REUNIUNEA INFORMALĂ A MINIŞTRILOR JAI, PICHETATĂ DE POLIŢIŞTI Proteste ale angajaţilor din penitenciare

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 5 februarie 2019

Proteste ale angajaţilor din penitenciare

Poliţiştii din penitenciare ies în stradă. Angajaţii penitenciarelor din ţară vor protesta, în 7 şi 8 februarie, în faţa Ministerului Administraţiei şi Internelor, în faţa Ministerului Justiţiei şi în faţa Parlamentului, împotriva inechităţilor salariale, a discriminării pensionarilor militari şi pentru a avea condiţii de lucru mai bune.

Acţiunile de protest se suprapun cu Reuniunea Informală a Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne), la nivel de miniştri, iar prin pichetările comune ale instituţiilor susamintite, poliţiştii doresc să atragă atenţia asupra unor probleme care afectează drepturile şi interesele personalului activ şi în rezervă din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a declarat pentru Ziarul BURSA: "Deşi am semnalat aceste probleme de mai bine de un an, nu s-a rezolvat nimic. Orele suplimentare efectuate nu au fost plătite în totalitate, ne confruntăm cu inechităţi salariale, iar statutul poliţistului de penitenciar se află încă în Parlament. Ne confruntăm cu atitudinea ostilă a Ministerului Justiţiei, ce încearcă să ne limiteze drepturile şi să împiedice categorii întregi de angajaţi să îşi desfăşoare activitatea în condiţii normale de muncă. Nu este în regulă ca poliţiştii să fie în stradă, dar dorim astfel să tragem un semnal de alarmă, în prezenţa miniştrilor de resort din Uniunea Europeană, pentru a afla şi dânşii ce se petrece în ţara noastră".

Liderul FSANP a precizat că documentul privind revendicările poliţiştilor va fi tradus în limba engleză şi va fi trimis tuturor miniştrilor de resort ale statelor membre UE, inclusiv comisarilor europeni Vera Jourova şi Dimitris Avramopoulos.

Salariile personalului din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au fost îngheţate prin ordonanţe de urgenţă care au suspendat în mod repetat aplicarea legii cadru de salarizare a personalului plătit din fonduri publice (L153/2017) şi care au dezechilibrat acest pretins cadru unitar al salarizării în sectorul public prin discriminarea acestui domeniu de activitate.

Totodată, prin OUG 59/2017, pensiile militare au fost reduse cu peste 30%, fiind eliminate de facto drepturi obţinute în vederea pensionării: semnul onorific "În Serviciul Patriei" (L574/2004), majorarea pentru fiecare an peste vechimea în serviciu minimă necesară pentru pensionare (L223/2015, art. 29 lit b) şi contribuţia individuală suplimentară la pensie (L223/2015, art. 108).

Sorin Dumitraşcu mai susţine că pentru personalul în activitate din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională alocaţiile bugetare aferente îmbunătăţirii condiţiilor de lucru şi asigurării dotărilor şi logisticii s-au redus continuu, pentru personalul din penitenciare acestea fiind de 3 ori mai mici în 2019 faţă de 2017 în pofida faptului că bugetul instituţiei a avut un trend crescător.

Deoarece ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a refuzat anul trecut să rezolve solicitările sindicaliştilor, aceştia au formulat trei plângeri penale pe numele acestuia, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. În legătură cu aceste plângeri, Sorin Dumitraşcu ne-a spus: "Am fost audiaţi cu privire la faptele semnalate şi urma ca Parchetul General să dispună sau nu conexarea celor trei plângeri, fiind vorba despre aceeaşi persoană şi des-pre fapte care au legătură unele cu altele. Urma să fie audiat la Parchetul General şi ministrul Tudorel Toader. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat până acum, de vină fiind probabil şi mediul politic dificil din ţara noastră".

Pentru cele trei proteste, angajaţilor din penitenciare li s-a aprobat câte 1000 de persoane ce vor fi prezente în faţa fiecărei instituţii publice, dar liderul FSANP consideră că îşi vor face simţită prezenţa pentru ca miniştrii de resort din UE să îi întrebe pe oficialii din ţara noastră de ce protestează poliţiştii.

În cazul în care guvernanţii nu vor răspunde pozitiv solicitărilor angajaţilor din penitenciare, acţiunile de protest vor continua pe termen nelimitat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb