Retrospectiva evenimentelor politice şi economice din perioada Sărbătorilor de Iarnă

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 5 ianuarie 2010

Desigur, La mulţi ani!

După o vacanţă îndelungată, trebuie să intraţi, din nou, "în informaţie".

Cu riscul că, totuşi, aţi urmărit ceea ce s-a petrecut în timpul Sărbătorilor de Iarnă, vă prezentăm, în rezumat, cele mai importante evenimente politice, economice şi financiare din această perioadă.

Menţionăm că ziarul BURSA a intrat în vacanţă la data de 19 decembrie 2009. Relatarea evenimentelor începe cu data de 20 decembrie 2009.

20.12.2009 În plan politic, aflăm că înţelegerea semnată între PD-L şi UDMR, actualele partide aflate la guvernare, este valabilă până la alegerile parlamentare din 2012. Protocolul prevede, printre altele, păstrarea cotei unice de impozitare, buget multianual şi regândirea impozitului minim obligatoriu. Înţelegerea mai prevede descentralizare, lărgirea drepturilor minorităţilor naţionale şi modificarea regiunilor economice de dezvoltare. La această dată, premierul Emil Boc mai anunţa componenţa formulei de guvernare - 15 ministere, cu patru mai puţin decât în guvernarea PSD - PD-L. Programul de guvernare prevede, printre altele, votarea Legii bugetului până la data de 16 ianuarie şi a Legii responsabilităţii fiscale în luna martie, adoptarea unui plan naţional pentru reducerea dependenţei importurilor de energie şi tranzacţionarea gazelor naturale pe o platformă gen OPCOM, un pact naţional pentru autostrăzi (finanţat cu minim 1% din PIB) sau majorarea gradului de ocupare a forţei de muncă la 63%, în 2013.

21.12.2009 Preşedintele Traian Băsescu a depus jurământul în faţa Parlamentului, după ce, în cursul dimineţii, a avut loc ceremonialul militar prilejuit de sfârşitul primului său mandat. La Parlament, Birourile reunite au restituit PSD (la propunerea democrat-liberalilor), "pentru îmbunătăţiri", proiectul de înfiinţare a unei Comisii parlamentare de anchetă ce avea ca scop verificarea organizării şi desfăşurării alegerilor prezidenţiale. Tot la această dată, parlametarii au marcat, în şedinţă solemnă, împlinirea a 20 de ani de la Revoluţie. În plan politic mai aflăm că Honorius Prigoană, fiul deputatului PD-L Silviu Prigoană, ar putea candida în colegiul rămas vacant după demisia lui Bogdan Olteanu din Parlament.

21.12.2009 În economie aflăm că bugetele de salarii ale companiilor de stat, care au înregistrat pierderi, vor fi îngheţate în 2010. Totodată, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a lansat, în dezbatere publică, un proiect de regulament ce priveşte înregistrarea Fondului Proprietatea (FP) în categoria AOPC (alte organisme de plasamente colectiv) de tip special, proces ce poate grăbi listarea FP.

22.12.2009 Opt miniştri propuşi în Cabinetul Boc au primit aviz favorabil la audierile din comisiile parlamenare de specialitate. Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat că salariile bugetarilor vor fi îngheţate în 2010, dar că nu vor fi problemele cu plata pensiilor şi a salariilor. Vlădescu a mai anunţat că politica socială şi salarială va fi extrem de restrictivă în următorii trei ani şi că, în 2010, vor fi sub 100.000 de disponibilizări de la stat. De asemenea, ministrul a spus că nu vor fi modificări de taxe. Ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, a anunţat că Poşta Română nu va fi privatizată, iar cel al Agriculturii, Mihail Dumitru a anunţat că ia în calcul desfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului. La această dată, compania Petrom a contractat o linie de credit în valoare de 500 de milioane euro pentru investiţii şi rambursarea unor datorii. Totodată, Consiliul de supraveghere al Fondului Proprietatea a anunţat schimbarea conducerii executive. În locul directorului general Daniela Lulache a fost numit Ionuţ Popescu, fost ministru de Finanţe.

23.12.2009 Guvernul Boc a fost învestit de Parlament. Componenţa Guvernului este următoarea: Emil Boc (premier), Marko Bela (vicepremier), Vasile Blaga (Ministerul Administraţiei şi Internelor), Adriean Videanu (Ministerul Economiei), Sebastian Vlădescu (Ministerul de Finanţe), Teodor Baconschi (Ministerul Afacerilor Externe), Radu Berceanu (Ministerul Transporturilor), Laszlo Borbely (Ministerul Mediului), Elena Udrea (Ministerul Dezvoltării şi Turismului), Gabriel Oprea (Ministerul Apărării), Kelemen Hunor (Ministerul Culturii), Cătălin Predoiu (Ministerul Justiţiei), Gabriel Sandu (Ministerul Comunicaţiilor), Mihai Şeitan (Ministerul Muncii), Petru Funeriu (Ministerul Educaţiei), Cseke Attila (Ministerul Sănătăţii) şi Mihail Dumitru (Ministerul Agriculturii). Totodată, ministerul de Finanţe a finalizat proiectul de bugetul pe 2010, iar sindicatele au ameninţat că pregătesc proteste. Potrivit proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2010, Guvernul ar urma să aloce 39,69 miliarde lei pentru plata pensiilor în 2010 (7,36% din PIB), iar pentru susţinerea totală a cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale va aloca, din bugetul de stat, o subvenţie de 7,056 miliarde lei. Bursa a încheiat penultima şedinţă din an pe creştere, iar cursul de referinţă a ajuns la minimul ultimilor două luni şi trei săptămâni, la 4,2047 lei/euro.

