Actualizare 21:39
Reuniunea Eurogrupului consacrată Greciei a luat sfârşit prematur azi după refuzul Greciei de a accepta exigenţa partenerilor săi de a prelungi cu şase luni programul său actual de redresare, transmit AFP şi Reuters.
La o jumătate de oră după ce Atena a respins o solicitare în acest sens a Eurogrupului, considerată "absurdă" şi "inacceptabilă", o sursă europeană a declarat că "reuniunea a luat sfârşit".
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat astăzi, după încheierea reuniunii, că miniştrii de finanţe sunt gata să desfăşoare noi convorbiri cu Grecia dacă şi când aceasta va fi dispusă să solicite o extindere a actualului pachet de asistenţă.
Întrebat când se va reuni din nou Eurogrupul, Dombrovskis a spus că acest lucru "depinde de decizia autorităţilor elene".
"S-a decis în mod clar că, odată ce se va solicita o extindere a planului de asistenţă, dacă există anumite angajamente din partea autorităţilor greceşti de a respecta programul, atunci preşedintele Eurogrupului va anunţa o nouă reuniune a Eurogrupului", a spus vicepreşedintele CE.
"Suntem gata să continuăm discuţiile aşa că practic depinde de autorităţile greceşti să decidă dacă vor să solicite o extindere a programului", a mai spus el.
"Insistenţa anumitor persoane de a-i solicita noului guvern grec să pună în aplicare un plan de salvare este absurdă şi inacceptabilă şi în aceste circumstanţe nu poate exista acord în această seară", a indicat o sursă guvernamentală elenă. Pe de altă parte, o altă sursă guvernamentală elenă afirmase că negocierile cu miniştrii de finanţe din zona euro continuă după respingerea propunerii Eurogrupului.
Ministrul de finanţe maltez a spus după încheierea reuniunii că dacă Grecia nu va solicita prelungirea pachetului de asistenţă va fi "dezastru".
"Ar fi un dezastru. Grecia trebuie să se adapteze, să înţeleagă gravitatea situaţiei... Totul depinde de înţelegerea de către Grecia a gravităţii situaţiei pentru că nu mai este timp", a spus Edward Scicluna.
(Alexandru Costea)
------------
Investitorii par să nu ia în calcul ideea unui faliment apropiat al Greciei sau a ieşirii acestei ţări din zona euro, în condiţiile în care noul guvern de la Atena are programată, astăzi, o întâlnire cu partenerii din blocul monetar, în vederea asigurării finanţării viitoare.
În condiţiile în care investitorii speră la un compromis între părţi, acţiunile tranzacţionate la Bursa din Atena au crescut, vineri, până la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni, iar randamentul titlurilor de stat elene cu maturitatea la trei ani a scăzut, atigând cel mai redus nivel al lunii curente.
Titlurile "National Bank of Greece" SA, cea mai mare bancă elenă, s-au apreciat cu 16%, la 1,37 euro, iar cele ale "Piraeus Bank" SA - cu 13%, la 72 eurocenţi.Tot în sectorul bancar elen, acţiunile "Alpha Bank" AE au urcat cu 13%, la 39,5 eurocenţi, iar cele ale "Eurobank Ergasias" SA - cu 8,3%, la 18,2 eurocenţi.
Titlurile companiei de telefonie "Hellenic Telecommunications Organization" SA (OTE) au câştigat aproape 7%, atingând la 8,72 euro.
Indicele ASE al Bursei din Atena a crescut cu 5,6% vineri, încheind săptămâna cu 893,98 puncte. Nivelul este cel mai ridicat din 9 decembrie 2014 până acum.
Randamentul titlurilor de stat greceşti cu maturitatea la trei ani a scăzut cu 264 de puncte de bază (2,64 puncte procentuale), la 15,41%. Pe parcursul zilei de vineri, randamentul a atins chiar 14,88% - cel mai redus nivel din 28 ianuarie până la momentul actual.
Potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de presa străină, Grecia vrea să obţină "un nou contract" cu creditorii din zona euro, care să prevadă modalitatea de continuare a programului de sprijin financiar. Atena nu vrea să prelungească actualul acord de finanţare, care expiră la finele lunii şi care a avut condiţii dure impuse de finanţatori.
Totuşi, guvernul de la Atena nu este la fel de optimist ca investitorii, abţinându-se de la "un entuziasm prematur" în legătură cu rezultatul negocierilor.
"Nu vrem să manifestăm prea mult entuziasm înainte să obţinem un acord", a declarat Gabriel Sakellaridis, purtător de cuvânt al guvernului, adăugând: "Grecii trebuie să înţeleagă că este vorba despre negocieri cruciale şi dificile, că presiunea este foarte mare".
Oficialii de la Atena spun că Executivul elen de rămâne "ferm şi stabil" în cererile sale şi nu va face concesii în privinţa programului său.
Europenii vor ca Grecia să ceară extinderea programului său pentru finanţare pe termen scurt, înainte să aibă în vedere o soluţie pentru reducerea datoriei care depăşeşte 175% din PIB, atingând 320 miliarde de euro.
"Poţi cheltui numai banii pe care îi ai", a declarat ministrul olandez al finanţelor, Jeroen Dijsselbloem, cel care prezidează Eurogroup (grupul miniştrilor de finanţe din zona euro). În opinia sa, "Grecia vrea multe, dar are foarte puţini bani ca să facă acest lucru. Asta este o problemă reală".
Vineri, premierul grec Alexis Tsipras le-a dat undă verde oficialilor săi pentru începerea unor noi negocieri cu creditorii internaţionali, înaintea întâlnirii cu miniştrii finanţelor din zona euro, programată pentru astăzi. Această întrunire vine după o reuniune Eurogroup desfăşurată săptămâna trecută, care nu a dus la o înţelegere între părţi privind datoria Greciei, respectiv la modificarea termenilor programului de salvare financiară.
Atena cere un nou program, însoţit de condiţii mai puţin dure în plan social. "Există măsuri asupra cărora putem, probabil, să ne înţelegem, precum finalizarea cadastrului, accelerarea procedurilor judiciare, eficientizarea administraţiei, fiscalitatea patrimoniului", arată Gabriel Sakellaridis, purtător de cuvânt al guvernului elen, subliniind că trebuie reduse obiectivele de excedent bugetar primar (care nu include serviciul datoriei) prevăzute pentru 2015 şi 2016, adică 3%, respectiv 4,5%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2015, 08:26)
Foarte bine. Cine da 175€ ciuva care castiga 100€?
Sa execute Grecia, o muta cumva in China?