Judeţele Hunedoare, Dolj, Gorj, Galaţi, Mureş şi Prahova vor beneficia de o alocare totală de 2,5 miliarde euro pentru restartarea economică a companiilor a căror producţie este dependentă de cărbune sau de petrol, companii care trebuie să îşi găsească un alt obiect de activitate sau să îşi modernizeze tehnologia în cadrul procesului de decarbonare economică, a afirmat, ieri, Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cu prilejul lansării Programului Operaţional pentru Tranziţie Justă(POTJ), program care a fost aprobat pentru ţara noastră de Comisia Europeană în 6 decembrie.
"Fiecare din cele şase judeţele cuprinse în Prgramul Operaţional pentru Tranziţie justă beneficiază de o alocaţie cu destinaţie specială, de un buget pe care urmează să îl utilizăm pentru implementarea unor proiecte care generează dezvoltare economică. Printre indicatorii relevanţi pentru Tranziţia Justă se numără crearea a peste 11.000 locuri de muncă în cele şase judeţe, calificarea forţei de muncă, plus asigurarea unor kituri profesionale, adică mici granturi pentru cumpărarea de către viitorii angajaţi a echipamentelor necesare astfel încât cursurile să fie urmate de integrarea uşoară în muncă. De exemplu, o persoantă care a urmat un curs de croitorie va primii banii pentru cumpărarea echipamentului necesar. Un alt indicator important este numărul de gospodării sprijinite pentru dotarea cu panouri solare şi aici vorbim despre peste 24.000 gospodării individuale. Apoi avem în vedere sprijinirea a peste 5800 IMM-uri care vor fi primi granturi necesare pentru crearea de locuri de muncă şi pentru retehnologizare, precum şi realizarea împreună cu autorităţile publice locale a unor parcuri industriale de specializare inteligentă. (...) Cele şase judeţe au bugete alocate, predestinate, astfel că nu trebuie să intre în nicio competiţie de proiecte", a declarat Marcel Boloş, care a precizat că funcţionatii Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene vor prezenta în perioada următoare la nivelul fiecăruia dintre cele şase judeţe Programul Operaţional pentru Tranziţia Justă şi axele prioritare ale acestuia.
Conform ministrului Boloş, alocarea pe judeţe este următoarea: Hunedoara - 525 milioane euro, Mureş - 277 milioane euro, din care compania Azomureş va primi 20 milioane euro pentru retehnologizare, Gorj - 537 milioane euro, Dolj - 412 milioane euro, Galaţi - 387 milioane euro şi Prahova - 277 milioane euro.
"În această perioadă lucrăm la pregătirea ghidurilor, pe care dorim să le lansăm în dezbatere publică în ianuarie şi februarie 2023. Pentru mediul de afaceri avem o alocare de 53% din cei 2,5 miliarde euro din Programul Operaţional pentru Tranziţia Justă. Avem apeluri interesante cu sume de la 200.000 până la 2 milioane euro pentru IMM-uri şi un apel separat cu granturi între 2 milioane şi 5 milioane pentru proiectele ce vor sprijini creşterea producţiei în aceste judeţe. Prin program finanţăm şi activitatea microîntreprinderilor şi start-up-urilor, dar şi producţia de energie din surse fotovoltaice, mobilitatea urbană sustenabilă şi reconversia terenurilor - a siturilor contaminate sau afectate de declinul economic din judeţele respective. Ghidurile vor fi lansate lunar, iar din luna aprilie va fi deschis calendarul de apeluri de depuneri de proiecte pentru toate cele şase judeţe. Primul apel de proiecte va fi pentru IMM-uri, finanţarea fiind în valoare de peste 700 milioane euro pentru toate judeţele. Ghidul va fi lansat în ianuarie 2023 în dezbatere publică, iar în aprilie vom deschide apelul de proiecte", a afirmat Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în cadrul MIPE.
Potivit datelor prezentate de oficialii ministerului, tranziţia economică spre decarbonare va crea probleme pentru companii care reprezintă 22% din activitatea economică a judeţului Prahova şi 32% din cifra de afaceri a sectorului industrial din zona respectivă. Prin Tranziţa Justă, în Prahova vor fi create 1600 locuri de muncă, vor fi sprijinite 369 de noi companii şi vor fi realizate capacităţi de producţia a energiei verzi care vor însuma 34 MWh. Prin acelaşi program operaţional, în judeţul Mureş vor fi creata 1400 locuri de muncă, vor fi înfiinţate 279 IMM-uri şi va fi retehnologizat combinatul Azomureş. În judeţul Galaţi, Tranziţia Justă va aduce 1941 noi locuri de muncă, va finanţa înfiinţarea a 490 IMM-uri, realizarea a capacităţilor de producere a energiei verde care vor însuma 39 MWh şi la transformarea în prosumatori a 2800 gospodării individuale. Pe lângă acestea companiile Liberty (combinatul siderurgic), Damen (şantierul naval) şi Navrom vor fi susţinute pentru schimbarea tehnologiei şi achiziţionarea unor moduri de propulsie verde.
Judeţul Dolj, care este afectat de procesul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, va primi finanţare pentru realizarea a 1800 noi locuri de muncă, pentru înfiinţare a 375 de IMM-uri şi pentru capacităţi de energie verde ce vor însuma 50 MWh. Judeţul Hunedoara, în care procesul de decarbonare va afecta angajaţii actuali de la Complexul Energetic Hunedoara şi de la Termocentralele Mintia şi Paroşeni, precum şi cei din fostele zone miniere, va fi finanţat din POTJ pentru crearea a 2164 noi locuri de muncă, capacităţi de producţie a energie verzi a căror valoarea însumată va atinge 65 MWh şi montarea de panouri fotovoltaice pentru 6000 de gospodării individuale.
Cel mai afectat judeţ de tranziţia energetică, judeţul Gorj, va primi finanţare pentru crearea a 2385 noi locuri de muncă, montarea de panouri fotovoltaice la 6000 gospodării individuale, cursuri de formare profesională pentru 6871 şomeri, înfiinţarea a 554 IMM-uri şi realizarea de parcuri fotovoltaice a căror capacitate însumată se va ridica la 66 MWh.
1. fără titlu
(mesaj trimis de San Cio în data de 16.12.2022, 20:34)
Valeleu...in ce hal am ajuns. Nu imi recunosc tara !!!