24.12.2009 Guvernul a aprobat proiectul bugetului de stat pe 2010 şi proiectul asigurărilor sociale. Premierul Emil Boc a anunţat că, pentru 2010, Guvernul îşi propune relansarea economiei, în vederea consolidării creşterii. Tot primul ministru a mai precizat că programul Prima Casă va fi reorientat, preponderent, spre achiziţia de locuinţe construite de la zero. La această dată, cursul de referinţă a atins un nou minim al ultimelor două luni şi trei săptămâni, ajungând la 4,2028 lei/euro. Totodată, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a efectuat un test al platformei tehnice de rezervă, Disaster & Recovery (DR), prin transferul operaţiunilor de pe sistemul central de tranzacţionare pe sistemul DR, timp de 30 de minute.

28.12.2009 Ministerul Finanţelor Publice vrea să atragă, în primul trimestrul din 2010, circa 10-12 miliarde de lei prin emisiuni de titluri pe piaţa internă. La ultima licitaţie din 2009, Finanţele au atras 785,5 milioane lei, cu randament de 10%. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a anunţat că aproximativ 70-80.000 de posturi din sistemul bugetar ar putea fi restructurate în 2010. Totodată, Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi a anunţat că necesarul de fonduri pentru 2010 este de 17,279 miliarde, cu 88% mai mult faţă de 2009. Pe de altă parte, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a hotărât ca, de la 1 ianuarie, preţul plătit de consumatorii industriali şi de cei casnici pentru energia electrică să fie indexat cu inflaţia.

29.12.2009 Guvernul a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă, noua structură a ministerelor. În ceea ce priveşte investiţiile, Executivul îşi propune suplimentarea acestora pentru alinierea la spaţiul Schengen. Membrii Executivului au ratificat memorandumul prin care alocă garanţii de stat constructorului auto Ford. Totodată, programul Rabla va continua după 1 ianuarie. Tot la această dată aflăm că a doua centrală nucleară din ţara noastră, ce va avea o capacitate de 1000 MW, va fi realizată în 2030. În domeniul financiar, Banca Centrală a anunţat că a injectat în piaţă bancară 9,47 miliarde lei, printr-o operaţiune de tip repo cu scandeţă la 4 ianuarie. În plan social, marile centrale sindicale au anunţat că nu exclud noi proteste la începutul lui 2010.

30.12.2009 Fondul Monetar Internaţional a anunţat, printr-un oficial, că ţara noastră va primi cea de-a treia tranşă din acordul de împrumut după adoptarea bugetului pe 2010. Executiul a estimat că va obţine o economie de 1,4 miliarde lei în 2010, prin scăderea cheltuielilor de personal. Privind situaţia bugetului de stat, conform proiectului Legii responsabilităţii fiscale, Guvernul va putea efectua maxim două rectificari într-un an, dar nu în primul semestru. Totodată, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că expertiza în cazul proiectului Roşia Montană va ajunge pe masa Consiliului Superior de Apărare a Ţării, o decizie în cazul acestui proiect urmând să fie adoptată tot în cadrul Consiliului. Tot la această dată, Fondul de Garantare a anunţat că nu va mai primi, de la 1 ianuarie, dosare pentru programul guvernamental "Prima Casă", fără un act al guvernului care să stabilescă noul cadru legal al programului pentru 2010.

31.12.2009 Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a anunţat că programul guvernamental "Prima Casă" ar putea să fie extins şi în sectorul construcţiilor. Vlădescu a precizat că autorităţile noastre ar trebui să discute această măsură cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Comisia Europeană. La rândul său, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a dat asigurări că reduceri de posturi în sistem nu vor avea loc până la finele acestui an şcolar. Potrivit ministrului Educaţiei, concedierile în sistemul de învăţământ ar urma să fie efectuate de la data de 1 septembrie 2010.

3.01.2010 Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a anunţat că turiştii români care au petrecut Revelionul în hotelurile şi pensiunile din ţară au cheltuit cu 13% mai puţin faţă de anul anterior şi cu 18,3% faţă de acum doi ani. Potrivit FPTR, cetăţenii români au cheltuit la acest Revelion circa 124,5 milioane lei, în condiţiile în care, anul anterior au cheltuit 142,6 milioane lei, iar acum doi ani circa 152,4 milioane lei. După ce organizaţiile din sectorul agro-alimentar au anunţat scumpiri la alimente pentru 2010, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a precizat că nu crede că vom asista la majorări substanţiale de preţ. Ministrul Agriculturii a dat asigurări că încearcă să rezolve problema elmininării anumitor subvenţii - invocată de producători pentru eventualele majorări de preţ - prin obţinerea de fonduri suplimentare pentru minister.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Extraordinar domnilor ! ce ne-am fi facut fara un asemenea articol ?.

    Daca Bursa continua cu asemenea articole; mai ales cu cele de teapa editorialelor lui Pirtulescu, va ramane fara cititori. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb