Reuniunea ministerială a NATO confirmă rolul României în actualul context de securitate

F.D.
Politică / 9 noiembrie 2022

Reuniunea ministerială a NATO confirmă rolul României în actualul context de securitate

Reuniunea miniştrilor de externe din statele membre ale NATO, pe care România o va găzdui în 29 şi 30 noiembrie, confirmă rolul ţării noastre în actualul context de securitate şi reflectă interesul pe care NATO şi aliaţii îl au faţă de regiunea noastră, dar în acelaşi timp arată şi sprijinul constant al României faţă de Ucraina, potrivit Agerpres.

Ideea a fost evidenţiată de reprezentantul Permanent al României la NATO, Dan Neculăescu, într-o declaraţie pentru AGERPRES.

''Aş dori să subliniez trei aspecte principale. În primul rând, faptul că România găzduieşte o reuniune a miniştrilor de externe din NATO, la finalul lunii noiembrie, confirmă rolul nostru în regiune şi importanţa pe care România o are în special în actualul context de securitate la nivel euro-atlantic. Asta este cert. În al doilea rând, găzduirea de către România a Ministerialei arată interesul pe care Aliaţii şi NATO îl au faţă de regiunea noastră. Ştiţi foarte bine că România a fost interesată constant de promovarea securităţii în regiunea Mării Negre şi faptul că această reuniune ministerială este organizată la noi arată interesul Aliaţilor şi al NATO faţă de această regiune. Este extrem de important în actualul context de securitate foarte fragil, generat de

invazia Rusiei împotriva Ucrainei. Al treilea element pe care vreau să îl menţionez este acela că România a fost de la început un susţinător al integrităţii teritoriale şi al suveranităţii Ucrainei, lucru recunoscut de către toţi Aliaţii, iar faptul că această reuniune are loc în România evidenţiază inclusiv acest sprijin pe care România îl acordă Ucrainei", a declarat ambasadorul român pentru AGERPRES.

În egală măsură, reuniunea de la Bucureşti a miniştrilor de externe din NATO - prima de acest fel organizată în România - are o importanţă aparte ca bornă între Summitul de la Madrid şi viitorul Summit de la Vilnius.

''În consecinţă, deciziile pe care le aşteptăm la această Ministerială şi care în prezent se discută la nivelul Alianţei sunt foarte importante pe tot acest drum de transformare a NATO, de creştere a securităţii flancului estic şi de adaptare la noile realităţi de securitate, în care Rusia este cel mai important risc de securitate la adresa NATO şi a securităţii euroatlantice'', a explicat diplomatul român.

În opinia sa, reuniunea de la Bucureşti din 29-30 noiembrie va contribui la creşterea profilului României în NATO. Ţara noastră, care s-a dovedit a fi un aliat extrem de responsabil şi capabil, a găzduit un summit în 2008, o reuniune a miniştrilor apărării şi o reuniune a şefilor Comitetului Militar al NATO, cel mai înalt for de decizie militară al Alianţei.

Reuniunea miniştrilor de externe din 29/30 noiembrie este prima de acest fel organizată în Romania. Ea va cuprinde patru sesiuni referitoare la punerea în aplicare a deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, la războiul din Ucraina, securitatea energetică şi parteneri.

La reuniune au fost invitate şi Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Finlanda, Suedia şi Bosnia.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Ar trebui revăzute declarațiile lui Putin din 2008 de la București când cu marea reuniune NATO.

    El a făcut referire atunci, mai mult voalat, la posibile riposte ale Rusiei în cazul invitarii Ucrainei și Georgiei de a se integra în NATO. 

    Probabil la momentul respectiv s-a ținut cont de poziția rusească. 

    București 2008 a fost un moment cheie în relațiile ruso-americane pentru că în fapt despre asta este vorba. 

    Intenția de a ajunge cu NATO pe șest în zona tampon ucraineană a condus în principal la tragedia de acum și la călcarea în picioare a dreptului internațional de către ruși.

    Paralela cu criza rachetelor sovietice din Cuba - 1962 - este evidentă, valvataia fiind acum mult mai mare. 

    1. Pai cum, nu e razboi pentru dezrobirea populatiei ruse din Ucraina, cum a zis Putin?

      Și asta în Donbas Din ce am citit, Zelenski a promis la momentul alegerîi ca presedinte și drepturi minorităților din Ucraina.

      Dar alianta sa împotriva naturii cu ultranationalistii ucraineni (fasciști, așa cum le zic rușii) a fost probabil motivul lipsirii de unele drepturi elementare pentru minorități, inclusiv românii din Bucovina. 

    Dupa Ucraina Romania e urmatoarea zona tampon intre rusnaci si vestul europei. Bine macar ca suntem in NATO

    1. Noi nu suntem zonă tampon, fiind în linia întâi în caz de Doamne Ferește.

      Austria e asa ceva de aproape 80 de ani și i-a mers bine.

      Tampona-m-as :) 

      Intre cine si cine e zona tampon Austria? Nu vad legatura cu razboiul si pericolele ce pandesc Romania in cazul unui succes al rusilor in Ucraina. Noi urmam...

      Pentru că rușii au fost cei care au pus piciorul în Austria când cu eliberarea de hitlerism, dar și ținând cont ca este o țară occidentală, rusnacii au plecat imediat de acolo. Așa s-a convenit între Vest și Est.

      A rămas în centrul Vienei doar uriașa statuie a ostasului sovietic eliberator, cu un citat din Stalin din ce îmi aduc aminte Culmea. 

      La noi, armata roșie a plecat în 1958, dar în rest a rămas în fostele tari socialiste până după 90. 

      Austria a fost deci și rămâne un stat tampon (neutru) din punct de vedere militar.

      Exclus prin urmare și logic de la Doamne Ferește în situația unei escaladari a războiului ruso-american. Austria nu are soldați sau armament străin pe teritoriul ei. 

      Era Nato-ul țărilor din așa numitul lagăr socialist, unde noi am fost un fel de Gică Contra :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb