenţă emise de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, foarte puţine au cerut amânarea plăţii facturilor la utilităţi, cele mai multe dorind să folosească documentele eliberate de minister pentru relaţiile comerciale cu alţi terţi sau distribuitori ori cu instituţiile publice.
La întâlnirea de ieri, membrii Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie au discutat cu premierul Ludovic Orban şi cu ministrul de resort despre măsurile pe care Guvernul doreşte să le ia pentru relansarea activităţii în acest sector de activitate, imediat după ridicarea stării de urgenţă, ne-a mai spus directorul executiv Silvia Vlăsceanu.