REŢELELE DE SOCIALIZARE De la instrument de campanie la mijloc de guvernare

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Politică / 24 iunie 2015

De la instrument de campanie la mijloc de guvernare

Reţelele de socializare au devenit un instrument foarte important de comunicare, inclusiv în activitatea politică. Dacă până de curând acestea erau privite de către partide drept simple "vehicule" pentru campania electorală, în ultimele luni se pare că s-a trecut la pasul următor, facebook-ul (cea mai importantă reţea de socializare globală) devenind deja un mijloc de comunicare interinstituţională la cel mai înalt nivel. Astfel, de pe contul de facebook al premierului Victor Ponta publicul larg, dar şi mulţi dintre colegii de pe scena politică au aflat în premieră că acesta se operează, sau că îşi deleagă atribuţiile vice-premierului Gabriel Oprea. Şi preşedintele Klaus Iohannis a transmis în ultimele şase luni mai multe mesaje cu ajutorul contului oficial de facebook decât prin intermediul purtătorului de cuvânt. Dacă imediat după alegerile prezidenţiale, unele în care s-a vorbit de o victorie a reţelelor de socializare, s-a propus lansarea unor partide online, acum pe diverse conturi se avansează ideea oficializării guvernării online, care este considerată mai eficientă şi cu mai puţine bariere de comunicare.

Dinamica numărului de urmăritori ai conturilor principalilor politicieni din ultimul an este una foarte interesantă. După intrarea în turul doi al alegerilor (noiembrie 2014) Victor Ponta se afla pe primul loc, detaşat, din punct de vedere al numărului de fani pe facebook, 665.500, Klaus Iohannis fiind susţinut pe această reţea de 524.500 de oameni. Din punctul de vedere al creşterii, mult mai bine stătea Klaus Iohannis, care recuperase în ultimele trei luni un decalaj foarte mare faţă de Victor Ponta. În august 2014, când se făceau ultimele pregătiri pentru campania electorală, premierul Victor Ponta avea 466.000 de aprecieri fiind urmat de Elena Udrea cu 192.000. La distanţă mare se află, pe a treia poziţie, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, cu 76.500 de aprecieri, urmat de Klaus Iohannis - 51.000, Monica Macovei - 36.200 şi Călin Popescu Tăriceanu - 13.900.

Acum Klaus Iohannis are 1.500.000 de prieteni virtuali, Victor Ponta se află undeva la jumătate, cu 756.000 de susţinători, iar fostul preşedinte, Traian Băsescu, este urmărit de 346.000 de oameni.

Primul mesaj al zilei de ieri postat de preşedintele Iohannis făcea o scurtă analiză a mandatului prezidenţial la şase luni de la preluare: " S-au împlinit 6 luni de la preluarea mandatului de Preşedinte. La momentul preluării mandatului, dar şi la începutul acestei sesiuni, am propus Parlamentului un parteneriat care să redea încrederea cetăţenilor în această instituţie şi să aducă un alt mod de lucru în politică. În cadrul acestui parteneriat sunt proiecte care au fost duse la bun sfârşit şi reprezintă paşi înainte în raport cu aşteptările cetăţenilor, fapt ce se cuvine apreciat. Nu sunt foarte mulţumit de toate rezultatele, dar sunt conştient de faptul că, politic vorbind, s-a găsit un minim numitor comun. Nu acelaşi lucru, din păcate, îl pot spune despre soluţia pentru asigurarea dreptului de vot al românilor din diaspora, respectiv votul prin corespondenţă. În ciuda angajamentului public făcut, nu constat o voinţă politică reală a majorităţii de a promova un asemenea proiect. Nici în privinţa încuviinţării cererilor justiţiei lucrurile nu stau mai bine. Dimpotrivă. O Românie puternică este aceea în care nimeni nu e mai presus de lege, iar corupţia la vârf nu mai reprezintă o vulnerabilitate la adresa funcţionării statului. Am spus la început că România îşi va găsi treptat acea stare în care e normal să respecţi legea, în care e normal să ai un minimum de decenţă în politică şi să faci un pas în spate atunci când afectezi imaginea propriei ţări, în care e normal să separi instituţiile de persoane particulare. Indiferent cât de mult îi rezistă unii acum, suntem deja pe acest drum, iar acest moment nu va întârzia să vină. Pentru că asta îşi doresc oamenii de la noi şi asta înseamnă să fim o ţară puternică în Europa şi în lume". Primul mesaj de ieri al premierului era adresat elevilor care susţin probele la Evaluarea Naţională pentru admiterea în liceu: " Multă baftă tuturor elevilor care zilele acestea "înfruntă" probele scrise din cadrul Evaluării Naţionale pentru admiterea la liceu! Să aveţi curaj şi încredere în voi, pentru că munca depusă până acum la şcoală va fi cu siguranţă răsplătită.Le mulţumesc tuturor părinţilor şi profesorilor care şi-au încurajat şi ajutat copiii şi elevii să înveţe. Buna organizare şi desfăşurare a examenelor este în primul rând meritul dumneavoastră. Cred că educaţia este cea care va asigura ţării noastre un viitor mai bun şi despre asta ar trebui să discutăm acum, nu despre scandalurile politice trecătoare. Succes tuturor!"

Mesajele de acest fel sunt urmate de mii de like-uri şi de sute de comentarii, reacţia publicului fiind testat instantaneu, reţelele de socializare devenind "o piaţă publică" în care sunt dezbătute cele mai diverse subiecte. Optimiştii susţin că asistăm la o adevărată revoluţie, din acest punct de vedere, pesimiştii consideră că direcţia este una greşită şi că o astfel de abordare va crea în scurt timp mari probleme de comunicare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb