Acţiune în forţă a procurorilor DIICOT, miercuri, într-un dosar ce presupuse infracţiuni de trafic de droguri. Mai mulţi suspecţi au fost duşi la audieri la DIICOT Buzău, după percheziţii care au avut loc, la prima oră a dimineţii.
15 suspecţi, săltaţi de procurorii DIICOT Buzău în urma unor ample percheziţii, au fost audiaţi miercuri timp de câteva ore bune de anchetatori. Suspecţii, membri ai unei grupări specializate în traficul de droguri de risc, ar fi vândut stupefiante în ultimele luni unui număr semnificativ de tineri, atât din municipiul Buzău cât şi din câteva comune de pe Valea Slănicului.
"La data de 15.07.2020, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Buzău împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău au efectuat un număr de 18 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Buzău, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc", se arată în comunicatul DIICOT.
La rândul lor, reprezentanţii IPJ Buzău au venit cu precizări: " În perioada februarie - iulie 2020, poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.- B. T. Buzău, au documentat activitatea infracţională a unui grup infracţional organizat specializat în trafic de droguri de risc, ce ar fi acţionat în judeţul Buzău. Din cercetări s-a stabilit că, în perioada menţionată, 15 persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 23 de ani, s-ar fi aprovizionat cu droguri de risc (cannabis), de la dealeri din Bucureşti", a spus Ane Marie Vrapciu, purtător de cuvânt IPJ Buzău.
Reţea de 15 persoane
Cercetările au scos la iveală că se acţiona cu precădere pe raza municipiului Buzău şi a comunelor Cernăteşti, Săpoca, Beceni şi Mânzăleşti din judeţul Buzău. Organele competente au identifcat o reţea infracţională formată din 15 persoane, ce a vizat şi înfăptuit procurarea, în condiţii de clandestinitate, de droguri de risc (cannabis), transportarea, depozitarea temporară, manipularea, ambalarea şi revânzarea lor către un număr de peste 85 de tineri.
Mihaela Porime, procurer şef DIICOT, a explicat: "Ca mod de operare s-a reţinut faptul că, membrii grupării infracţionale îşi desfăşurau activitatea pe două paliere, respectiv cel de aprovizionare, constituit din dealerii principali cu legături în alte judeţe, în special în municipiul Bucureşti, de unde s-au aprovizionat, în mod constant, individual sau în comun, cu cannabis, pe care l-au distribuit ulterior pe piaţa consumatorilor de pe raza judeţului Buzău, şi un palier constituite din consumatori de droguri furnizate de dealeri principali, care au revândut la rândul lor o parte din aceste substanţe interzise pentru a-şi asigura în principiu consumul propriu în mod gratuit.În perioada stării de urgenţă instituite pe teritoriul României ca urmare a pandemiei cu noul coronavirus (16.03.2020-15.05.2020), din cauza restricţiilor de circulaţie aferente, primul palier s-a restrâns la mai puţini dealeri care s-au deplasat totuşi în municipiul Bucureşti în vederea aprovizionării, cu încălcarea restricţiilor de circulaţie, conturându-se astfel în această perioadă încă un palier intermediar, şi anume cel al foştilor dealeri principali care s-au aprovizionat în comun de la primii menţionaţi".
• Droguri şi suma de 4000 de lei, ridicate de procurori
Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost identificate şi ridicate droguri (cannabis), suma de 4.450 de lei, precum şi mai multe medii de stocare.
La sediul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Buzău, au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 15 persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Ploieşti, BCCO Galaţi şi SCCO Dâmboviţa, al lucrătorilor de poliţie din Buzău, Pătârlagele şi al Secţiei de Poliţie Rurală Beceni, precum şi al cadrelor de jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
"Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie", se arată în comunicatul DIICOT.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2020, 11:35)
Marea dezmembrare de traficanti, ce siguri se simpt acum romaní. Traficul de persoane, cocaina si alte droguri de risc nu prezinta o prioritate pentru PIS (COT)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2020, 17:06)
E trist ca cunosc acei dealeri...