Republica Moldova: Banii ruseşti au ajuns în conturile a peste 138.000 de alegători

A.D.
Miscellanea / 24 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Peste 39 de milioane de dolari au intrat în conturile a circa 138.000 de utilizatori din Republica Moldova prin intermediul serviciilor unei bănci ruseşti interzise. Banii au fost destinaţi coruperii alegătorilor, potrivit unor declaraţii ale şefului Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Cernăuţeanu, transmite news.ro.

Deşi sistemul bancar din Federaţia Rusă este sub interdicţie naţională în Republica Moldova, utilizatorii erau instruiţi prin intermediul unor grupuri de tip chatbot pe Telegram cum să-şi descarce aplicaţia băncii "Promsvyazbank" (PSB Bank) ca să beneficieze de transferuri. Poliţia a raportat în luna octombrie, activitatea a cel puţin 97 de astfel de grupuri.

Cernăuţeanu a precizat însă, că numărul persoanelor care au beneficiat de transferuri băneşti este mult mai mare. Dacă în urma cu o lună a fost documentat transferul a 15 milioane de dolari, în prezent, suma a ajuns la 39 milioane de dolari.

"Sistemul de transfer PSB a început la finele primăverii. Mecanismul de instituire, instruire, pregătire, instalare a acestor aplicaţii era realizat prin acele boturi de pe Telegram, unde cumva accesul altor persoane terţe era mult mai limitat", a explicat Cernăuţeanu, citat de NewsMaker.

"Forma intenţionată era de a corupe masiv electoratul", a comunicat şeful IGP.

"Important este ca toţi cetăţenii noştri să înţeleagă că sunt atraşi într-o schemă ilegală. (...) Sunt atrase în organizaţia criminală Şor. Noi vorbim de o organizaţie criminală care prin diferite forme de finanţare, de corupere, de fapt urmăresc interesele unei organizaţii criminale", a declarat Cernăuţeanu. "Chiar astăzi, într-un raion din nordul ţării, am fost contactaţi de cetăţeni care comunică că fără acordul lor le-au fost instalate aceste aplicaţii, au fost cumva duşi în eroare şi că ei nu vreau să utilizeze aceste mijloace financiare şi roagă să fie atrase la răspundere persoanele care se fac vinovate", a adăugat Cernăuţeanu.

În urma scrutinului din 20 octombrie, din Republica Moldova, niciunul dintre cei 11 candidaţi înscrişi în cursa electorală nu au obţinut majoritatea de voturi, astfel că urmează să aibă loc turul II al alegerilor, la care vor concura actuala preşedintă Maia Sandu de la PAS şi Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiştilor. Acesta din urmă a obţinut mult mai multe voturi decât arătau sondajele preelectorale. Turul II al alegerilor prezidenţiale va avea loc în data de 3 noiembrie.

La scurt timp după închiderea urnelor, preşedinta Maia Sandu a făcut o declaraţie piublică în care a spus că Republica Moldova s-a confruntat pe 20 octombrie şi în ultimele luni "cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei" şi a adăugat că "grupări criminale, împreună cu forţe străine, au atacat ţara cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă". Maia Sandu a acuzat că ţinta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi, iar acest lucru a fost posibil şi pentru că sistemul justiţiei nu a funcţionat cum trebuie, promiţând să ia măsuri.

În cursul zilei de ieri, Centrul Naţional Anticorupţie a anunţat că mai multe persoane din Republica Moldova au primit amenzi între 25.000 şi 37 500 de lei, pentru corupere electorală pasivă. În total, suma amenzilor se ridică la circa 1 milion de lei. Instituţia a adăugat că a primit, de la poliţie, peste 350 de procese-verbale cu privire la coruperea alegătorilor, transmite news.ro.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cei din Europa în ce conturi au ajuns

    1. Dovezi, ceva? Sau doar presupuneri.

    Ieri inca stiam ca in Rusia soldatii mor de foame,

    nu au arme si navalesc ca emigranti spre occident, 

    iar banii sunt blocati de sistemul bancar occidental, 

    NU MAI PRICEPEM NIMIC,

    un pic de logica chiar nu se poate ?! 

    1. Rusnacule, nu este nicio contradictie.

      Soldatii mor de foame si statul mafiot rus cheltuieste pe influentarea alegerilor din alte tari. Hai fa un efort, pana si tu poti intelege chestia asta 

      Desi pentru voi Rep Moldova este in Occident, ea este in realitate un stat esuat desprins din URSS, asa ca,

      deşi sistemul bancar din Federaţia Rusă este sub interdicţie naţională în Republica Moldova, utilizatorii erau instruiţi prin intermediul unor grupuri de tip chatbot pe Telegram cum să-şi descarce aplicaţia băncii "Promsvyazbank" (PSB Bank)  

    Cum era o vorba a ramas mujicia “si cu banii dati si cu onoarea nereperata”:-)…Ii face Putler si pe (unii) moldoveni “milionari”…in ruble:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb