RETROSPECTIVA 2020 2020 în cifre

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 ianuarie 2021

30 ianuarie

- Parlamentarii PSD depun moţiunea de cenzură împotriva Executivului, intitulată "Guvernul ORBAN/PNL - privatizarea democraţiei româneşti".

3 februarie

- Teodor Meleşcanu demisionează din funcţia de preşedinte al Senatului.

5 februarie

- Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban este adoptată de Parlament.

6 februarie

- Preşedintele Klaus Iohannis îl desemnează pe premierul demis, Ludovic Orban, să formeze un nou guvern.

25 februarie

- Ludovic Orban îşi depune man­datul de prim-ministru desemnat.

26 februarie

- Florin Cîţu, ministru interimar al Finanţelor, este desemnat premier de preşedintele Klaus Iohannis, urmând să formeze noul guvern.

- Apare primul caz de coronavirus confirmat în ţara noastră.

4 martie

- Florin Cîţu anunţă că a fost declanşată, de Comisia Europeană, procedura de deficit excesiv pentru ţara noastră, ca urmare a faptului că, la sfârşitul lui 2019, deficitul bugetar a fost de 4,6% din PIB, faţă de 3%, cât este limita maximă stabilită de Bruxelles.

12 martie

- Florin Cîţu renunţă la mandatul de premier desemnat.

14 martie

- Guvernul Orban 2 trece de votul Parlamentului.

17 martie

- Ministerul Afacerilor Interne emite Ordonanţa militară nr.1/ 2020 prin care se suspendă activitatea restaurantelor, cafenelelor, cluburilor şi hotelurilor; este interzisă organizarea evenimentelor care implică participarea a peste 100 de persoane şi se suspendă cursele aeriene către Spania şi Italia.

21 martie

- Ministrul de Interne, Marcel Vela, emite Ordonanţa militară nr. 2, prin care se suspendă activitatea cabinetelor stomatologice, închide activitatea în mall-uri şi interzice circulaţia persoanelor după ora 22.00. Aceeaşi ordonanţă stabilea că slujbele religioase se oficiază fără enoriaşi, iar cele de în­mormântare, botez sau nuntă au loc doar în prezenţa a opt persoane.

24 martie

- Ministrul de Interne emite Ordonanţa militară nr. 3, prin care interzice circulaţia persoanelor pe timpul zilei, cu excepţia cazurilor când se deplasează la muncă, la medic, la farmacie sau să cumpere produse de strictă necesitate. Prin acelaşi act normativ s-a stabilit că pensionarii cu vârsta peste 65 de ani au ca interval orar de mers la cumpărături cel cuprins între orele 11.00 şi 13.00.

26 martie

- Victor Costache, ministrul Sănătăţii, demisionează din funcţie. Funcţia sa este preluată de Nelu Tătaru, anterior secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

- Guvernul emite OUG 32 prin care reglementează procedura acordării ajutorului de stat constând în plata şomajului tehnic în proporţie de 75% din salariu, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut, pentru angajaţii companiilor şi firmelor afectate de reducerea activităţii pe perioada stării de urgenţă.

29 martie

- Este emisă Ordonanţa militară nr. 4: sunt plafonate preţurile energiei, gazelor, apei şi carburanţilor; persoanele care părăsesc izolarea la domiciliu sau carantina vor fi puse 14 zile în carantină, pe cheltuiala lor.

14 aprilie

- Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că prelungeşte starea de urgenţă până în 14 mai.

18 aprilie

- Agenţia de evaluare financiară Fitch revizuieşte perspectiva de rating a ţării noastre de la stabilă la negativă, pe fondul impactului pandemiei asupra finanţelor publice.

4 mai

- Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că starea de urgenţă nu va fi prelungită, respectiv că din 15 mai vom intra în stare de alertă, iar restricţiile impuse în contextul pandemiei de Covid-19 vor fi ridicate gradual.

7 mai

- Curtea Constituţională stabileşte că amenzile aplicate în perioada stării de urgenţă sunt neconstituţionale.

18 mai

- Intră în vigoare Legea privind starea de alertă.

1 iunie

- Intră în vigoare măsuri de relaxare, printre care redeschiderea teraselor cu respectarea anumitor condiţii; permiterea organizării şi desfăşurării competiţiilor sportive în aer liber, fără spectatori; organizarea şi desfăşurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivalurilor publice şi private, cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune aflate la distanţă de minimum 2 metri.

5 iunie

- Agenţia de rating Standard and Poor's menţine calificativul ţării noastre la "BBB-", cel mai scăzut din categoria recomandată pentru investiţii. Perspectiva asociată ratingului este negativă.

9 iunie

- Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că după 15 iunie se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante şi fără locuri de joacă.

15 iunie

- Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) susţine că Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a fost colaborator al Securităţii. CNSAS a sesizat Curtea de Apel Bucureşti, care trebuie să confirme sau să infirme verdictul.

16 iunie

- Executivul renunţă la procedura achiziţiilor directe de echipamente medicale, sanitare şi de protecţie, pe care a folosit-o în cele 60 de zile ale stării de urgenţă şi în primele 30 de zile ale stării de alertă.

- Guvernul adoptă ordonanţa de urgenţă prin care firmele din domeniul HoReCa au fost scutite de la plata impozitului specific pentru o perioadă de 90 de zile, care se adaugă la perioada anterioară de 60 de zile a stării de urgenţă.

25 iunie

- Curtea Constituţională a decis că izolarea şi carantinarea persoanelor se poate face doar prin lege şi nu prin ordinul ministrului Sănătăţii.

26 iunie

- Direcţia Naţională Anticorupţie dispune punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Liviu Dragnea, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care constituire de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu, din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman (cazul Tel Drum).

1 iulie

- Guvernul anunţă Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică "Reclădim România".

6 iulie

- Compania aeriană low-cost Blue Air anunţă că intră în procedura de concordat preventiv din cauza efectelor provocate de pandemie.

7 iulie

- Este stabilit primul termen al procesului dintre CNSAS şi Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: 18 septembrie.

- Directorul general al Unifarm - suspendat din funcţie - Adrian Ionel - audiat la DNA în dosarul în care este acuzat, între altele, de luare de mită şi abuz în serviciu, după ce ar fi cerut 760.000 de euro de la reprezentantul unei firme pentru atribuirea unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva coronavirusului.

20 iulie

- Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) anunţă lansarea "IMM Leasing de echipamente şi utilaje".

21 iulie

- Preşedintele Klaus Iohannis anunţă, după o şedinţă a Consiliului European, că ţara noastră are o alocare de 80 de miliarde de euro (fonduri europene) în perioada 2020-2027.

27 iulie

- Camera Deputaţilor adoptă proiectul de lege prin care, pe durata suspendării temporare a activităţii sau a reducerii acesteia ca urmare a decretării stării de asediu sau stării de urgenţă, salariaţii care au contractul individual de muncă suspendat beneficiază de o indemnizaţie, plătită din bugetul asigurărilor de şomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

19 august

- Guvernul aprobă ajutorul de stat pentru Tarom şi Blue Air.

- Industria HoReCa demarează proteste pentru redeschiderea activităţii în interior.

1 septembrie

- Este reluată, cu o serie de restricţii, activitatea în domeniul HoReCa, însă barurile şi cluburile rămân închise.

14 septembrie

- Are loc redeschiderea şcolilor în condiţii de pandemie.

21 septembrie

- Piaţa noastră de capital intră oficial în categoria celor emergente secundare sub umbrela FTSE Russell.

27 septembrie

- Au loc alegerile locale. La nivel naţional, PNL este pe primul loc în opţiunile alegătorilor, cu 34% din voturi, urmat de PSD - cu 30%.

- În Capitală, Primăria Generală este câştigată de deputatul independent Nicuşor Dan, candidat susţinut de PNL şi alianţa USR-PLUS.

22 octombrie

- Gheorghe Cojanu este revocat, prin hotărâre de Guvern, din funcţia de prefect al Capitalei.

- Traian Berbeceanu, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba, este numit prefect al Capitalei.

23 octombrie

- Traian Berbeceanu este învestit în funcţia de prefect al Capitalei.

29 octombrie

- Nicuşor Dan îşi preia oficial mandatul de primar general al Capitalei.

- Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al Băncii Naţionale a României şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, este condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă.

9 noiembrie

- Este restricţionată circulaţia pe timpul nopţii, toate şcolile trec la predarea online, angajaţii trebuie să treacă la munca de acasă, acolo unde se poate, iar pieţele acoperite şi târgurile se închid.

15 noiembrie

- Incendiu la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, unde zece pacienţi cu Covid-19, aflaţi în stare foarte gravă, intubaţi, au murit.

26 noiembrie

- Este prezentat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, elaborat de Ministerul Fondurilor Europene. Acesta prevede investiţii şi reforme în diferite sectoare, şi este supus dezbaterii publice. Fondurile alocate prin Mecanismul de rezilienţă şi recuperare economică - 30,4 miliarde euro - ar urma să fie cheltuite până la 30 iunie 2026.

27 noiembrie

- Cabinetul Orban aprobă Strategia de vaccinare anti-Covid 19.

5 decembrie

- Pieţele agroalimentare care funcţionează în hale se redeschid.

6 decembrie

- Au loc alegerile parlamentare.

7 decembrie

- Premierul Ludovic Orban demisionează din fruntea Guvernului, în urma eşecului în alegerile parlamentare.

22 decembrie

- Liberalul Ludovic Orban este ales şef al Camerei Deputaţilor, iar Anca Dragu (USR PLUS) - în fruntea Senatului.

23 decembrie

- Preşedintele Klaus Iohannis îl desemnează oficial pe Florin Cîţu pentru funcţia de premier.

- Noul Guvern depune jurământul.

27 decembrie

- Ia startul campania de imunizare împotriva Covid-19 în ţara noastră. Primul vaccin - administrat unei asistente de la Institutul Naţional "Matei Balş" din Capitală.

28 decembrie

- Premierul Florin Cîţu anunţă că Bugetul pe 2021 va fi construit cu un deficit de 7% din PIB, iar politica fiscală rămâne stimulativă.

29 decembrie

- Ministerul de Finanţe anunţă execuţia bugetară la 11 luni, deficitul bugetar urcând la 84,05 miliarde lei, respectiv 8% din PIB.

31 decembrie

- Numărul total de cazuri confirmate cu Covid-19 în ţara noastră ajunge la 632.263.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Schimbati titlul articolului. Vb de politica de fum nu de cifre. Daca vorbeati de cifre dadeati:

    Nr de morti covid 

    Nr de imbolnaviri 

    Nr de bani imprumutati de guvern 

    Nr km autostrada 

    Nr concedieri 

    Nr afaceri inchise 

    Nr % de scadere a economiei 

    Nr falimente 

    Samd 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb