Administraţia preşedintelui american Joe Biden a trimis Congresului un raport clasificat cu privire la strategia sa pentru războiul din Ucraina, la câteva luni după termenul limită din iunie impus de legea de cheltuieli bugetare, în valoare de zeci de miliarde de dolari, adoptată de Congres în aprilie, au declarat luni trei surse Reuters.
Un consilier al Congresului a declarat că raportul mult aşteptat a ajuns luni, dar congresmenii nu au avut încă ocazia să îl examineze. Alte două surse, care au solicitat anonimatul pentru a discuta o chestiune clasificată, au confirmat că raportul a fost livrat. Casa Albă nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Congresul a aprobat ajutoare şi asistenţă militară în valoare de aproape 175 de miliarde de dolari pentru Ucraina de la izbucnirea războiului şi pentru alte ţări aliate.
După luni de întârziere, Camera Reprezentanţilor, condusă de republicani, a adoptat în aprilie un proiect de lege privind cheltuieli suplimentare în valoare de 95 de miliarde de dolari, cerute de Casa Albă, care a inclus 61 de miliarde de dolari pentru finanţarea Ucrainei, precum şi miliarde de dolari pentru Israel, civilii din zonele de conflict din întreaga lume şi pentru "contracararea Chinei comuniste" în regiunea Indo-Pacific. Ca parte a acestui proiect de lege, Congresul a cerut administraţiei Biden să prezinte o strategie detaliată pentru Ucraina până la începutul lunii iunie.
Sprijinul lui Biden pentru Ucraina este susţinut de democraţi şi de mulţi republicani din Congres. Cu toate acestea, unii republicani au criticat administraţia sa pentru restricţionarea modului în care Ucraina poate utiliza echipamentele americane, de exemplu prin refuzul de a furniza arme care ar putea lovi ţinte din interiorul Rusiei. Washingtonul a restricţionat utilizarea armelor de teamă că ar escalada conflictul.
La câteva săptămâni după expirarea termenului pentru prezentarea raportului, unii membri ai Congresului s-au declarat frustraţi şi au spus că vor lua în considerare blocarea finanţării suplimentare. Într-o declaraţie trimisă prin e-mail către Reuters la sfârşitul lunii august cu privire la raport, senatorul Jim Risch, cel mai important republican din Comisia pentru relaţii externe a Senatului, a declarat că sprijină acordarea de asistenţă Ucrainei, dar nu o face orbeşte. "Încă din primele zile ale războiului lui Putin împotriva Ucrainei, am cerut administraţiei Biden-Harris o strategie privind modul în care SUA şi aliaţii noştri pot ajuta Ucraina să câştige războiul", a declarat Risch. "Când nu au răspuns solicitărilor noastre, am impus prin lege ca o strategie să fie trimisă Congresului, dar termenul limită a trecut fără niciun răspuns. Preşedintele Biden şi vicepreşedintele Harris ne datorează o strategie nu doar nouă, ci şi poporului american, iar neglijenţa lor sugerează că nu au una sau se tem să o împărtăşească", a comentat congresmenul republican.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2024, 09:50)
Vor sprijini Ucraina indiferent de discursul politic atasat
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2024, 09:59)
Daca e clasificat, e nasol pentru Volodea SS.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2024, 10:58)
rusofilii tot spera la o minune. minunile nu sunt pt criminali, sunt pt oamenii buni.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2024, 20:31)
Vorbesti de SUA si maimutoiul din Ucraina.